Medici fără Frontiere: asistență medicală în peste 70 de țări

Medici fără Frontiere: asistență medicală în peste 70 de țări

Medici fără Frontiere sau Médecins Sans Frontières este o organizație non-guvernamentală umanitară internațională. A fost înființată în anul 1971, la Paris. În acest moment rețeaua internațională este compusă din 24 de asociații membre. În anul 1999, organizația a primit la Oslo premiul Nobel pentru pace. Activitatea acestei organizații este cunoscută cel mai bine pentru proiectele sale din regiunile afectate de război și din țările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare afectate de boli endemice. 

Cu o majoritate a personalului formată mai ales din voluntari, în anul 2015, peste 30.000 de colaboratori, precum medici locali, asistenti medicali și mulți alți profesioniști din domeniul medical, dar și ingineri și administratori pentru apă și salubritate, au acordat asistență medicală și nu numai în peste 70 de țări din întreaga lume. Circa 90% din finanțarea organizației este adusă de contribuțiile donatorilor în timp ce contribuțiile corporațiilor oferă restul. Medici fără Frontiere dispune de un buget anual de aproximativ 1,6 miliarde de dolari americani.

Medici fără Frontiere oferă asistență medicală independentă în zonele de criză din întreaga lume, în țări în care asistența medicală nu mai există. Deși organizația oferă în principal servicii medicale, acolo unde este nevoie, de asemenea, oferă și apă potabilă, adăpost, alimente sau consumabile generale, atunci când populația are nevoie de acestea pentru a supraviețui. 

Munca organizației se bazează pe convingerea că fiecare persoană care are nevoie are dreptul la ajutor, indiferent de naționalitatea sau religia sa. Sunt create programe de ajutor în situațiile în care supraviețuirea oamenilor este amenințată de conflicte, epidemii, dezastre naturale sau lipsa îngrijirii medicale. 

Medici fără Frontiere respectă cu strictețe principiile umanitare: imparțialitatea, independența și neutralitatea. Acestea sunt condiții importante în special în zonele de conflict pentru a putea oferi asistență. Încălcarea acestor principii de către părțile și guvernele aflate în conflict reprezintă o amenințare majoră pentru operațiunile de ajutor.

Într-o situație de conflict, când drepturile populației sunt încălcate și li se refuză ajutorul, organizația lucrează pentru acești oameni. Deși este angajată în fața principiilor umanitare de neutralitate, imparțialitate și independență, organizația își desființează poziția neutră în circumstanțe excepționale, ia poziție și devine un element important pentru persoanele nevoiașe.

Cazuri în care organizația Medici fără Frontiere intervine:

1. Dezastre naturale – organizația poate oferi asistență de urgență în zone unde au avut loc dezastre naturale, precum cutremure, inundații sau furtuni devastatoare, în doar câteva zile oriunde în lume. Echipele oferă îngrijiri medicale, aprovizionează cu apă potabilă și alimente și asigură necesarul de bază al celor afectați.

2. Conflicte și crize de refugiați – în zonele de conflict, Medici fără Frontiere oferă ajutor umanitar imparțial celor afectați. În zonele de război, echipele se asisgură că spitalele și toate unitățile medicale rămân funcționale, iar în crizele de refugiați, voluntarii organizației oferă îngrijiri medicale oamenilor, însă de cele mai multe ori se asigură și de aprovizionarea cu apă și alimente în taberele de refugiați.

Citește și INTERVIU Gheorghe Zastavnițchi, medic chirurg: în opinia mea este ceva normal să vrei să faci un bine

3. Epidemiile – Atunci când apar epidemii de genul Holeră, Meningită sau Ebola, organizația poate oferi rapid programe speciale adaptate. În zonele cu probleme se organizează campanii de vaccinare. În lupta împotriva TBC, HIV/SIDA sau Malariei s-au dezvoltat noi abordări de tratament care au un model internațional.

4. Zone în care lipsește asistența medicală – în zonele fără asistență medicală, Medici fără Frontiere organizează centre de sănătate, spitale sau clinici mobile pentru a oferi asistență medicală primară populației.

5. Boli neglijate – organizația Medici fără Frontiere derulează programe de ajutor pentru cei afectați de boli precum „boala somnului”, Chagas sau Kala Azar, boli ce afectează mai ales oamenii săraci. Deoarece cercetarea și dezvoltarea de medicamente eficiente pentru aceste boli nu este foarte utilă pentru producători, aceste boli sunt greu de tratat, însă Medici fără Frontiere se angajează să facă mai multe cercetări și să vină în ajutorul celor afectați.

Uneori, Medici fără Frontiere ia atitudine pentru a îndrepta atenţia publicului către crize actuale intrate într-un con de umbră, pentru a-i face pe oameni să devină conştienţi de abuzurile ce au loc în lume, pentru a critica inegalităţile din sistemul de acordare de îngrjiri medicale şi pentru a combate încercarea politicului de a profita de pe urma acţiunilor umanitare.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment