INTERVIU Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie: “Mi-ar placea sa ne uitam la pacienti ca la niste oameni cu povesti, cu dorinte si mai ales cu sperante”

INTERVIU Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie: “Mi-ar placea sa ne uitam la pacienti ca la niste oameni cu povesti, cu dorinte si mai ales cu sperante”

Doctor Andreas Vythoulkas este un medic a carui dedicatie pentru meserie are o explicatie simpla: sentimentul minunat pe care il ai cand tii o viata in mainile tale. Iar faptul ca a monitorizat sarcina sotiei sale si a asistat la nasterea fiului sau a reprezentat pentru el o experienta senzationala, aproape coplesitoare, pe care ar repeta-o.  Marturiseste ca ar fi trebuit sa devina ortoped, dar cumva a ajuns sa asiste la o nastere si a stiut ca este drumul potrivit pentru el. A invatat de la cei mai buni specialisti in domeniul infertilitatii, dar mentorul sau ramane Prof.Dr. Konstantinos Pantos, care a ajutat la aducerea pe lume a unui numar de 40.000 de copii.

Desi domeniul infertilitatii este unul delicat, prin faptul ca procedurile sunt solicitante, mai ales psihic, iar dezamagirea nu este un sentiment strain cuplurilor care nu reusesc sa obtina o sarcina. Totusi exista solutii pentru 95% dintre cazuri, in masura in care se adreseaza medicului potrivit. Este insa nevoie de multa rabdare si perseverenta, precum si de un tratament personalizat, dupa un diagnostic corect si complet.

1.Ce anume v-a determinat sa deveniti medic specialist in obstetrica- ginecologie? Dar sa va alegeti supraspecializarea in infertilitate?

Eu ar fi trebuit sa fiu ortoped. Sa urmez calea familiei si sa fac aceasta specializare. Numai ca, in timpul facultatii, am asistat in mod accidental la o nastere. Si mi s-a parut atat de minunat acel sentiment pe care il ai cand tii o viata in mainile tale, ca mi-am schimbat specializarea. Asa a fost sa fie, sa fiu acolo in acel moment care mie, intr-un fel, mi-a schimbat viata.

Infertilitatea am ales-o ulterior, cand am ales sa fac aceasta specializare in Atena, cu dr. Konstantinos Pantos. In afara de a tine o viata in propriile maini, si mai fascinant de atat mi se pare sa poti sa fii acolo de la momentul zero. Atunci cand cuplul cu probleme vine la tine, uneori complet lipsit de speranta, si tu poti sa ii spui ca merita sa mai incerce, ca nu este totul pierdut.

2. Aveti/ati avut vreun mentor in domeniul profesional? Credeti ca sunteti la randul dumneavoastra mentor pentru alti medici aflati la inceput de drum?

Prof. Dr. Konstantinos Pantos este mentorul meu, medicul de la care am invatat tainele problemelor de infertilitate si cel care m-a ajutat sa inteleg, sa invat aproape tot ce stiu acum. Mi-a placut ca am putut sa invat de la cei mai buni in acest domeniu si sa aplic ce am invatat de la doctorul care are 40.000 de copii. Nu ai lui personali, dar e aproape ca si cum ar fi…

3. Domeniul infertilitatii este destul de delicat. Aveti cazuri in care, indiferent de metode si mijloace, nu reusiti sa obtineti sarcina dorita? Cum transmiteti acest lucru cuplului respectiv?

Avem cazuri in care pacientii renunta. Delicatetea acestui domeniu vine si din faptul ca procedurile sunt destul de solicitante, mai ales psihic. Daca reusita nu apare din prima, vine automat dezamagirea, desi nimeni nu are cum sa garanteze o reusita. Ne-am dori acest lucru, insa numai Dumnezeu o poate face.

Uneori, este nevoie de multa rabdare si perseverenta si nu intotdeauna avem cum sa insuflam aceste lucruri pacientilor care ne calca pragul. Sigur ca sunt si cazuri in care nu se mai poate face nimic, iar principalul motiv pentru acest lucru este ca unele cupluri ajung prea tarziu la medicul specialist in infertilitate.

4. Care considerati ca este gradul de informare al pacientilor cu privire la situatia medicala in care se afla? In ce masura exista deschidere spre a afla lucruri noi si spre inovatie?

Problema in privinta informarii, nu tine neaparat de deschidere spre lucruri noi, ci vine din faptul ca o parte insemnata din cuplurile care au probleme de fertilitate nu merg la un specialist in acest domeniu. Se duc in continuare la medicul ginecolog si, de multe ori, se pierde timp important cu analize si proceduri inutile.

Ori, atunci cand sarcina nu apare pe cale naturala, dupa un an de incercari, este absolut necesar ca respectivul cuplu sa consulte un astfel de specialist, pentru analize specifice si pentru proceduri care se fac la clinicile specializate in proceduri de reproducere umana asistata. Timpul nu este sub nicio forma aliatul cuplurilor care au probleme de fertilitate.

5. Sunteti medic nu doar in Romania, ci si in Grecia. Cum priviti experienta lucrului in cele doua sisteme medicale? Care sunt principalele deosebiri pe care le puteti numi?

In afara faptului ca in Grecia lucrurile sunt ceva mai avansate, trebuie sa va spun ca in, domeniul in care activez eu, Romania este pe un drum bun. Se vede interes mai mult si asta conteaza cel mai mult. In rest, e important sa stim ca lucrurile care se pot face tin si de medici si de pacienti.

6. Ati avut la cabinet cazuri de infertilitate nerezolvate timp de 10 ani. Considerati ca prin activitatea dumneavoastra ati reusit sa reduceti procentul de infertilitate? La ce masuri/strategii ati apelat?

Sigur ca mi-ar placea sa cred asta. Insa, mai mult decat atat, mi-ar placea sa ne uitam la pacienti ca la niste oameni cu povesti. Cu dorinte si mai ales cu sperante. De altfel, acesta este unul dintre lucrurile pe care le-am aplicat si in Romania, ca si in Grecia, cu succes: tratamentul personalizat, dupa un diagnostic corect si complet. Stiu ca pare simplu, insa nu este deloc asa.

Acestia sunt primii si cei mai importanti pasi care se pot face pentru a avea o procedura de succes in cazul unui cuplu care are probleme de fertilitate. Sigur ca, pe langa acestea, mai conteaza multe altele, insa de aici pornim.

7. Exista vreun tratament pe care v-ati dorit sa il incercati, dar nu ati dispus de mijloacele necesare? Care ar fi acela?

Nu, nu exista. Si asta pentru ca avem parte de un laborator performat si aici, si in Grecia, care ne ajuta inclusiv in cazuri dificil de rezolvat. Apoi, am pus in aplicare un tratament revolutionar, PRP, o procedura de rejuvenare ovariana, menita sa ajute pacientele aflate la menopauza precoce sau care au probleme cu endometrul.

8. Ati fost implicat in urmarirea sarcinii, dar si in nasterea fiului dumneavoastra. Cum puteti descrie experienta? Ati repeta-o?

Experienta a fost senzationala. Aproape ca am fost tentat sa ma las coplesit, insa in momentul in care am intrat in sala de nasteri mi-am spus ca, in acele momente, inainte de toate sunt doctor pentru sotia si fiul meu. Nu am fost singur acolo, insa, da, as repeta experienta. Iar faptul ca am fost cel care a urmarit sarcina sotiei mele, mi-a oferit privilegiul de a fi primul care mi-am vazut fiul in timpul ecografiilor din sarcina.

9. Tinand cont de faptul ca domeniul in care lucrati este imprevizibil, sunteti genul de medic care raspunde intotdeauna la telefon sau preferati sa aveti perioade de timp doar pentru familie si relaxare?

Nu ai cum sa stai departe de telefon, nici atunci cand esti in concediu. Sunt zile cu sute de apeluri, si eu, si asistenta mea incercam sa le raspundem tuturor, uneori continui sa le raspund si seara de acasa, pentru ca nu stii niciodata daca nu e vorba despre vreo urgenta care poate fi rezolvata daca indrumi corect pacienta. Sigur ca am si vacante si perioade pe care le petrec cu familia, nu s-ar putea altfel, dar si atunci am telefonul cu mine!

10. Daca ati putea oferi un singur sfat cuplurilor din Romania (cu privire la infertilitate), care ar fi acela?

I-as sfatui ca, atunci cand nu apare sarcina dupa un an de incercari, sa mearga la specialistul in infertilitate. Este un pas insemnat pe care pot sa il faca in lupta cu infertilitatea, pe care trebuie sa o constientizeze ca pe o boala. Una care poate fi vindecata in proportie de 95%, dar pentru asta este nevoie de aceasta vizita la medicul potrivit.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment