Ce rol poate avea asistenta medicala in preventia bolilor?

Ce rol poate avea asistenta medicala in preventia bolilor?

Ingrijirea medicala preventiva a devenit o arie din ce in ce mai populara in abordarea ingrijirii sanatatii si in intregul sistem de sanatate. Din ce in ce mai mult, odata cu expansiunea ingrijoratoare a afectiunilor cronice la nivelul populatiei globale si cu rezistenta factorilor patogeni la antibiotice, preventia devine pe zi ce trece, una dintre cele mai importante abordari in sistemul de sanatate global. 

Astfel, in statele Uniunii Europene, trecerea la preventie si la asistenta medicala primara este tendinta cea mai importanta in abordarea serviciilor de sanatate publice. Un Raport publicat la finalul anului 2019 de Comisia Europeana include si cateva aspecte majore de luat in calcul in abordarea medicinii de preventie, precum: cresterea reticentei la vaccinare; transformarea digitala a promovarii sanatatii si a prevenirii bolilor – o sabie cu doua taisuri; diferentele sociale, geografice si financiare in ceea ce priveste accesul la asistenta medicala in randul statelor UE.

De asemenea, raportul arata ca inovarile in ceea ce priveste mixul de competente in randul celor care lucreaza in domeniul sanatatii indica un mare potential de sporire a rezilientei sistemelor de sanatate. Raportul detaliat poate fi regasit aici.

Utilizand o varietate de metode pentru a educa populatia si pentru a evita bolile, asistenta medicala de preventie are in vedere imbunatatirea starii generale de sanatate a populatiei. Interesul este cu siguranta dublu, pentru a evita costurile din ce in ce mai mari cu serviciile de sanatate si managementul medical al bolilor cronice. Asistenta medicala preventiva informeaza populatiile, promoveaza stilul de viata sanatos si asigura un tratament timpuriu pentru boli. 

In industria medicala, aparitia reformei asistentei medicale si in acelasi timp, a unui numar crescut de persoane care sufera de afectiuni cronice a dus la un rol major pe care asistentii medicali il au in prevenirea bolilor. Asistentii medicali au sarcina de a imbunatati sanatatea pacientilor prin recomandari bazate pe dovezi, in timp ce incurajeaza persoanele care vin in clinici si spitale sa primeasca servicii de preventie, cum ar fi screening-uri, consiliere si medicamente de preventie. Prin educatia in domeniul sanatatii, asistentii medicali pot inspira un grup mai mare de oameni sa se angajeze in stiluri de viata sanatoase.

In ce tip de aspecte pot asistentii medicali interveni cu consiliere si educatie pentru sanatate?

  • Exercitii fizice regulate: Asistentii medicali pot promova o activitate fizica regulata (de preferinta 30 de minute de exercitiu fizic, cel putin cinci zile pe saptamana) pentru a combate afectiunile cardiace, hipertensiunea arteriala si alte boli, cum ar fi accident vascular cerebral, diabet si artrita.
  • Gestionarea greutatii: Exercitiul fizic incurajeaza si gestionarea greutatii. Ingrijirea preventiva include mentinerea si controlul greutatii cu exercitii fizice si obiceiuri alimentare sanatoase pentru a preveni boli precum obezitatea, bolile cardiovasculare si osteoartrita.
  • Evitarea fumatului si a consumului de droguri: Pe langa amenintarea de dependenta asociata fumatului si consumului de droguri, exista riscul de cancer pulmonar, emfizem si alte forme de cancer.
  • Utilizarea moderata a alcoolului: Educatia cu privire la efectele consumului de alcool, precum si depistarea precoce a unor boli precum ficatul hepatic, accident vascular cerebral sau hipertensiunea arteriala, pot creste semnificativ sansele de prevenire a bolii.
  • Controlul bolilor existente: Asistentii medicali implicati in asistenta medicala preventiva lucreaza pentru identificarea conditiilor existente in fazele incipiente. Modificarea comportamentelor unei persoane poate controla sau minimiza efectele unei anumite boli.

Ingrijirea preventiva cuprinde o gama larga de tehnici pentru identificarea, educarea, prevenirea si tratarea bolilor din populatii. Exista trei tipuri de prevenire la care asistentii medicali participa in mod regulat, in functie de pozitia pe care o detin in institutiile sau organizatiile de asistenta medicala: primar, secundar si tertiar.

Preventia primara 

In acest tip de preventie, asistentii medicali joaca rolul educatorilor care ofera informatii si consiliere comunitatilor si populatiilor care incurajeaza comportamentele benefice pentru sanatate. De la furnizarea de imunizari pana la sfaturi privind utilizarea centurii de siguranta, programele sunt concepute pentru a evita suferinta si boala in randul populatiei, precum si pentru a evita orice tip de cost suplimentar pentru tratamentul bolii. Preventia primara este de obicei cea mai economica metoda de ingrijire a sanatatii.

Preventia secundara 

Preventia  secundara, o forma de depistare precoce a bolilor, identifica indivizii cu factori de risc ridicat sau boli preclinice prin screening si ingrijire periodica pentru a preveni debutul bolii. Odata identificate, asistentii medicali lucreaza cu acesti pacienti pentru a reduce si a gestiona riscurile controlabile, modificand alegerile de viata ale persoanelor si folosind metode de detectare timpurie pentru a detecta boli in fazele lor initiale, atunci cand tratamentul poate fi mai eficient. 

Preventia tertiara 

Al treilea nivel de prevenire, preventia tertiara, este usor diferit. Aceasta metoda implica tratamentul bolilor existente la pacienti. In acest punct de ingrijire, asistentii medicali au sarcina de a ajuta indivizii sa execute un plan de ingrijire si sa aplice orice modificari suplimentare de comportament necesare pentru a imbunatati conditiile de tratament si de raspuns la tratament. Deoarece metodele primare si secundare nu au reusit, aceasta etapa cuprinde metode de minimizare a efectelor negative si de prevenire a complicatiilor viitoare.

Aceste tipuri de preventie se adreseaza unui spectru larg al comportamentelor sociale si de sanatate, dar, cel mai important, au in vedere tipurile de preventie pentru boli cronice care sunt deja stiute ca acopera o din ce in ce mai mare parte a populatiei, asa cum sunt bolile cardiace sau cele de tip BPOC (Boala pulmonara obstructiva cronica) 

Boli cardiace 

Ca principala cauza de deces la nivelul populatiei globale, bolile de inima sunt in centrul atentiei multor profesionisti din domeniul sanatatii. Exista multe programe de prevenire in vigoare si majoritatea utilizeaza urmatoarele metode de educare a publicului cu privire la modalitatile de prevenire a bolilor legate de inima, inclusiv:
• Incurajarea pacientilor sa se angajeze in controlul regulat al tensiunii arteriale si al colesterolului pentru a preveni sau controla nivelurile ridicate sau periculoase.
• Educarea populatiei asupra simptomelor bolilor de inima si atacurilor de cord.
• Imbunatatirea raspunsului de urgenta pentru a creste ratele de supravietuire.

Organizatii precum American Heart Association au elaborat ghiduri si metode de bune practici pentru tratamentul si prevenirea bolilor de inima. Aceste strategii, utilizate de profesionistii din domeniul sanatatii, lucreaza la educarea si prevenirea bolilor cardiovasculare si au capacitatea de a reduce costurile de ingrijire a sanatatii si de a imbunatati ingrijirea generala a pacientilor.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) 

Una dintre cele mai frecvente boli pulmonare, Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) provoaca dificultati de respiratie si se agraveaza progresiv in timp. Similar cu cele trei tipuri de prevenire, exista patru componente care utilizeaza cadrele medicale pentru managementul BPOC:
• Accesarea programelor de monitorizare
• Reducerea factorilor de risc
• Gestionarea BPOC stabil
• Gestionarea recidivei potentiale sau agravarea bolii

Profesionistii din domeniul sanatatii pun accentul pe preventia primara in cazurile de BPOC, deoarece poate fi cauzata de expunerea la poluantii atmosferici interiori si exteriori. Dupa ce au stabilit sensibilitatea unei persoane la BPOC, asistentii medicali si profesionistii pot determina cea mai buna cale de tratament sau de prevenire.

Pe masura ce asistenta medicala evolueaza, asistentii medicali continua sa joace un rol esential in ingrijirea pacientilor si in prevenirea bolilor. Cu o serie de abordari pentru prevenirea bolilor, asistentii medicali au capacitatea de a solutiona probleme inainte ca acestea sa incepa, de a educa pacientii in moduri care minimizeaza sau elimina factorii de risc si, in cele din urma, de a implementa schimbarile in bine. 

Citeste si: Transfuzia de sange, prioritate strategica – 30 de milioane de lei pentru modernizarea centrelor de transfuzie, angajari si calificari in domeniu in 2020

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment