Donare de sânge – ghidul donatorului

Donare de sânge – ghidul donatorului

În spitalele din România, unul din zece pacienți necesită transfuzii de sânge sau de produse derivate din sânge pentru a supraviețui. Pe plan internațional, România ocupă unul dintre ultimele locuri atunci când vine vorba despre donarea de sânge, motiv pentru care se necesită anularea sau amânarea mai multor procedee medicale ce pot salva viața pacienților. ONU a declarat data de 14 iunie ca fiind Ziua Mondială a Donatorului de Sânge pentru a celebra acest act benevol de bunăvoință pe care îl pot face oamenii între ei.

Dacă în continuare ești indecis cu privire la donarea sângelui, cantitatea de sânge recoltată de la o singură persoană  poate ajuta până la trei oameni. În continuare vei afla tot ce presupune donarea de sânge, astfel încât 14 iunie să fie un motiv de sărbătoare și pentru tine.

La ce să te aștepți când donezi sânge?

A dona sânge este un proces extrem de important, iar primul pas ce trebuie îndeplinit este acela de a asigura toate informațiile necesare în ceea ce privește analizele, astfel încât să se demonstreze că donatorul este sănătos și capabil să doneze. De asemenea, vor fi adresate câteva întrebări de rutină cruciale – dacă s-a consumat alcool în ultimele 24 de ore, dacă s-a fumat, nivelul de odihnă din noaptea precedentă sau dacă s-a consumat hrană înainte de donare. 

De asemenea, pentru donatorii regulari, un criteriu foarte important este reprezentat de intervalul de timp lăsat între donări. Recomandarea specialiștilor este de a se lăsa minim 8 săptămâni între donări.

Un alt criteriu edificator este cel al numărului de donări efectuate într-un an, numărul limită pentru femei fiind de 3 donări pe an, în timp ce pentru bărbați este de 5 donări pe an. În funcție de calitatea și cantitatea sângelui, fiecare donator poate salva chiar și până la 3 vieți. Acest lucru se întâmplă datorită procedurilor efectuate ulterior în laboratoare, unde specialiștii pot separa celulele roșii, trombocitele și plasma, astfel încât fiecare să fie folosită pentru întrebuințările sale.

Care sunt condițiile necesare pentru a putea dona sânge?

Pe lângă o stare a sănătății în general bună, există o serie de criterii ce trebuie îndeplinite pentru a avea voie să donezi sânge. Vârsta este un criteriu eliminator, fiind necesar ca donatorii să aibă minim 18 ani, în timp ce limita maximă de vârstă este de 60 de ani. 

Numărul de kilograme trebuie să depășească 50 kg, în timp ce pulsul se menține constant între 60 și 100 de bătăi pe minut, iar tensiunea arterială sistolică se încadrează între 100 și 180 mmHg. Femeile trebuie să îndeplinească o serie de condiții speciale: să nu se afle în perioada menstruației, să nu fie însărcinate și să nu fie nici în perioada de după naștere. 

Tratamentele pe care le iau donatorii pot fi criterii eliminatorii, mai ales dacă aceștia se tratează pentru boli precum hipertensiunea, bolile hepatice, bolile renale, bolile endocrine și chiar și cele psihice.

Bolile ereditare sau de sănătate ce nu pot fi curate reprezintă criterii permanente ce vor interzice donarea de sânge. Există și câteva criterii ce pot împiedica doar temporar donarea de sânge, urmând ca doritorii să revină după soluționarea problemei: boli ușoare de tipul unei răceli, gripe sau infecții; consumul alcoolic sau medicamentos în ultimele 24 de ore; anemie; intervenții sau tratamente dentare. 

De asemenea, pentru a fi admisibili pentru donare, persoanele de interes nu trebuie să aibă sau să fi avut în trecut o serie de condiții medicale, cum ar fi: orice tip de cancer, diabet zaharat, orice tip de hepatită, TBC, boli neurologice, boli de piele și chiar și miopie, mai ales dacă are peste -6 dioptrii.

Cum să faci experiența mai ușoară pentru toată lumea?

Procedura de donare constă în donatorul care se află întins pe un pat din salonul destinat transfuziilor și recoltatorul care execută procedura, o intervenție foarte simplă pentru ambele părți participante. Pe toată durata procedurii, donatorul nu are voie să-și folosească telefonul mobil și nici să mestece gumă, pentru a se elimina complet riscul înghițirii acesteia și cauzarea de complicații. Deși donarea de sânge nu reprezintă o procedură dificilă în sine, iar principala ocupație a donatorului este să stea așezat, există câteva trucuri la care donatorii de sânge pot apela astfel încât să ușureze situația pentru toată lumea, dar mai ales pentru propria persoană.

Haine comode – hainele comode pot ajuta foarte mult, mai ales să vei fi nevoit să stai într-o poziție pentru câteva minute bune după terminarea procedurii. Cel mai important criteriu al hainelor este cel al mânecilor. Dacă este un anotimp cald, se recomandă să vii direct cu un top cu mânecă scurtă, eliminându-se complet necesitatea de a sufleca mânecile sau de a-ți da jos bluza în cazul în care suflecarea nu se poate face eficient. Dacă este vorba despre un anotimp rece, se recomandă optarea pentru mâneci largi, ușor de suflecat, astfel încât să nu preseze brațul în timpul procedurii și să se poată ridica ușor deasupra cotului.

Alimentația și hidratarea înainte de donare – cu o zi înainte de donare, poți consuma o cantitate mai mare de fluide nonalcoolice, chiar și în dimineața de dinainte de donare. În ceea ce privește masa, se recomandă evitarea alimentelor grase sau de tip fast-food începând cu 24 de ore înainte de donare. Totodată, se recomandă ca ultima masă să fie înainte cu 2-3 ore de donare, aceasta fiind alcătuită și din alimente bogate în fier precum carnea roșie slabă, stafidele sau spanacul. În cazul în care este vorba despre donatori fumători, acestora li se va recomanda să nu fumeze deloc cu câteva ore înainte de donare, dar nici după.

Odihna – nu este recomandat să vii să donezi sânge dacă te recuperezi după o noapte albă, indiferent dacă a fost acasă în fața calculatorului sau afară, în club. Odihna este extrem de importantă pentru calmarea organismului (donatorii neodihniți au tendința de a fi mai agitați sau la polul opus, extrem de slăbiți fizic) și pentru a evita sau minimiza senzația de slăbire ce este posibil să fie resimțită după donarea de sânge.

Ce să faci după donarea de sânge?

Imediat după finalizarea procesului de donare, recoltatorul va aplica un plasture pe braț, iar tu vei fi rugat să presezi zona pentru câteva minute. Nu este indicat să te ridici brusc de jos, din contră, se recomandă să rămâi așezat pentru încă 10 minute, mai ales dacă ai donat pentru prima oară și nu știi încă modul în care reacționează corpul tău la acest proces. În cazul în care se resimt stări de amețeală, iar corpul pare excesiv de slăbit, s-ar putea să ți se solicite să prelungești perioada de repaus, stând întins cât simți că e necesar pentru a putea pleca. 

Dacă vrei să donezi pentru prima oară și nu știi cum reacționezi, un sfat util poate fi să mai aduci pe cineva cu tine, astfel încât să ai sprijin la plecarea de la centrul de transfuzii. După donare, tuturor persoanelor li se va recomanda să evite, pe cât posibil, efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor (mai ales pe distanțe mari) și consumul de alcool pentru aproximativ 12 ore. În cazul fumătorilor, nu le este recomandat să fumeze pentru cel puțin o oră după procedură, deși indicat ar fi să se prelungească numărul orelor cât mai mult.

Ce mai este de știut?

Donarea sângelui reprezintă un proces complet anonim, ceea ce înseamnă că identitatea ta și rezultatele testelor efectuate pe sângele tău vor rămâne confidențiale. Donatorul se află în control total asupra rezultatelor, ele neputând fii utilizate în afara Centrului de Transfuzii și neexistând posibilitatea să se facă anchete epistemologice fără acordul în scris al acestuia. 

De asemenea, este un proces 100 % voluntar care poate ajuta la salvarea a până la trei persoane din sângele uneia singure. În plus, donatorului nu se supune niciunui risc în timpul procesului de donare.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment