Legea asistenței medicale mobile a fost adoptată

Legea asistenței medicale mobile a fost adoptată

Camera Deputaților a adoptat marți Legea asistenței medicale mobile, care merge la promulgare. Astfel, locuitorii din zone vulnerabile vor beneficia de asistență medicală prin cabinete mobile și caravane medicale.

Proiectul adoptat în unanimitate prevede accesul pacienților din zonele lipsite de infrastructură medicală la serviciile de sănătate. În funcție de nevoile identificate în comunități, se poate ajunge chiar la crearea unor adevărate ambulatorii mobile, ce pot acoperi o paletă mai largă de servicii medicale de specialitate, potrivit inițiatorului. Potrivit noii legi, medicii specialiști își vor putea exercita profesia în afara unității medicale la care sunt angajați, fiindu-le recunoscut și remunerat serviciul medical prestat în cadrul asistenței medicale mobile. De aceeași recunoaștere vor beneficia și medicii rezidenți aflați sub îndrumarea specialiștilor, iar studenții la medicină își vor putea efectua stagiile de practică obligatorii în cadrul caravanelor mobile.

Citește și Monitorizarea și raportarea pierderilor de vaccin împotriva Covid-19 – Ce trebuie să știe personalul medical

Votul dat astăzi pe proiectul iniţiat de mine, în colaborare cu dr. Vlad Teodor Berbecar, co-fondator Caravana cu Medici, reprezintă un mare pas înainte pentru sănătatea publică din mediul rural, în special pentru zonele defavorizate. Acest proiect de lege este, în primul rând, o victorie a celor săraci, a celor care, dintr-o mie de motive, nu au acces la servicii medicale generale sau de specialitate. Şi nu sunt deloc puţini aceşti oameni în România. Prin proiectul votat astăzi aducem asistenţa medicală şi pe medici mai aproape de ei. În ultimii ani, am participat la multe caravane medicale în toată ţara şi vă spun sincer că este foarte greu de descris în cuvinte ce am văzut acolo. Nimeni nu merită aşa ceva. Nu în ultimul rând, votul dat astăzi este o recunoaştere binevenită a unor oameni extraordinari care, de ani de zile, bat ţara în lung şi în lat şi oferă voluntar asistenţă medicală gratuită celor aflaţi la nevoie. Este vorba de Asociaţia Caravana cu Medici care, în ultimii 8 ani, a organizat 116 caravane în mediul rural, consultând peste 11.000 de oameni. Din perspectiva clasei politice, proiectul votat astăzi reprezintă o palidă consolare pentru toţi anii pierduţi, pentru eşecul de a scoate ruralul din izolare, pentru eşecul de a face reformă în sănătate, pentru eşecul de a construi noi spitale“, declară deputatul USR Tudor Pop, citat de Agerpress.

Ce prevede legea asistenței medicale mobile

Asistența medicală mobilă are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru prevenție și profilaxie, screening-ul afecțiunilor medicale prevalente, control medical periodic, general și de specialitate, precum și livrarea medicamentelor din programele naționale de sănătate, la domiciliu, atât pentru bolnavii cronici cât și pentru pacienții cu patologii acute, beneficiari ai asistenței medicale în regim mobil.

Serviciile de asistență medicală mobilă se acordă cu prioritate gravidelor, copiilor și altor categorii de persoane vulnerabile din zonele defavorizate care se confruntă cu lipsa cabinetelor de medicină de familie, a medicilor de familie sau a asistenților medicali comunitari. Serviciile de asistență medicală mobilă sunt furnizate și persoanelor care nu sunt înscrise la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate și mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum și persoanelor care nu au card de sănătate.

În cadrul asistenței medicale mobile se acordă servicii medicale prin următoarele structuri:

  • cabinete și unități medicale mobile organizate potrivit normelor de aplicare a prezentului titlu, aprobate prin ordin al ministrului sănătății;
  • caravane medicale, organizate în clădiri cu autorizație sanitară de funcționare sau în corturi medicale special amenajate, conform normelor de aplicare a prezentului titlu, aprobate prin ordin al ministrului sănătății.

Caravanele medicale pot fi organizate inclusiv în corturi, rulote, construcții modulare, școli, săli de sport. 

Te-ar putea interesa și Sancțiuni în unitățile sanitare pentru nerespectarea normelor

Personalul care acordă servicii de asistență medicală mobilă

Pe lângă medici, medici rezidenți, studenți la medicină, asistenți medicali, moașe, în realizarea activităților de asistență medicală mobilă pot fi implicați și farmaciști, furnizorii de servicii conexe actului medical – tehnician dentar, biolog, biochimist, chimist, fizician, fiziokinetoterapeut, moașă, psiholog, logoped, sociolog, profesor de cultură fizică medicală, tehnician de proteze și orteze, tehnician de proteze auditive, tehnician de aparatură medicală -, precum și asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, paramedici, voluntari ai ONG-urilor de profil, asistenți sociali, consilieri din programele medicale.

Mai mult, legea va îmbunătăți accesul românilor la activități de educare a populației. Complementar activităților de asistență medicală mobilă se pot desfășura activități de educație pentru sănătate. Acestea constau în promovarea cunoștințelor corecte privind diferite aspecte ale sănătății și totodată de formare a atitudinilor și deprinderilor favorabile unui comportament responsabil și sănătos, inclusiv informare cu privire la sănătatea reproducerii, sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născutului.

Pentru intrarea în vigoare a prezentei legi vor fi elaborate normele de aplicare în maxim 45 de zile.

Sursă imagine: Caravana cu medici

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment