Nasterea unui geniu – Acad. Prof. Dr. Leon Danaila (Episodul 1)

Nasterea unui geniu – Acad. Prof. Dr. Leon Danaila (Episodul 1)

Acad. Prof. Dr Leon Dănăilă (82 de ani) s-a născut la Dărăbani, în județul Botoșani și în acest moment este o figură marcantă a Academiei Române. Devenit membru titular al acesteia pe 20 decembrie, medicul specialist neurochirurg a fost inclus în lista internațională a celor “500 de Geni ale secolului 20”.

Povestea vieții lui Leon Dănăilă ar putea face oricând subiectul unui film de succes. Fascinat încă din copilărie de Medicină, reputatul medic a povestit pentru MEDIjobs traseul său în cariera care l-a făcut celebru în întreaga lume. 

Vă vom prezenta, pe parcursul unor episoade savuroase și extrem de interesante, traseul Acad. Prof. Dr Leon Dănăilă, povestit cu multă pasiune chiar de dânsul. 

  • Care au fost primele legături pe care le-ați avut cu Medicina?

M-a frapat de mic problema asta, a tratării bolnavilor. M-am gândit, să tratezi pe cineva e foarte important. Viața e atât de scurtă…

Am găsit o fasciculă aruncată de un doctor la gunoi, la mine în Dărăbani (n.r. sat în județul Botoșani, locul de naștere al profesorului Leon Dănăilă). Am luat-o, am cusut-o, am dus-o acasă și am citit-o. Era o fasciculă de intervenție abdominală și am citit-o cu mare interes. Mă gândeam: “Uite, dom’le, nu-mi explică bine. Cum cos?”. Era scrisă pentru specialiști, nu pentru mine. Eram la liceu, prin anul II.

După acest eveniment, la liceu, am început să am legături foarte strânse cu profesorul care preda Științele Naturii. Profesorul Florea era foarte drăguț, foarte amabil și m-a inspirat. Am citit foarte mult la bibliotecă, tot ce era scris în domeniul medical, despre Pasteur, despre Babeș, cărți întregi.

  • Ați fost un elev eminent?

Nu-mi plăcea matematica. Ziceam eu atunci “Ce importanță are să știu niște formule, să rezolv ecuații? La ce ajută asta? Dar să știi să tratezi un bolnav, să-l faci bine, e ceva foarte important”. Aveam note mici la matematică. Dar mă pricepeam când trebuia să dau niște examene. Țin minte că o data era să rămân corijent. Aveam note de 4 la oral și profesorii știau că nu sunt bun la matematică. Mi-a fost frică, ce or să zică părinții mei dacă rămân corijent?  Ei plăteau, duceau saci cu alimente, căruțe, stăteam la internat, așa era pe vremea aia. Am învățat pentru teza de la sfârșitul anului foarte mult. Am dat teză și când a venit profesorul cu lucrarea respectivă a întrebat: “Cine a fost în fața ta, cine a fost în spate?”. Eu m-am speriat. Pe toți i-a întrebat așa. A luat tezele și s-a uitat și la a mea. Eu rezolvasem problema după un algoritm după capul meu. Mi-a zis atunci: “Văd că tu n-ai copiat de la niciun coleg, nici din dreapta, nici din stânga. Ai 10 la matematică”. S-a mirat cum eu, care în timpul anului eram chiar slab la matematică, am scăpat de corijență cu 10 în teză și 4 la oral. 

  • Părinții v-au fost aproape? V-au susținut?

Părinții mei au fost de condiții medii. Munceau foarte mult, la câmp. Aveam 3 hectare de pământ. Mama avea 4 clase primare, iar tata nu știa carte. N-am avut niciun sprijin din partea nimănui. Trebuia singur să muncesc. Când mă scoteau pe mine la tablă și rezolvam anumite probleme la fel de bine ca fii primarilor, ai directorilor, îmi puneau 7-8, iar lor nota 10. Am simțit că este o diferență, o afinitate față de copiii care vin din anumite familii. Toată viața am fost handicapat de această problemă, că nu provin și eu dintr-o familie mai mare. La Științe Naturale aveam mereu 10.

Se făcea atunci și oră de Prim Ajutor, cu doctorul lângă noi. Foarte bine că se reintroduce acum în sistemul educațional românesc. Mi-aduc aminte și acum diferite manevre.

La sfârșitul liceului trebui să mergem la secretariat să ne dea o adeverință pentru facultatea la care doream să ne ducem. Când le-am spus că vreau să merg la Medicină mi-au zis: “Tu nu vezi ce note ai? Uite fiul directorului, are numai 10. Degeaba te duci acolo”. Până la urmă secretara mi-a dat. Am fost la examen în Iași cu toți ceilalți colegi care aveau note mari și numai eu am reușit. Am început să am încredere în mine. 

Așa începe povestea unei cariere desăvârșite. Plecat dintr-un sat din nordul țării, fascinația pentru Medicină și dorința de a face bine celor din jur i-au dat avânt tânărului Leon Dănăilă. Despre cum a reușit acesta să intre la Facultatea de Medicină și să ajungă lângă marele chirurg Constantin Arseni vă vom relata în episodul următor al interviului acordat pentru MEDIjobs.

Citește și: 

  • Formarea unui geniu – Acad. Prof. Dr. Leon Danaila (Episodul 2)
  • Recunoasterea unui geniu – Acad. Prof. Dr. Leon Danaila (Episodul 3)
  • Concluziile unui geniu – Acad. Prof. Dr. Leon Danaila (Episodul 4)

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment