Cuplurile de medici: ce impact au căsătoriile (tot mai dese) în lumea medicală asupra vieții și carierei lor?

Cuplurile de medici: ce impact au căsătoriile (tot mai dese) în lumea medicală asupra vieții și carierei lor?

În 2011, pe când eram studentă în ultimul an în București, am luat una din cele mai bune decizii pentru sănătate: un nou medic de familie. Doar că m-am ales cu doi medici buni în loc de unul.

Timp de 8 ani, acest cuplu de medici aflați la a doua tinerețe, care lucrau împreună într-un cabinet modest din Regie – ea, medic primar de familie; el medic specialist medicină internă – a avut grijă de mine aproape ca o familie. 

Un cuplu de medici care pare că fac echipă bună și-n viață, și-n carieră, așa cum putea observa orice pacient din sala de așteptare.  

Surprinzător, am ajuns la ei după ce renunțasem la un medic de familie care era căsătorit cu un chirurg. Și, în ciuda diferențelor între imagini – un power couple ambițios și renumit vs. un cuplu excentric și compasional –  în ambele, partenerii păreau că se potrivesc de minune.

Cum au reușit să împace și cariera, și viața personală – mai ales când ambii fac carieră într-un domeniu atât de solicitant și competitiv? Și de ce tot mai mulți își găsesc jumătatea în breaslă? E iubirea lor așa cum pare în “Grey’s Anatomy”? 🙂

Această temă a fost explorată în comunitatea medicală încă din anii ‘90.

Un sondaj realizat cu absolvenții a două școli medicale din Ohio (1999), “Când medicii se căsătoresc cu medici: un sondaj care explorează viața profesională și de familie a medicilor tineri” cu 1208 respondenți (752 bărbați și 456 femei) descoperise că:

  • 22% dintre medicii bărbați și 44% dintre medicii femei aveau o căsnicie cu un medic
  • Cuplurile medicale erau diferite de cele în care doar un partener era medic, în ceea ce privea aspecte cheie ale vieții profesionale și familiale:
    • câștigau mai puțini bani 
    •  simțeau mai rar că parcursul lor profesional are prioritate față de cariera partenerului
    • au jucat mai des un rol major în creșterea copiilor
  • Cu toate acestea, aceștia și-au atins cariera și obiectivele familiale la fel de frecvent.

Un alt sondaj, de data aceasta realizat în Norvegia în 1996 privind trendul în creștere al căsătoriilor dintre medici, rezultatele au fost cel puțin interesante – și ușor diferite.

Întrebarea a fost dacă a fi căsătorit cu un coleg medic are un impact diferit asupra carierei și vieții de familie a unui medic vs. a avea un partener de altă profesie.

Răspunsurile celor 1142 de participanți s-au sumarizat astfel:

  • Medicii femei care se căsătoresc cu un alt medic aleg să facă asta și să întemeieze o familie la vârste mai mici decât alți medici de sex feminin.
  • Medicii femei aleg mai des să urmeze o specialitate în carieră (n.red. sistemul de educație medicală diferă de la țară la țară, specialitatea nefiind obligatorie);
  • În unele specialități, medicii femei se califică mai devreme decât cele care se căsătoresc cu persoane din domenii non-medicale. Același lucru nu a fost valabil și pentru medicii bărbați.
  • Medicii bărbați căsătoriți cu alți medici au lucrat mai des part-time și au avut mai rar parteneri care să lucreze part-time, față de alți medici de sex masculin.

Rezultatele sugerează că perechile medicale ar participa mai mult în îngrijirea familiilor lor, că au mai multe interese în comun și se susțin reciproc mai bine.

Trecem la 2008, când un studiu comparativ care a analizat relațiile de cuplu dintre chirurgi, dar și diferențele față de cuplurile cu doar un partener chirurg. 

Dintre cei 7905 participanți, 90% au declarat că au un partener de viață – dintre care 48.8% stând acasă, 16.4% de profesie medici și 34.9% angajați în domenii nemedicale.

  • Chirurgii cu parteneri medici erau mai tineri, mai noi în practica medicală și mai predispuși să amâne să aibă copii
  • Respondenții s-au arătat mai predispuși să creadă că îngrijirea copiilor le-a încetinit progresul în carieră și că nu au suficient timp pentru viața lor personală și de familie (în comparație cu colegii de breaslă aflați în relații cu persoane din alt domeniu)
  • Chirurgii din relații cu lucrători medicali au experimentat mai des conflicte pe tema carierei și privind echilibrul muncă-viață personală cu partenerul de viață
  • Chirurgii ai căror parteneri de viață este un alt chirurg se confruntă cu provocări și mai mari legate de carieră și viață personală.
  • Chirurgii care formau un cuplu cu un coleg de breaslă au arătat un risc mai mare de simptome depresive și de o calitate mentală a vieții scăzută, față de chirurgi ai căror parteneri au rămas acasă
  • Chirurgii al căror partener a rămas acasă s-au declarat mai mulțumiți de cariera lor
  • Chirurgii al căror partener era alt medic pare să experimenteze provocări mai mari privind echilibrul muncă-viață personală, decât cei al căror partener lucrează în alt domeniu sau a ales să rămână acasă.

Dar cel mai recent sondaj în privința relațiilor de cuplu formate în lumea medicală a fost publicat de Medscape anul trecut. 

Este realizat în cazul Statelor Unite, însă aceste trenduri sunt adesea reflectate și în alte țări (așa cum o sugerează discuțiile de pe platforme precum reddit sau Quora).

Ce arată acest sondaj, realizat cu ajutorul a peste 15.000 de medici din 29 de specialități? În primul rând, că tendința de a vedea tot mai multe cupluri de medici sau de lucrători în sănătate este constantă – de 30 de ani încoace.

  • 1 din 4 femei medic, respectiv 1 din 6 bărbați medic este căsătorit cu un alt medic,
  • 11% dintre medicii femei, respectiv 35% dintre medicii bărbați sunt căsătoriți cu alți profesioniști din domeniul sănătății.

Citește și: 9 obiceiuri simple care te vor face mai fericit la job – și nu numai!

Ce factori sau avantaje determină acest trend al cuplurilor formate din medici – sau lucrători medicali, în general?

Dincolo de iubire și de atracție, este liniștitor să găsești pe cineva care să înțeleagă ceea ce alții din “afară” nu înțeleg. Și mai e timpul petrecut împreună. Și grupurile de prieteni similari. Și respectul reciproc. Sunt multe motive pentru care e mai ușor să îți alegi jumătatea în breaslă.

Dar să le explorăm pe scurt pe fiecare în parte:

1. Vârsta

Mulți oameni din facultatea de medicină și din timpul rezidențiatului ajung să aibă o relație sau să se căsătorească în timpul educației lor.

E și normal: vorbim de cel puțin 10 ani de școală, pe care viitorii profesioniști îl petrec în miezul vieții de tânăr adult, între 20-30 de ani, când majoritatea oamenilor în general își găsesc cel mai des un partener de viață.

2. Proximitatea și timpul

În timpul acesta al facultății și/sau al rezidențiatului, sunt șanse mari să petreci zile, nopți, weekenduri și sărbători cu alții ca și tine, în aceeași situație. Fie învățând, fie practicând medicina, fie făcând eforturi pentru a ajunge unde vă doriți.

Majoritatea celor care lucrează în sănătate – în special cei cu specialități grele, precum chirurgia – petrec cel mai mult timp al lor la job.

Este firesc ca acești oameni să comunice și să empatizeze mai ușor cu colegii de breaslă pe care îi întâlnesc atât de des și cărora le înțeleg experiențele și mai ales când nu este timp pentru o viață socială foarte activă.

3. Empatia

Majoritatea celor care lucrează în sănătate – fie ei medici, chirurgi, asistenți medicali sau oricine – „înțeleg” de unde vii și ce faci. Nu te ceartă nimeni că ai anulat întâlniri pentru că ai avut un pacient sau o urgență sau că nu te ocupi de diferite responsabilități casnice.

Și nici viceversa: nu poți lăsa baltă un pacient care are nevoie de îngrijiri pentru că ai un date. Așa că cei din breasla ta empatizează negreșit – și tu la fel.

Citește și: Ești workaholic? Iată efectele negative ale dependenței de muncă

4. Omofilia

Foarte puțin cunoscut la noi este conceptul de homophily, care ar fi tradus drept omofilie (din greaca veche: homoû însemnând împreună și philíē, ‘prietenie, dragoste). Este o teorie sociologică cercetată de Paul Lazarsfeld și Robert Merton, care se referă la tendința indivizilor de a căuta parteneri similari și de a fi atrași de cei similari lor.

În privința celor care au ales medicina, e lesne de înțeles de ce e mai ușor să-ți întâlnești partenerul la facultate, în timpul rezidențiatului sau la job. Chiar și dacă nu vă întâlniți, șansele sunt mari să o faceți prin cercurile sociale și activitățile tipice medicilor.

Chiar și excluzând această posibilitate, există șanse mari să te îndrăgostești de cineva care are aceeași carieră ca tine.

Suntem atrași de oameni care sunt ca noi în ceea ce privește valorile, contextul și personalitatea. Și când oamenii aleg să se căsătorească cu cei care fac același lucru, este pentru că amândoi sunt similari și au fost atrași de aceeași carieră din motive similare.

Provocări în relațiile de cuplu formate din medici

Ca în orice dinamică relațională, și aici există cel puțin la fel de multe provocări, așa cum o arată și sondajele. 

O relație personală cu un medic nu este perfectă, chiar dacă există o înțelegere mai profundă a ce înseamnă să lucrezi în sănătate și o empatie reciprocă.

Iată cele mai mari provocări pe care le mărturisesc adesea cei aflați într-o relație cu un medic sau în cupluri de medici.

  1. Întemeierea unei familii

Mai ales pentru cei care au ales o specialitate grea, precum chirurgia, sau care îi solicită mai mult timp, responsabilitățile familiale și timpul petrecut cu familia este mai limitat. Și, așa cum arătau și unele sondaje, întemeierea unei familii poate veni pe locul doi, fiind amânată o perioadă de timp.

De asemenea, când vine vorba de a avea copii, a fi medic înseamnă a nu putea fi oricând disponibil atunci când aceștia au nevoie (întâlniri la școală, ajutor la teme, jocuri împreună etc.).

Citește și: De copiii cadrelor medicale cine se ocupă?

  1. Responsabilitățile de zi cu zi

La fel, un medic cu o profesie solicitantă, care trebuie să fie prezent la spital când situația o cere, face ca anumite responsabilități în cuplu să nu fie distribuite egal între parteneri – rămânând adesea pe umerii partenerilor care au mai mult timp liber sau care nu lucrează și ei în sănătate.

  1. Conflicte privind prioritățile în carieră

Fiind un domeniu competitiv care cere mult timp dedicat meseriei, un cuplu de medici – sau în care unul dintre parteneri lucrează în sectorul medical – poate crea tensiune, frustrări și conflicte de cuplu privind cine are mai multă libertate de a evolua profesional fără a neglija familia sau viața de cuplu. 

Adesea, se poate ajunge la un compromis, în care unul își urmează visul o perioadă în timp ce partenerul își asumă un rol mai decisiv în relație și familie, urmând ca ulterior să fie rândul celuilalt partener să-și urmeze visurile.

  1. Singurătatea

Viața alături de un om pasionat de cariera sa medicală poate fi foarte frumoasă, mulțumitoare și inspirațională, adesea permițând o situație materială foarte bună. 

Însă acest lucru poate veni la pachet adesea cu o singurătate care poate risca relația în sine, nefiind timp îndeajuns pentru vacanțe, timp relaxant, evenimente sau zile de naștere sărbătorite împreună etc..

  1. Iluzia unei relații de viitor

În cazul celor care formează un cuplu încă din timpul facultății sau al rezidențiatului, există și riscul unei confuzii între partener de drum și partener de viață.

E mai ușor și comod să ai pe cineva alături în timp ce înveți din greu și începi să îți formezi cariera – însă spre final, când ajungi la o stabilitate profesională, este posibil ca prioritățile și dorințele să se schimbe: poate vrei un job în alt oraș, să îți deschizi propriul cabinet sau pur și simplu să îți dai seama ce îți dorești cu adevărat de la viață.

Acest lucru poate schimba perspectivele și nevoile și într-un cuplu, date fiind experiențele de viață pe care le-ați trăit de-a lungul pregătirii medicale. Spre exemplu, unul dintre parteneri poate dori să aibă copii, iar celălalt să devină un chirurg renumit – iar această situație poate fi o provocare în sine.

Citește și: Halatul alb vs. Identitatea personala – 3 pasi simpli prin care poti sa te redescoperi

Așadar, cât de bine e ca medicii să formeze un cuplu cu un alt medic?

Ca în orice relație, depinde doar de ei.  

Pentru că provocările de mai sus pot fi negociate și rezolvate atunci când există o comunicare sinceră și deschisă între partenerii de viață – ca în orice cuplu.

Poate că vor fi în continuare tot mai mulți medici care aleg parteneri din breaslă. În general relațiile pot fi unele fericite și armonioase cu puțină muncă, intenție și efort. În cazul profesioniștilor din lumea medicală, poate un pic mai mult.

Nu există o rețetă pentru o relație perfectă, iar medicii sunt oameni care împart aceleași nevoi, temeri și experiențe de viață ca și mine și tine. 

Ce contează, poate, cel mai mult, este acea înțelegere conștientă a provocărilor cu care fiecare relație vine la pachet, încă de la început.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment