Descoperire în lumea medicală: implantul wireless pentru creier

Descoperire în lumea medicală: implantul wireless pentru creier

Cercetătorii au inventat un implant wireless pentru creier care se poate controla prin telefon și se poate reîncărca. Acesta permite manipularea pe termen lung a circuitului neuronal fără a fi nevoie de operații periodice perturbatoare pentru a înlocui bateria implantului. 

Oamenii de știință cred că această tehnologie poate ajuta la descoperirea și tratarea tulburărilor psihiatrice și a bolilor neurodegenerative, cum ar fi depresia și Parkinson.

Dispozitivul-minune este de dimensiuni foarte mici

Dispozitivul este construit din polimeri ultra-moi și bio-compatibili pentru a oferi compatibilitate pe termen lung cu țesutul. Echipat cu LED-uri de dimensiuni micrometrice, echivalent cu dimensiunea unui bob de sare, montate pe sonde ultrasunete, de grosimea unui fir de păr uman, poate manipula wireless neuronii țintă din creierul profund, folosind lumina.

Noua tehnologie de încărcare wireless abordează limitările implantelor cerebrale actuale. Tehnologiile de dispozitive implantabile fără fir au devenit recent populare ca alternative la implanturile convenționale, deoarece acestea contribuie la minimizarea stresului și inflamației la animalele în mișcare liberă în timpul studiilor pe creier, care la rândul lor îmbunătățesc durata de viață a dispozitivelor. 

Cu toate acestea, astfel de dispozitive necesită fie intervenții chirurgicale intermitente pentru a înlocui bateriile descărcate, fie configurări speciale și voluminoase de alimentare fără fir, care limitează opțiunile experimentale, precum și scalabilitatea experimentelor pe animale.

Citește și: Laserele ultra-precise elimină celulele canceroase fără a deteriora țesutul din apropiere

Ce zic specialiștii

„Acest dispozitiv puternic elimină necesitatea unor intervenții chirurgicale dureroase suplimentare pentru a înlocui o baterie epuizată în implant. Credem că aceeași tehnologie de bază poate fi aplicată diferitelor tipuri de implanturi, inclusiv stimulatoare cerebrale profunde și stimulatoare cardiace și gastrice, pentru a reduce sarcina asupra pacienților pentru utilizarea pe termen lung în organism”, a spus profesorul Jeong.

„Acest dispozitiv poate fi utilizat oriunde și oricând pentru a manipula circuitele neuronale, ceea ce îl face un instrument extrem de versatil pentru investigarea funcțiilor creierului”, a declarat autorul principal Choong Yeon Kim, cercetător la KAIST.

Citește și: Comisia Europeană a aprobat vânzarea primei inimi artificiale

„Reîncărcarea fără fir a bateriei face procedurile experimentale mult mai puțin complicate”, a spus autorul co-principal Min Jeong Ku, cercetător la Colegiul de Medicină al Universității Yonsei.

Cercetătorii cred că această tehnologie de implant cerebral poate duce la noi oportunități pentru cercetarea creierului și intervenția terapeutică pentru tratarea bolilor din creier și din alte organe.

Această lucrare a fost susținută de subvenții de la Fundația Națională de Cercetare din Coreea și Programul KAIST Global Singularity Research.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment