Legislația pentru asistența medicală în cazul unor operațiuni militare, pusă în transparență de Ministerul Sănătății

Legislația pentru asistența medicală în cazul unor operațiuni militare, pusă în transparență de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății și Guvernul României pregătesc legislația pentru a pune bazele asistenței medicale în cazul unor operațiuni militare. 

Este vorba despre un proiect de ordonanță de urgență pus în transparență decizională de Ministerul Sănătății care reglementează introducerea „serviciilor de medicină operațională”. Aceste servicii sunt asigurate de formațiunile medicale de tratament și de evacuare medicală organizate la nivelul Ministerului Apărării Naționale. 

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, domeniul asistenței medicale operaționale este reprezentat de serviciile de protecție medicală a forței armate, de serviciile de evaluare, tratament și evacuare medicală, de asistență medicală de hemotransfuziologie furnizate de personalul medico-sanitar militar din Ministerul Apărării. 

Prin acest proiect legislativ, se propune introducerea în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a unui titlu dedicat asistenței medicale operaționale, deoarece în prezent nu există nicio prevedere legală care să pună bazele acestei specializări, „ceea ce creează o vulnerabilitate majoră pentru suficiența sprijinului medical în operații de mare amploare sau pentru îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul NATO”. 

Citește și: Asistenții medicali și moașele pot participa la un program de formare soft skills 

De altfel, noțiunea de „medicină operațională”, este menționată în cuprinsul art. 16 din Legea nr. 95/2006, însă fără a fi definită: „Prin sistemul informatic de telemedicină al apărării prevăzut la alin. (21) se înţelege acordarea serviciilor medicale la distanţă prin folosirea tehnologiei informaţiei şi sistemelor de comunicaţii moderne între structuri de medicină operaţională, structuri medicale din cadrul unităţilor militare şi unităţilor sanitare din reţeaua sanitară proprie a Ministerului Apărării Naţionale”.

Obiectivele asistenței medicale operaționale sunt următoarele: 

  • protecția medicală a forței armate;
  • triajul, salvarea și evacuarea rapidă a bolnavilor și răniților;
  • stabilirea diagnosticului și efectuarea tratamentului în vederea protejării și menținerii funcțiilor vitale/integrității corporale sau îmbunătățirii stării de sănătate a răniților și bolnavilor pe timpul acțiunilor militare;
  • reabilitarea medicală și recuperarea militarilor și a civililor răniți, pe timpul acțiunilor militare.

„Pentru a răspunde situației actuale, determinată de multitudinea acțiunilor militare desfășurate pe teritoriul național, cu implicarea unui număr mare de militari, atât români cât și din alte țări NATO, în vederea gestionării situațiilor de boală și de accidente cu victime multiple cauzate în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu se impune ca prin ordin al conducătorilor ministerelor și instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională să se poată aloca paturi în unitățile sanitare subordonate destinate în acest scop, pe o perioadă limitată și în funcție de amploarea acțiunilor militare”, se explică în nota de fundamentare

De asemenea, mai este precizat faptul că asistența medicală operațională se realizează pe trei niveluri, după cum urmează: 

  • tactic – caracterizat prin triaj, măsuri de prim ajutor și evacuare ce au la bază proceduri și mijloace standardizate și aplicate de către personalul ce își desfășoară activitatea în formațiuni medicale de tratament mobile și de evacuare medicală. La acest nivel se aplică în special proceduri de salvare a vieții în câmpul tactic, proceduri de chirurgie resuscitativă și de control al traumei, pregătirea rănitului pentru evacuare și evacuarea medicală propriu-zisă;
  • operativ – caracterizat prin consolidarea măsurilor de control al traumei, de continuare a procedurilor chirurgicale sau medicale, de intervenție în focar epidemiologic și evacuare medicală ce au la bază proceduri și mijloace standardizate și aplicate de către personalul ce își desfășoară activitatea în formațiuni medicale de tratament multidisciplinare mobile, de evacuare medicală și formațiuni medicale specializate pentru intervenție în focar în situații epidemiologice speciale;
  • strategic – caracterizat prin servicii de asistență medicală complexe și complete furnizate prin formațiuni medicale de tratament fixe incluzând toate specialitățile medicale și chirurgicale până la recuperare, prin laboratoare biologice de importanță strategică și prin mijloace de evacuare medicală strategică.

Vezi și știrea despre: Diplomele asistenților medicali eliberate înainte de 2007 vor fi recunoscute în toate statele UE

Cine furnizează servicii medicale operaționale? Proiectul de ordonanță arată că personalul medico-sanitar militar colaborează cu personal din cadrul altor structuri sanitare civile/militare NATO/UE, cu respectarea specificului specialității și cu obligativitatea transmiterii reciproce a datelor relevante cu privire la starea rănitului sau bolnavului.

„Pentru orice acțiune de prim ajutor și de evacuare medicală îndeplinită cu bună credință, în baza cerințelor funcției și a misiunii, exclusiv pe timpul misiunilor specifice Ministerului Apărării Naționale, cu respectarea limitelor competențelor dobândite în cadrul sistemului medical operațional și a procedurilor stabilite în condițiile prezentului titlu, personalul auxiliar sanitar militar nu răspunde penal sau civil”, se arată în sursa citată. 

În cadrul asistenței medicale operaționale sunt furnizate următoarele servicii medicale:

– servicii de medicină preventivă și de limitare a efectelor epidemiilor; 

– servicii de prim ajutor pe câmpul de luptă, salvare și evacuare;

– servicii de asistență medico-chirurgicală de urgență, de control al traumei, de resuscitare, stabilizare și pregătire pentru evacuare;

– servicii de evacuare medicală cu mijloace de transport specializate sau nespecializate;

– servicii de asistență medicală dentară pentru afecțiuni acute;

– servicii de asistență medicală primară pentru afecțiuni acute, subacute și acutizări ale unor boli cronice preexistente care nu necesită evacuare și spitalizare;

– servicii de asistență medicală spitalicească;

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment