Managerii de spitale și directorii medicali pot ocupa funcțiile până la vârsta de 70 de ani

Managerii de spitale și directorii medicali pot ocupa funcțiile până la vârsta de 70 de ani

Managerii de spitale și directorii medicali vor putea ocupa aceste funcții până la vârsta de 70 de ani. Acest lucru înseamnă că a fost majorată cu trei ani vârsta maximă până la care acești specialiști rămân în pozițiile de conducere. Măsura a fost inclusă într-o Ordonanță de Urgență adoptată recent de Guvern. 

Este vorba despre OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea altor acte normative în domeniul sănătății. 

„În unităţile sanitare publice, profesorii universitari, medicii membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi ai Academiei Române, medicii primari doctori în ştiinţe medicale pot ocupa funcţii de conducere care fac parte din comitetul director al spitalului public sau funcții de şef de secție până la vârsta de 70 de ani, cu avizul consiliului de administrație al spitalului și cu aprobarea managerului, după caz”, se arată în prevederea din lege (articolul 185, alineat 14 – Capitolul III, Conducerea spitalelor). 

Motivul adoptării acestui act normativ este faptul că sistemul se confruntă cu un deficit acut de personal care să acopere aceste funcții de conducere. 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, având în vedere rolul comitetului director în cadrul spitalului, lipsa acută de personal de specialitate medico-sanitar care să ocupe aceste funcții și „pentru a nu crea disfuncționalități în asigurarea conducerii instituțiilor medicale în care acestea se regăsesc, precum și reglementarea în forma actuală a ocupării funcției de șef de secție până la vârsta de 70 de ani, se impune aceeași reglementare și pentru medicii care ocupă funcția de manager, respectiv director medical din cadrul spitalului”. 

Citește și: Ministerul Sănătății înăsprește condițiile pentru cei care vor să devină manageri de spital sau de DSP

Concret, până acum, doar șefii de secție puteau ocupa această poziție până la vârsta de 70 de ani. În ce privește funcția de manager de spital, respectiv cea de director medical, până la adoptarea acestei OUG, acestea puteau fi ocupate de un specialist până la vârsta de maximum 67 de ani

Potrivit prevederilor legii, în cadrul spitalelor publice se organizează şi funcţionează un comitet director, din care face parte managerul spitalului, directorul medical, directorul financiar-contabil, iar pentru spitalele cu peste 400 de paturi un director de îngrijiri.

Altă modificare inclusă în aceeași ordonanță de urgență se referă la funcția de șef de secție, de laborator și de șef de serviciu medical din secțiile clinice și laboratoarele clinice. Noua prevedere arată că aceste poziții „se ocupă de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universităţii în care se află instituţia de învăţământ medical superior, cu avizul managerului”. În lipsa unui cadru didactic cu funcţie de predare sau în cazul în care există mai multe persoane care îndeplinesc condiţiile de a fi numite, postul se ocupă prin concurs.

Până acum, aceste poziții erau ocupate de cadrul didactic recomandat de senatul instituţiei de învăţământ medical superior în cauză, cu aprobarea managerului şi cu avizul consiliului de administraţie al spitalului.

UPDATE 02.11.2023

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituționale aceste prevederi, fiind admisă sesizarea a două formațiuni politice. Astfel, această lege nu va intra în vigoare, iar managerii de spital vor rămâne în funcții până la vârsta de 67 de ani, așa cum arată legea din prezent. Decizia CCR este obligatorie.


Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment