Cum să faci atmosfera mai plăcută pentru pacienții care își petrec sărbătorile în spital

Cum să faci atmosfera mai plăcută pentru pacienții care își petrec sărbătorile în spital

Sărbătorile de Crăciun sunt renumite și apreciate pentru timpul pe care îl petreci cu familia acasă, uitându-te la filme, mâncând preparatele mamei și ale bunicii și ducând lipsă de orice grijă. Totuși, mai există și cazuri în care, din varii motive de sănătate, oamenii își petrec sărbătorile de iarnă în spital.

Șederea în spital poate fi făcută mult mai primitoare și plăcută cu ajutorul doctorilor și al asistentelor, mai ales dacă vor ține cont de câteva dintre ideile prezentate în cele ce urmează. O atmosferă plăcută va aduce întotdeauna zâmbetul pe buze, mai ales în preajma Crăciunului, sărbătoare renumită pentru sentimentele de bunătate și dăruire.

Petreceți mai mult timp cu pacienții, atunci când este posibil

Oamenii au tot mai puțin timp în preajma sărbătorilor și există posibilitatea ca unii dintre pacienții dumneavoastră să fie vizitați tot mai rar sau mai puțin și să se simtă singuri. Într-adevăr, sezonul sărbătorilor de iarnă poate fi foarte agitat în spitale, dar mai există și momente de respiro. În acele momente sau când vă permite timpul, acordați câteva minute fiecărui pacient – stați cu el când mănâncă, povestiți ceva amuzant, întrebați-l ce mai face etc.. Pentru persoanele care nu sunt foarte vizitate în această perioadă, chiar și 5 minute de conversație cu un cadru medical pot face minuni.

Citește și: Decorațiuni de Crăciun pentru spital – idei și inspirație!

Atenția la detalii contează

Detaliile fac diferența și ajută atât la îmbunătățirea stării de spirit a pacienților, cât și la cea a cadrelor medicale care își petrec sărbătorile în spital, precum și cea a vizitatorilor pacienților. Deși aceste detalii sunt unele obișnuite, realizarea lor va întregi imaginea de ansamblu dintr-un spațiu medical.

  • Decorațiunile de Crăciun sunt un element ce nu trebuie să lipsească din mediul spitalicesc. Cu ajutorul lor se va forma o atmosferă mai călduroasă, mai primitoare și îi va face pe pacienți să se gândească la decorațiunile de acasă. Nu trebuie investit un buget pretențios pentru a se realiza acest lucru. 
  • De asemenea, dacă timpul și starea de sănătate a pacienților permite acest lucru, se pot organiza activități recreative pentru pacienți, astfel încât să realizeze chiar ei decorații și să ajute la împodobirea secției sau salonului în care stau. Acest tip de activități are un mare succes mai ales în rândul pacienților cu vârste fragede, care au nevoie și de activitate, dar și de sentimentul de „acasă”. 
  • Muzica de Crăciun nu trebuie să lipsească din peisaj. Indiferent că este vorba despre colindele clasice sau despre muzica modernă de sărbători, ascultarea cântecelor festive mai ajuta cu întreținerea unei atmosfere calde.
  • Odorizantele de cameră pot fi un detaliu benefic, mai ales dacă optați pentru arome specifice sezonului: scorțișoară, turtă dulce, portocale etc.. Acest lucru trebuie discutat în prealabil cu pacienții, întrucât unii pot avea anumite sensibilități. 

O mică atenție

Chiar dacă această idee poate presupune niște cheltuieli, acestea pot fi reduse sau echilibrate în funcție de bugetele fiecăruia. O atenție venită din partea cadrelor medicale va fi întotdeauna primită cu brațele deschise și cu entuziasm de către pacienți. Aceste cadouri pot fi foarte simple și utile în același timp – cărți și reviste pentru a avea ce să citească, jucării în cazul copiilor, alimente în cazul pacienților care nu au restricții alimentare stricte, iar lista poate continua.

Chiar și un simplu ornament de Crăciun pentru a și-l așeza la pat poate aduce zâmbetul pe buze unui pacient. În aceeași notă cu activitățile recreative menționate mai sus, în cazul în care timpul și starea de sănătate a pacienților permit, se pot organiza „ateliere” în care pacienții pot realiza cadouri de Crăciun fie pentru cadrele medicale care se ocupă de ei, fie pentru alți pacienți din salon pe care îi consideră mai apropiați. O idee de astfel de cadouri pe care pacienții o pot realiza ar putea fi o felicitare de Crăciun, însoțită de un mesaj personal.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment