Informarea obligatorie privind fondul de pensii private: ce obligații au angajatorii și salariații

Informarea obligatorie privind fondul de pensii private: ce obligații au angajatorii și salariații

Discuțiile din jurul pensiilor au fost dintotdeauna importante, în special atunci când este semnat contractul de munca. Însă puține persoane cu vârsta de până la 35 de ani care se angajează pentru prima oară știu că trebuie să adere la un fond de pensii private. Asta deoarece obligația de informare cu privire la acest lucru îi aparține managerului care a angajat respectiva persoană. Deci potrivit legii, informarea este realizată de angajator, atunci când a fost semnat contractul individual de munca. În aceste condiții, nu este necesară încheierea unui act adițional cu privire la acest aspect. 

Te-ar putea interesa și Medicii vor putea ieși la pensie la 67 de ani

Ce spune legea

Ultima modificare arată că începând cu data de 19 iulie 2021, toți angajatorii din România au obligația să informeze noii salariați (Ordinul Ministrului Muncii nr. 585 din 2 iulie 2021  – litera M punctul 4, litera c^1) care au vârsta până în 45 de ani, în privința aderării la un fond de pensii private obligatorii, adică Pilonul II. 

Important de subliniat este că salariații cu vârsta până în 35 de ani sunt obligați să adere la un fond de pensii, în vreme ce persoanele cu vârsta între 35 și 45 de ani au doar opțiunea de a se înscrie.

Această modificare intrată în vigoare în această vară se adresează în special salariaților care se află la primul job. Aceștia au obligația prin lege să își aleagă un fond de pensii din cadrul Pilonului II într-un termen de 4 luni de la momentul intrării lui în câmpul muncii. 

Citește și Ce merită să știi despre contractul de muncă pe perioadă determinată

Tinerii care nu au cunoștință de acest lucru și nu își aleg un fond de pensii sunt repartizați aleatoriu de Casa Națională de Pensii Publice către unul dintre cele 7 fonduri de pensii private disponibile.

Vestea bună pentru persoanele care nu se află la primul loc de muncă este aceea că ele nu trebuie să își aleagă un fond de pensii, deoarece ele sunt deja integrate în unul din cadrul Pilonului II.

Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment