Dr. Mihai Bran, medic primar psihiatru: Profesionalismul ne poate ajuta să lucrăm ca echipe adevărate și să performăm mai bine

Dr. Mihai Bran, medic primar psihiatru: Profesionalismul ne poate ajuta să lucrăm ca echipe adevărate și să performăm mai bine

Profesionalismul este mai important decât eroismul de care sunt înconjurați medicii, în special în această perioadă de pandemie, consideră medicii invitați la conferința Leaders in Healthcare România. Prof. Dr. Doina Cosman, Dr. Mihai Bran și Dr. Nicolae Rednic au subliniat că munca în echipă și activitatea de zi cu zi caracterizată de profesionalism sunt, de fapt, aspectele pe care trebuie pus accentul. 

„În medicină, eroismul nu este o calitate de căutat”

În privința relației eroism vs. profesionalism în medicină, dr. Nicolae Rednic consideră că cea din urmă calitate este primordială. „În epidemia aceasta, mai ales la începutul ei, a fost atribuită de către presă medicilor imaginea aceasta a doctorilor care își sacrifică viața personală, familia, timpul și sănătatea pentru a îngriji bolnavii.  Cumva ar merita, abnegația aceasta ar merita să fie numită eroică. Eu,  mai degrabă, nu cred în această perspectivă. Spre deosebire de profesionalism, cred că în medicină, eroismul nu este o calitate de căutat”, a spus dr. Nicolae Rednic. 

Te-ar putea interesa și Cum poate crește calitatea profesională a medicilor. Care sunt soluțiile propuse de speakerii conferinței Leaders in Healthcare România

Specialistul a mai menționat că importantă este dezvoltarea unei „culturi a muncii profesioniste în echipă”.  „În loc să ne imaginăm medicina ca un domeniu al unor indivizi străluciți, care salvează vieți în orice condiții, sacrificându-și viața personală, ar fi mai bine să dezvoltăm o cultură a muncii profesioniste în echipă în care nevoile dovtorului – fizice, emoționale – sunt cumva recunoscute și nu li se cere să își sacrifice în mod curent starea și viața personală”, a punctat specialistul. 

„În pandemie, femeile au fost eroine”

La rândul ei, dr. Doina Cosman a vorbit despre eroismul femeilor medic, care au dat dovadă de curaj și devotament în pandemie. „Am avut o mulțime de colege care, în cursul gravidității lor, au continuat să vină în spital, să lucreze în secție de psihotici – inclusiv în secția de Observator – și să fie supuse unor stresuri zilnice, în timp ce purtau în pântec rodul iubirii lor. Pe acestea eu le consider eroine și, totodată și profesioniste, de foarte bună calitate”, a explicat Doina Cosman. 

Citește și Dr. Nicolae Rednic: Sunt tot mai des raportate incidente violente între medici

„Eroismul ține de o zonă individuală”

Medicul Mihai Bran este convins că profesionalismul poate ajuta specialiștii să lucreze mai bine în echipă. „Consider faptul că a pune în față profesionalismul este mai important decât eroismul. Eroismul ține, mai degrabă, de o zonă individuală și individualistă, pe când profesionalismul ne poate ajuta să lucrăm ca echipe adevărate și să performăm mai bine. Cred că acesta este unul dintre lucrurile care poate au lipsit în această perioadă și pe care ar trebui să punem mai mult accent în viitor: acela de a lucra în echipă ca niște profesioniști, astfel încât să ne deservim pacienții atunci când au nevoie de noi”, a spus dr. Mihai Bran.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment