Cum va arata spitalul Oanei Gheorghiu, al lui Carmen Uscatu, al nostru – Interviu cu fondatoarele ”Noi facem un spital”

Cum va arata spitalul Oanei Gheorghiu, al lui Carmen Uscatu, al nostru – Interviu cu fondatoarele ”Noi facem un spital”

„Noi facem un spital” nu este doar numele unei campanii sau o promisiune, este o realitate. O realitate care incepe sa prinda contur datorita unei echipe de neoprit.

Povestea a inceput prin 2015 cand Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, alaturi de Asociatia Daruieste Viata, erau in cautare de solutii pentru renovarea unei sectii de oncologie. Ideea a venit rapid cand arhitecta le-a spus ca singura lor solutie este sa construiasca un spital de la zero. Asa ca n-au mai pierdut timpul si s-au apucat de treaba.

Patru ani mai tarziu, multe lupte duse cu autoritatile, dezamagiri, bucurii, un suport financiar si emotional de la 250.000 de oameni, Primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica si unicul din tara incepe sa se inalte.

Spitalul nostru, al celor peste 250.000 de romani, va fi cu totul altfel decat suntem obisnuiti sa vedem in Romania. Va fi un loc in care copiii vor beneficia de cele mai bune conditii de tratament, iar parintii vor avea siguranta ca aici se face totul pentru micutii lor.

Cu piedici, cu multa munca, energie, timp, putine resurse, continuati voi…care este/ va fi traseul?

#NoiFacemUnSpital impreuna cu sute de mii de oameni. Dincolo de piedici, de la fiecare “nu se poate” pe care l-am auzit, dincolo de toate provocarile si surprizele pe care le ai intr-un proiect de acest fel, 250.000 de oameni au pus caramida langa caramida pentru a construi primul spital dupa 30 de ani. Numarul asta e impresionant…

Cand am inceput proiectul  am avut temeri si indoieli: oare vom reusi sa strangem toti banii, oare vor intelege oamenii cat de mare nevoie e de asta? Oare  vor crede ca acesti copii bolnavi de cancer sunt tratati in Romania, o tara din UE, ca in secolul trecut? Ca ei si familiile lor sunt pur si simplu abandonati de statul roman si pare ca nimanui nu-i pasa de soarta lor?  Am crezut cu tarie in proiect, dar, recunoastem, nu am crezut atunci in capacitatea societatii de a se mobiliza in felul in care a facut-o.  Am invatat ceva despre romani: ca sunt mai buni decat credem, ca sunt implicati si dispusi sa puna umarul, au nevoie doar de un proiect in care sa creada. Si au crezut in proiectul nostru. Asta ne da multa energie, dar si multa, foarte multa responsabilitate. Cand primesti increderea a peste 250.000 de oameni si a peste 1.700 de companii, intr-o tara a neincrederii, mai ai si insomnii, mai simti uneori si un nod in gat.

Cum va arata spitalul vostru?

Spitalul nostru, al celor peste 250.000 de romani, va fi cu totul altfel decat suntem obisnuiti sa vedem in Romania. Va fi un loc in care copiii vor beneficia de cele mai bune conditii de tratament, iar parintii vor avea siguranta ca aici se face totul pentru micutii lor.

Dincolo insa de conditii de tratament corespunzatoare secolului in care traim, spitalul va fi ca un loc de joaca primitor, in care copilaria poate merge inainte, chiar daca pentru o vreme micutii au de dus o batalie cu boala.

Vor fi spatii tematice: o biblioteca, o terasa in aer liber, un mini-cinematograf, o mini-sala de sport, un loc generos de joaca. Intregul spital si mai ales spatiile care angoaseaza (buncarele de radioterapie, spatiile de tratament, spatiile pre-operatorii etc.) vor avea un design special, care sa le faca celor mici suferinta mai usoara.

Sectiile de oncologie pediatrica din Romania functioneaza, in cea mai mare parte, in spitale de adulti sau in spatii total inadecvate. Actuala sectie de oncologie a spitalului Marie Curie are 31 de paturi in care, de cele mai multe ori, sunt 31 de copii impreuna cu mamele lor si care au acces la doar doua toalete si doua dusuri. Imaginati-va viata acestora stand la coada la toaleta sau la dus. Luni de zile la rand… Si dincolo de lipsa confortului este riscul urias de infectii.

Noul spital va avea saloane de 1 sau maximum 2 paturi, cu grupuri sanitare proprii si cu spatii speciale pentru parinti. Mamele nu vor mai dormi niciodata pe un scaun.

Cate sectii, cat personal va avea?

Cladirea pe care o construim va avea 12.000 de mp, 9 niveluri (subsol, parter, mezanin si 6 etaje) si va include primul centru de radioterapie pentru copii din Romania. Cred ca trebuie sa punctam ca la 30 de ani de la Revolutie, in Romania nu se poate efectua o procedura atat de obisnuita in tarile civilizate, radioterapia la copiii sub 12 ani, care au nevoie de  anestezie pe parcursul radierii.

Pe langa sectia de oncologie, hemato-oncologie si departamentul de transplant medular cu 5 camere sterile, spitalul va avea o sectie de neurochirurgie, chirurgie generala, un bloc operator cu 7 sali de operatii si sectie de terapie intensiva, in care vom  implementa un sistem unic in Romania, menit sa scada considerabil riscul de contractare de infectii nozocomiale: izolarea fiecarui pacient in saloane individuale, dotate cu sisteme de control al curateniei mainilor personalului inainte de accesul la pacient.

Cladirea noului spital va fi interconectata cu Spitalul Marie Curie prin 5 puncte si va fi singurul centru din Romania in care copilul bolnav de cancer va avea acces la un tratament multidisciplinar al patologiilor oncologice.

Dar pe langa tratarea copilului bolnav de cancer, in acest spital vor avea acces toti copiii care au nevoie, la un moment dat, de interventii chirurgicale, de la cele minim invazive pana le cele mai complexe.

La nivel de personal, Spitalul va intra in grija echipei medicale de la Marie Curie. Insa, Daruieste Viata se va ocupa de trainingul si pregatirea constanta a medicilor si a personalului auxiliar si de asigurarea unui mediu de invatare si dezvoltare profesionala. Vrem ca medicii din Spital sa poata sa-si faca meseria cum trebuie si sa se concentreze pe a livra cea mai buna ingrijire. In acest sens vom asigura un Board Medical International, care sa se implice in buna-desfasurare a actului medical.

Pe masura ce nevoile de personal vor creste, se vor face noi angajari. Aici, sprijinul nostru, vine cu realizarea unui audit performant de necesitati, cu ajutorul unui profesor universitar, cu peste 30 de ani experienta in afara tarii – pentru a stabili exact de cate resurse este nevoie pentru a ingriji pacientii la standardele din Occident.

De ce dotari va beneficia? Tehnologie, telemedicina, AI (inteligenta artificala)?

Cand am inceput proiectul ne-am pus mari sperante in autoritati. Am crezut ca demersul nostru le va determina sa se implice. Am inteles pe parcurs ca lucrurile nu stau deloc asa, ca nu vom avea sprijin, asa ca ne-am apucat de treaba. Am luat un consultant din Spania care a realizat un audit al echipamentelor existente in actualul spital Marie Curie, a stabilit care echipamente sunt inca viabile si care sunt nevoile viitoarei structuri.

Donatia OMV Petrom ne-a dat posibilitatea sa visam si la achizitia de echipamente si cu siguranta spitalul va beneficia de dotari la standarde europene.

Multumita donatiei Mastercard, vom implementa un sistem de management al cladirii (Building Management System), care va asigura un consum redus de energie, o utilizare eficienta a dotarilor si o mentenanta facila a tuturor echipamentelor; introducerea unui sistem logistic performant care sa asigure trasabilitatea consumului de materiale si medicamente.

Ce va avea diferit fata de alte spitale din tara?

Primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica este un proiect curajos si unic pentru Romania. Totul va fi diferit. Si va fi diferit in mai bine: de la conceptul de spatiu si de executie a cladirii, la implementarea sa; de la pregatirea personalului medical, la modul in care vor fi ingrijiti si tratati copiii si parintii lor.

Va fi primul spital de o asemenea amploare cu tratament multi-disciplinar pentru copiii cu patologii oncologice. Vom avea primele buncare de radioterapie dedicata special copiilor, inclusiv spatiul pentru anesteziere. Vom avea primele camere individuale pe sectia de Terapie Intensiva, cu tehnologie de verificare a mainilor, inainte de a intra. Vom avea un Board Medical International care se va implica in luarea deciziilor importante din punct de vedere medical. Vom asigura training constant si pregatire pentru personalul medical si auxiliar. Si lista va continua. Daca veti urmari Jurnalul de Spital, postat pe site-ul nostru (www.daruiesteviata.ro) si pe Facebook, veti vedea acolo toate noutatile.

Cine va lucra in spitalul vostru?

Cladirea va fi parte integranta a Spitalului Marie Curie, iar personalul care lucreaza in acest moment la Marie Curie va constitui nucleul viitorului staff. Asadar, nu pornim de la zero, avem deja o echipa, in cea mai mare parte, entuziasta si implicata, care asteapta cu nerabdare finalizarea proiectului.

Ce fel de personal sperati sa atrageti?

Dincolo de buni profesionisti, cei care vor lucra in spitalul facut de oameni, de peste 250.000 de oameni  ar trebui sa fie OAMENI.

Ce asteptari aveti de la medicii care vor lucra? Ce pregatire profesionala si calitati umane sa aiba. Cum sa se poarte cu pacientii si cum nu?

Am inceput in urma cu 2 ani cursuri de comunicare medic-pacient, pentru ca, din pacate, in facultatile de medicina din Romania aceasta parte importanta a relatiei medic-pacient este total neglijata.

Studiile arata ca modul in care un medic comunica cu pacientul influenteaza in mod direct actul medical si gradul de satisfacţie al pacientului. Vom continua sa  organizam aceste cursuri, astfel incat  intregul personal, nu doar medicii, sa deprinda noi abilitati de comunicare, o alta abordare a pacientului si a meseriei.

Un medic, dincolo de un bun profesionist, trebuie sa inspire incredere si siguranta, ori in lipsa unei comunicari eficiente cu pacientii, aceste lucruri sunt greu de obtinut.

Ne propunem ca spitalul sa devina un „ecosistem” medical ultramodern, la standarde europene, iar pentru aceasta este nevoie de mai mult decat de cladire si aparatura. Este nevoie de proceduri noi, sisteme de management noi, formare continua, conectare permanenta si schimburi de experienta, pentru a aduce in Romania cele mai noi modele de tratare a cancerului la copii.

Ne propunem sa cream un Board Medical International in care sa atragem personalitati recunoscute la nivel mondial, in oncologia pediatrica, si care sa ne ajute sa punem Romania pe harta centrelor europene recunoscute in tratarea cancerului la copii.

Dar de la asistenti?

Asa cum spuneam, intregul personal va beneficia de cursuri de formare, astfel incat sa schimbam obiceiurile rele din spitalele noastre. Stim ca lucrurile nu se vor schimba peste noapte, dar mai stim si ca acesta este un proiect pentru o viata.

Va ganditi sa atrageti si medici romani care au plecat sa lucreze in alte tari? Aveti o strategie prin care veti face asta? De ce ar renunta la joburile lor actuale si ar veni sa lucreze in spitalul vostru?

Sunt cu siguranta medici romani care lucreaza in afara tarii si care si-ar dori sa se intoarca acasa daca ar avea la ce. Credem ca spitalul acesta le-ar putea oferi acel “ce” care sa-i convinga.

Multi medici au plecat din tara nu doar din cauza salariilor, ci mai ales din cauza conditiilor  precare si a felului  in care erau tratati de sefii lor…

Am vorbit despre asteptari, aparaturi, sa povestim putin si despre beneficiile pe care le va avea personalul. De ce ar alege medicii si asistentii sa lucreze in spitalul vostru?

Va fi primul spital din Romania construit de la zero, la standard europene. Dar dincolo de conditille cu totul special in care ar lucra, medicii, asistentele, infirmierele ar face parte din echipa unui proiect atat de ambitios. Un proiect gandit, ridicat si pastrat functional cu ajutorul romanilor, a peste 250.000 de oameni si peste 1.700 de companii.

Pentru ca pot spune cu mandrie ca lucreaza pentru romanii curajosi, care au demonstrat Statului ca se poate. Pentru ca pot face lucrurile altfel, intr-un sistem care, de multe ori, nu le ofera nici macar resursele minime pentru a face ceea ce au ales sa faca la standardele pe care si le doresc.

#NoiFacemUnSpital este si despre medici, despre un nou standard pe care pot sa-l aplice in munca lor, despre a face medicina asa cum trebuie – avand in centru grija nemarginita pentru pacient.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Diana Chiţu

Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.

Facebook Comment