Clinica care găzduieşte prima salină de suprafaţă din zona Moldovei, locul unde Moş Crăciun vine ȋn fiecare an

Clinica care găzduieşte prima salină de suprafaţă din zona Moldovei, locul unde Moş Crăciun vine ȋn fiecare an

De sărbători, cei din sistemul sanitar au un program ceva mai ȋncărcat. Ne-am ȋntrebat cum arată programul şi atmosfera ȋntr-o clinică privată şi am găsit şi răspunsul. 

Ştim că ȋn luna decembrie cei plecaţi la muncă ȋn străinătate vin acasă pentru a petrece sărbătorile de iarnă cu cei dragi şi, cu această ocazie, ȋşi rezolvă o parte din problemele de sănătate. 

Pentru că timpul nu le permite să stea cuminţi pe o listă de aşteptare, deseori aceştia apelează la serviciile medicale puse la dispoziţie de clinicile private. Este un pic mai costisitor, dar mai rapid şi cu rezultate.

Citeste si Lucrezi de Craciun? Iata 4 sfaturi simple pentru sarbatori linistite

Şi nu numai ei apelează la serviciile medicale private. Fiindcă timpul nu ne ajunge suntem dispuşi să plătim pentru a ne rezolva mai repede problemele. Vrem ca sărbătorile să nu ne fie umbrite de dureri, nu-i aşa? Am ales astăzi un loc cu totul special. Un loc ȋn care Moş Crăciun ȋşi face apariţia ȋn fiecare an, indiferent de condiţiile meteo.

Este vorba despre o clinică privată care este şi gazda primei saline artificiale din zona Moldovei. Probabil aţi auzit de beneficiile curei saline pentru aparatul respirator şi nu numai. 

Aerosolii salini reprezintă o formă de terapie complementară pentru afecţiuni din sfera ORL, afecţiuni pneumologice, alergologice, dermatologice şi reumatologice.

Această salină este prima salină de tip Costa din zona Moldovei pentru a cărei amenajare s-a utilizat sare de la salina Praid. Pacienţii de toate vârstele se bucură de mediul plăcut şi relaxant al salinei. Din anul 2010, de când a fost ȋnfiinţată salina, fiecare Crăciun este sărbătorit cum se cuvine. Oaspetele de onoare este Moş Crăciun.

Dar, adevăratele vedete ale acestei sărbători minunate, sunt micuţii pacienţi, care stau cuminţi şi emoţionaţi. Sunt curioşi să vadă ce le-a adus Moşul, sperând că boroboaţele pe care le-au făcut de-a lungul anului nu au fost aduse la cunoştinţă simpaticului bătrânel ȋmbrăcat ȋn roşu, care are sacul plin cu daruri. 

Iată cum se vede din interiorul acestei clinici private această perioadă din an:

Cristina Robu – medic stomatolog, competență pedodonție

În această perioadă, deși este mai mult de lucru, timpul trece mai repede decât ȋn mod normal. Ceea ce mă face fericită si împlinită din punct de vedere profesional este fericirea şi mulțumirea pacientului.

De asemenea, mă bucur că suntem un colectiv unit, nu neapărat şefi şi angajaţi.  Suntem prieteni, ne ajutăm reciproc şi atunci când ceva nu este ȋn regulă discutăm şi ȋncercăm să rezolvăm orice problemă împreună. 

Deși  programul este destul de încărcat, noi încercăm să fim relaxați. Ȋn primul rând pentru pacienți: ne facem timp sa discutăm cu ei, să îi ascultăm. Nu este stresant, cum de altfel nici ȋn restul anului nu ȋmi pare a fi, pentru că ceea ce facem, facem din plăcere și dragoste pentru pacient.

Eu, personal, mi-am ales cu sufletul această meserie. Şi, oricât aş fi de obosită, atunci când sunt la cabinet uit pur şi simplu de oboseală şi mă concentrez asupra problemelor pe care le are pacientul.

Pacienții sunt mai nerăbdători, dar este de ȋnţeles acest lucru. Noi încercăm să urgentăm tratamentele şi lucrările protetice, fără a periclita calitatea acestora, pentru ca fiecare pacient să se poata bucura de sărbători în liniște.

Citeste si 5 sfaturi pentru cariera ta de asistent sef pe care sa le aplici de sarbatori

Coranga Larisa, asistent medical

Cum se simte perioada sărbătorilor de iarnă la serviciu?

Perioada sărbătorilor este una destul de aglomerată, dar datorită efortului întregii echipe facem față cu brio.

Ce vă bucură cel mai mult inima?

Cel mai mult mă bucură buna comunicare în întregul colectiv și satisfacerea nevoilor pacienților.

Ce este mai relaxant/stresant?

Sunt zile și zile, însă facem tot posibilul să ne încadrăm ȋn timpul alocat fiecărui pacient.

Cum sunt pacienții în această perioadă?

Ȋn această perioadă pacienții sunt mai reticenți datorită volumului crescut de boli.

Căzan Cristina Mihaela, asistent medical generalist

Chiar dacă este o perioadă de sărbătoare nu putem spune că sunt modificări majore ȋn programul de la muncă. Cea mai mare satisfacție a mea este atunci când văd mulțumirea și starea de mai bine a pacienților care și-au pus toată ȋncrederea ȋn noi.

Este o perioadă mai obositoare, nu neapărat stresantă, datorită numărului mai mare de pacienţi pe partea de ORL şi Pneumologie. Atunci când faci cu drag ceea ce faci și ȋţi iubești meseria, nu cred că poate fi stresant.

Care este starea de spirit a pacienților ȋn această perioadă?

Pe de o parte sunt un pic mai stresaţi din cauza cheltuielilor cu sărbătorile, dar pe de altă parte încearcă să se gândească cu bucurie la timpul pe care o să-l petreacă cu cei  dragi!

Manolache Daniela, asistent medical generalist

Cum se simte perioada de iarnă la serviciu?      

Este o atmosferă mai plăcută ȋn comparaţie cu restul anului.           

Ce vă bucură cel mai mult inima?

Armonia pe parcursul programului. Ce poate fi mai frumos decât să vezi că toate merg ca pe roate? Pentru că suntem o mică familie care contribuie la bunul mers al lucrurilor. Nu suntem perfecţi, dar ne străduim!           

Este mai relaxant/ stresant?     

Este mai relaxant, fără doar şi poate! Bradul ȋmpodobit, luminiţele vesele, atmosfera de sărbătoare ne induc, inevitabil, o stare de bine.         

Cum sunt pacienţii ȋn această perioadă?          

Pacienţii sunt mult mai deschişi, comunicativi, se bucură şi ne admiră bradul, ne povestesc despre planurile pe care şi le-au făcut de Crăciun.Sărbătorile de iarnă alături de cei dragi ne fac mai buni, mai zâmbitori, mai optimişti, atât pe noi cât şi pe cei care aleg să fie pacienţii clinicii noastre.

Citeste si Cum să faci atmosfera mai plăcută pentru pacienții care își petrec sărbătorile în spital

Arsene Andreea, asistent medical generalist

Este o atmosferă destinsă, relaxantă, familială. Suntem mai veseli, mai zâmbitori. Sărbătorile ȋnseamnă speranţă, bucurie, familie, sănătate, ȋmpreună. 

Georgiana Camelia Ivan, asistent medical generalist

Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare creştină şi ȋmi umple inima de bucurie, amintindu-mi de copilăria lipsită de griji. La serviciu ȋncercăm să creem o atmosferă festivă, primul pas fiind ȋmpodobirea bradului şi ornarea clinicii cu diferite decoraţiuni.

Nimic nu mă bucură mai mult decât chipurile celor mici, luminate de bucuria ȋntâlnirii cu Moş Crăciun. Ȋn fiecare an sărbătorim Naşterea Domnului alături de pacienţii care ne trec pragul de-a lungul anului. Este o perioadă un pic mai stresantă; toată lumea este mai agitată, timpul nu mai ajunge şi febra sărbătorilor ne cuprinde pe toţi. 

Florin Robu, medic specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie

Personal, nu am remarcat nicio diferenţă față de alte perioade. Când lucrez, sunt 100% focusat. Satisfacția vine din mulțumirea pacienților. Fără compromisuri.

Noi suntem “zen”. Mereu, indiferent de presiuni şi deadline-uri. Toți pacienții noștri sunt relaxați. Tind să cred că ȋi pregătim să intre în perioada sărbătorilor atât relaxați cât și zâmbitori. Clinica noastră oferă pacienților săi servicii medicale multidisciplinare, cum ar fi : pneumologie, alergologie, ORL, ecografie, cardiologie urologie, stomatologie.

Colectivul de medici este alcătuit de specialişti din județ și din afara acestuia. De asemenea, clinica dispune de salina de suprafață. Chiar și atunci când activează mai mulți medici și atmosfera devine mai tensionată, datorită timpului mai mare de așteptare, atât medicii cât și asistentele fac tot posibilul să respecte programările și să acorde atenția și timpul necesar fiecărui pacient. Atmosfera festivă conduce către o stare mai relaxată, ceea ce ne ajută să avem un randament pe măsura provocărilor ivite.

Citeste si INTERVIU Sărbătorile de iarnă pentru cei care lucrează ȋn sănătate. Cum se vede luna decembrie cu halat alb

Rodica Lucia Robu, medic primar pneumolog

Ȋn primul rând, nu-mi vine să cred că a mai trecut un an! Ȋn această lună suntem cu toţii mai agitaţi; trebuie să avem grijă de pacienţi, dar ne preocupăm şi de felul ȋn care ȋl primim pe Moş Crăciun. 

Copii şi adulţi, cu toţii ȋşi doresc să vină Moşu’, sărbătorile de iarnă sunt o bucurie pentru toţi, iar noi dorim să le oferim cât mai multă bucurie celor care ne calcă pragul. Suntem fericiţi când pacienţii vin cu ȋncredere la noi şi pleacă mulţumiţi de felul ȋn care au fost trataţi, atât din punct de vedere medical cât şi uman.

Profesionalism, zâmbete, respect şi empatie! Noi, gazdele, suntem relaxate fiindcă fiecare dintre noi ştie ce are de făcut. Suntem gata să răspundem nevoilor pacienţilor noştri, chiar dacă unii sunt mai morocănoşi sau indispuşi. Ei vin la noi din necesitate, iar noi ȋi tratăm pe fiecare ȋn parte corespunzător cu propriile nevoi, ȋn aşa fel ȋncât să fie mulţumiţi.

Sărbători frumoase şi liniştite tuturor!

Despre Autor

Iulia Chiper

Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.

Facebook Comment