Obstetrica-Ginecologie:perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale

Obstetrica-Ginecologie:perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale

Dupa obtinerea titulaturii de Medic Specialist pe oricare sectie, ai posibilitatea sa te supraspecializezi alegand una sau mai multe competente din aceasta lista:Managementul Serviciilor de Sanatate, Medicina aerospatiala, Managementul medical al dezastrelor, Homeopatie, Acupunctura, Apiterapie, Fitoterapie, Aromaterapie si Ingrijiri paliative. Vedeti informatii detaliate despre fiecare competenta aici.
Medicii care au ales specializarea Obstetrica-Ginecologie au posibilitatea sa urmeze curricula unor competente medicale care ii ajuta sa isi extinda specificul patologiilor. Iata care sunt acestea:

Ultrasonografie obstetricala si ginecologica

– medicii specialisti sau primari obstetrica-ginecologie care au urmat o pregatire, cu durata de 3 luni (6 saptamani – nivel I si 6 saptamani – nivel II), in centrele universitare medicale acreditate prin Ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.
Medicii confirmati rezidenti in specialitatea obstetrica-ginecologie in al caror
curriculum de pregatire este prevazut modulul de ultrasonografie obstetricala si ginecologica cu durata de 6 saptamani (echivalent nivel I), vor putea sustine examenul pentru obtinerea atestatului in ultrasonografie obstetricala si ginecologica numai dupa confirmarea ca medic specialist si absolvirea programului de ultrasonografie obstetricala si ginecologica nivel II (6 saptamani);

Examenul va consta din patru probe:
– proba practica – eliminatorie (calificativ admis/respins) de recunoastere a unui element de anatomie ecografica fetala, anomalie fetala sau anatomie ginecologica (imagini furnizate de comisie);
– proba scrisa tip grila, cu 100 intrebari;
– proba practica – de examinare a unui caz obstetrical sau ginecologic, formata din doua probe notate separat:
a. evidentierea si recunoasterea unui organ matern (ficat, splina, rinichi, colecist, vezica urinara);
b. evidentierea si recunoasterea unor elemente fetale (inclusiv biometrie fetala) sau ale aparatului genital feminin, cu recunoaşterea elementelor de patologie;
– probă practică – de elaborare a unui buletin ecografic după examinarea unui caz obstetrical.
Tematica de examen este cea aprobata de conducerea MSP sub nr. EN/1069/25.06.2006.

Chirurgie laparoscopica ginecologica

– medicii specialisti sau primari obstetrica-ginecologie care au efectuat un program de pregatire teoretica si practica cu durata de 3 luni in centrele universitare medicale acreditate prin Ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, care au efectuat ulterior finalizarii pregătirii un numar de minimum 50 interventii chirurgicale laparoscopice, ca prim operator sub supravegherea unui medic cu competenta/atestat in chirurgie laparoscopica ginecologica.

Examenul va consta din:
– proba scrisa (test din tematica teoretica de pregatire)
– probă clinica – examen oral cu descrierea unor tehnici chirurgicale specifice pentru afectiunea posibil de tratat laparoscopic;
– proba practica (proba de abilitati/manualitate) – este proba practica pe simulator, din baremul de tehnici, manevre, instrumentar, aparatura;
– proba practica – participare la o interventie chirurgicala (ca prim operator).
Tematica de examen insumeaza notiunile teoretice si baremurile practice cuprinse in programa de pregatire si aprobate de conducerea MSP sub nr. EN/6935/23.11.2006.

Histeroscopie

– medicii specialisti sau primari obstetrica-ginecologie care au efectuat o pregatire prin curs teoretic si stagii practice, cu durata de 6 saptamani (trei module a doua saptamani), in Centrele Universitare Medicale: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Timisoara si Tg.Mures, centre acreditate prin Ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.
Medicii confirmati rezidenti in specialitatea obstetrica-ginecologie in al caror curriculum de pregatire este prevazut modulul de histeroscopie, vor putea sustine examenul in baza acestui modul, numai dupa confirmarea ca medic specialist si parcurgerea unui program de pregatire complementar in domeniul histeroscopie, cu durata de doua saptamani.

Examenul va consta din doua probe:
– proba teoretica (subiecte sau test grila) – eliminatorie, cu nota minimum 7.00 ;
– proba clinica (o histeroscopie diagnostica sau operatorie).
Tematica de examen este cea aprobata de conducerea MSP sub nr. EN/1600/2006.

Colposcopie

– medicii specialisti sau primari obstetrica-ginecologie care au efectuat o pregatire prin curs teoretic cu durata de 6 saptamani (3 module de cate 2 saptamani fiecare), in centre universitare medicale acreditate prin Ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, urmat de un stagiu practic in care au efectuat minimum 300 de colposcopii sub supravegherea unui medic avand aceasta competenta/atestat.

Medicii confirmati rezidenti in specialitatea obstetrica-ginecologie in al caror curriculum de pregatire a fost prevazut modulul de colposcopie (curs teoretic), vor putea sustine examenul numai dupa confirmarea ca medic specialist, pe baza pregatirii efectuate in modulul din rezidentiat si a stagiului complementar ulterior cu durata de 2 saptamani, in care au efectuat minimum 300 de colposcopii sub supravegherea unui medic avand aceasta competenta/atestat si a avizului responsabilului national de program.

Examenul va consta din patru probe:
– proba scrisa – trei subiecte dezvoltate general sau test grila;
– proba orala – trei subiecte din tematica modulelor de pregatire;
– proba practica – caz clinic;
– proba de laborator (citotest, examen anatomo-patologic, interpretare markeri).
Tematica de examen insumeaza notiunile teoretice si baremele practice cuprinse in programa de pregatire aprobata de conducerea MSP sub nr. EN/1160/27.06.2006.

Tratamentul infertilitatii cuplului si reproducere umana asistata/“Fertilizare in vitro”

– medicii specialisti sau primari in specialitatea obstetrica-ginecologie care au efectuat pregatire prin cursuri si stagii practice cu durata de 6 luni, in centrele universitare medicale acreditate de ordinul MS nr.418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare (Bucuresti, Cluj-Napoca), pregatire atestata prin certificat eliberat de SNSPMPDSB.
Examenul va consta din doua probe:
– o proba scrisa si o proba practica din tematica pregatirii efectuate.

Medicina materno-fetala

– medicii specialisti sau primari in specialitatea obstetrica-ginecologie care au efectuat pregatire prin cursuri si stagii practice cu durata de 6 luni, in centrele universitare medicale acreditate prin ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare Bucuresti, Cluj-Napoca, pregatire atestata prin certificat eliberat de SNSPMPDSB.
Examenul va consta din patru probe:
– proba teoretica scrisa tip grila cu 100 intrebari din tematica cursului predat.
– proba practica – de recunoastere a unei anomalii fetale (imagini furnizate de comisie).
– proba practica de examinare a unui caz obstetrical cu risc si stabilirea conduitei materno-fetale.
– proba practica de interpretare a unui buletin de diagnostic prenatal (dublu sau triplu test, cariotip, buletin ultrasonografic obstetrical complet).
Probele si tematica programei de pregatire au fost aprobate de conducerea MSP sub nr.EN/6935/23.11.2006.

Gineco-oncologie

– medicii specialisti sau primari obstetrica-ginecologie care au efectuat o pregatire teoretica şi practica cu durata de 1 an in centrele universitare medicale acreditate prin 5 ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare: Bucuresti, Cluj Napoca si Targu-Mures, pregatire atestata prin certificat eliberat de SNSPMPDSB . Examenul va consta din doua probe: – proba scrisa si proba practica.

Sexologie

– medicii specialisti si primari obstetrica-ginecologie care au efectuat pregatire teoretica si practica 4 module a cate 3 saptamani, in centrele universitare medicale acreditate de ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare (Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi si Timisoara).
Examenul consta din doua probe:
– proba scrisa
– proba practica
Probele se vor sustine din tematica programei analitice de pregatire.

Inainte de examen, toti cursantii trebuie sa pregateasca un dosar care sa cuprinda o serie de documente. Le gasesti pe toate aici.

Perspective financiare

In urma proceselor de recrutare pe care le-am incheiat, am observat ca cele mai solicitate competente medicale din partea angajatorilor pentru Medici Specialisti Obstetrica-Ginecologie sunt: Ultrasonografia obstetricala si ginecologica si Colposcopia. Aceste 2 competente medicale aduc bineinteles o plus valoare experientei Medicului, avand un spectru mai larg de patologii insa exista si o diferenta vizibila in ceea ce priveste venitul lunar.

De exemplu, un Medic Specialist Obstetrica Ginecologie fara una dintre aceste competente medicale poate ajunge la un venit de 4000 lei net/ luna.

Pe de alta parte, un Medic Specialist Obstetrica Ginecologie care detine una sau mai multe compentente medicale, poate avea un venit lunar incepand cu 5500 lei net/luna. In plus, Medicii Specialisti care aleg sa faca si operatii isi pot creste semnificativ venitul. In cadrul acestei specialitati, un factor important il reprezinta pacientura. Avand in vedere ca venitul lunar este reprezentat de un anumit procent din incasari, cu cat pacientura este mai varsta, cu atat perspectivele de dezvoltare profesionala si financiara cresc.

Vezi Partea 1-Medici Specialisti pe Medicina Interna.

Vezi Partea 2-Medici Specialisti pe Radiologie si Imagistica Medicala

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri pentru Medici, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

Madalina Hornet

Facebook Comment