INTERVIU Gheorghe Zastavnițchi, medic chirurg: în opinia mea este ceva normal să vrei să faci un bine

INTERVIU Gheorghe Zastavnițchi, medic chirurg: în opinia mea este ceva normal să vrei să faci un bine

Despre doctor Gheorghe Zastavnițchi se poate spune că a văzut multe în misiunile sale “Medici fără frontiere”, cea mai dificilă fiind prima. S-a întrebat, nu de puține ori, cât de rezistent poate fi corpul uman. Însă, mărturisește că cel mai bine te simţi când pacientul se externează, iar apoi vine să te viziteze, ori te întâlneşti cu ei când te întorci acasă din misiune şi faci o scurtă oprire să schimbi cauciucul şi ei te roagă să faci o poză.  Visează ca la un moment dat să fie însoțit în misiuni de soția sa, de asemenea medic.

Pentru un medic aflat la prima misiune are următoarele sfaturi: să fie imparţial, pregătit psihologic să înfrunte situaţii extreme, flexibil, şi desigur să fie un bun profesionist.

Cum a fost prima misiune “Medici fără frontiere”? Cum v-ați simțit?

Probabil a fost puţin mai deosebită faţă de restul misiunilor, fiind debutant cu MSF, nu aveam experienţă… Prima misiune a fost și cea mai lungă, am simţit mult lipsa familiei alături. În acea misiune eram strict limitaţi la deplasări (puteam merge doar la spital și „acasă”, şi doar cu maşina), echipa chirurgicală nu se putea afla în acelaşi vehicul, aşa că nu a fost deloc confortabil. Probabil aşa te simţi la închisoare.

Care este modelul dumneavoastră profesional? Cine vă inspiră? A existat cineva care v-a inspirat să vă înscrieți în misiune?

Cred că mentorii, profesorii mei din universitate şi ulterior cei care m-au format profesional ca şi chirurg reprezintă un model profesional demn de urmat. Nu am fost inspirat de cineva anume să devin parte MSF, în opinia mea este ceva normal să vrei să faci un bine, desigur mi-am dorit şi o experienţă deosebită, iar MSF le poate oferi, astfel alegerea a fost evidentă.

Povestiți-ne un caz impresionant, care v-a rămas în suflet, din misiunile Medici fără frontiere.

Au fost mai multe… cazurile din misiuni te impresionează prin complexitate, vă asigur că în spitalele din Europa nu ai să vezi aşa ceva, uneori te întrebi cât de rezistent poate fi corpul uman. Totuşi cel mai bine te simţi când pacientul se externează, iar apoi vine să te viziteze, ori te întâlneşti cu ei când te întorci acasă din misiune şi faci o scurtă oprire să schimbi cauciucul şi ei (pacienţii) te roagă să faci o poză.

Câți pacienți ați reușit să salvați? Îi numărați sau îi mențineți cumva în memorie?

Nu ştiu să vă spun, dar nici nu cred că există doctor care poate răspunde la această întrebare. Cred că e mult mai important să ţii minte ce nu ai reuşit să salvezi şi să înveţi din acele cazuri ca să fii pregătit data viitoare.

Care considerați că sunt calitățile de care are nevoie un medic pentru a face parte din organizație? Ce atribute nu trebuie să lipsească?

În primul rând trebuie să-şi dorească o astfel de experienţă. Persoana ar trebui să fie imparţială, pregătită psihologic să înfrunte situaţii extreme, flexibilă, şi desigur să fie un bun profesionist.

Cum reușiți să implementați tehnici/intervenții de ultimă oră în zone subdezvoltate? Cum reușiți să adaptați tratamentele medicale?

Pentru misiunile MSF aceasta nu reprezintă o problemă, echipamentul, metodele de tratament, medicamentele şi restul sunt standard, nu este nevoie de adaptat, totul este menţionat în protocoale care trebuie respectate. Uneori e chiar mai uşor să lucrezi într-o misiune MSF…

Aveți de-a face cu situații impresionante de viață. Cum reușiți să vă detașați de ceea ce vedeți și trăiți?

Toată viaţa mea profesională a fost în spitale de urgenţă unde te întâlneşti cu diverse cazuri, unele mai uşoare, altele mai dificile, diferiţi pacienţi… probabil mi-am creat un mecanism de „deconectare”.

Ce v-ați dori să schimbați în țările în care ați activat, dacă v-ar sta în putere?

Din fericire, nu-mi stă în putere de a schimba ceva, fiecare trebuie să evolueze conform unui algoritm, e ca şi viaţa omului, se naşte, creşte, învaţă…

În câte misiuni v-ați dori să vă mai implicați? Cum vedeți activitatea dumneavoastră peste 5 sau 10 ani?

Pentru moment nu-mi pot permite să fac misiuni, dar sper să revin în echipa MSF la un moment dat. Ar fi frumos să fac misiuni împreună cu soţia mea, care este şi ea medic, de fapt este unul din visele noastre pentru pensionare.

Ce sfaturi aveți pentru medicii care se află acum la prima misiune?

Curaj mult, să fie cât mai flexibili şi să se bucure de fiecare clipă petrecută în misiune, mai ştii poate le place şi mai fac vreo două-trei.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment