Rezidenti: Ce te-a inspirat sa te faci medic?

Rezidenti: Ce te-a inspirat sa te faci medic?

Cati dintre noi nu am raspuns ”medic” la intrebarea ”ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?” Majoritatea. Dar cati am crezut cu adevarat in meseria de medic si am muncit ca visul din copilarit sa devina realitate? Mult mai putini.

Inspiratia vine si apare in mai multe forme diferte, insa pentru rezidentii medicali, apare de obicei in copilarie si devine din ce in mai reala pe masura ce timpul trece. O scanare atenta pe bloguri si din interviurile cu medici din lumea intreaga ne-a aratat ca inspiratia pentru jobul de doctor are mai multe surse: oamenii, educatia, viziunea despre lume, dorinta de a face lumea un loc mai bun, experienta personala.

Am rasfoit internetul si, dupa cateva ore bune, ne-am ales cu o compilatie de declaratii ale medicilor din intreaga lumea, care au raspuns la intrebarea: Ce te-a inspirat sa te faci medic?

Relatii de lunga durata

Dr. Flora Sadri-Azarbeyejani de la Health Network Family Health Center, Texas, spune ca se considera privilegiata ca are sansa sa-si urmeze visul de a deveni medic si sa lege conexiuni puternice cu oamenii din comunitatea ei de pacienti. Medicina de familie i-a oferit contextul potrivit de a lega relatii pe termen lung, ajungand, astfel sa cunoasca copii copiilor pacientilor ei.

Dorinta de a face lumea un loc mai bun

Intr-o postarea de a lui, Dr. Vasi Radulescu spunea ca a devenit medic pentru ca ” ii placeau oamenii si voia sa ii ajute, sa schimbe lumea, sa facă tot mai multe lucruri”. Intre timp s-a mai temperat, si-a dat seama ca lumea nu se schimba peste noapte si ca pentru asta e nevoie de timp si rabdare.

Lucru cu comunitati

Dr. Fred Rottnek isi aminteste ca era prin anul patru de facultate cand si-a dat seama ca nu ii place medicina, ii place ce poate face cu ea. Cat timp a facut practica intr-un orasel si-a dat seama ca pentru el era mult mai confortabil sa lucreze cu comunitati de oameni, sa le identifice preocuparile, sa le inteleaga durerile si sa faca recomandarile potrivite.

Dorinta de a salva vieti

Citeam anul trecut un interviu cu un medic de doar 27 de ani, care a mers voluntar in Irak, intr-un oras afectat de razboi. Andrei Alin Abrudan se numeste si este medic rezident, specializarea chirurgie generala. Inspiratia de a deveni medic a venit in prima faza de la tatal lui, care activa ca medic veterinar. A fost o influenta si o inspiratie adevarata pe el, copilul de atunci, dar si pentru medicul de acum. Despre experienta cu pacientii afectati de razboi, spune ca „am inteles ca a fi om nu inseamna doar o stare sociala bunăa, vacante sau chestii materiale. Apreciez mai mult ceea ce am, de la sanatate pana la faptul ca am ce pune pe masa. ”

Micile momente imprevizibile pe care le traiesti cu pacienii

Yasia Crofton spune ca acestea sunt ”momente de aur” pe care nu le astepti sa se intample, dar continua sa te inspire. Isi aminteste de o situatie cu un baietel de 2 ani care, dupa si-a terminat sesiunea de plans, s-a aplecat spre ea, a luat-o in brate si si-a pus capul pe umerii si au stat asa cateva minute bune. Sau momentul cand o tanara i-a povestit o intamplare personala pe care nu o mai povestise nimanui si, de atunci, devenise secretul lor. Momente care au incarcat-o de emotie, bucurie sau mandrie.

Stiinta sau orice alt motiv care conteaza

Unii au mai raspuns ca din dorinta de cunoastere sau pasiune pentru stiinta au ales meseria de doctori, altii au spus ca fost expusi de mici datorita parintilor care au fost medici la randul lor. Numitorul comun al acestor raspunsuri a fost ca inspiratia vine de la cei din jur. In ciuda strategiilor personale de dezvoltare de a deveni medici, ceea ce ii motiveaza cu adevarat sunt lucruri precum compasiunea, apropierea si legatura cu ceilalti, dorinta de a face lumea un loc mai bun.

Dar tu? Tu iti amintesti ce te-a inspirat sa te faci medic? Daca esti medic sau asistent (a) ne-ar placea sa-ti auzim povestea care ar putea inspira pe altii.

 

Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Diana Chiţu

Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.

Facebook Comment