INTERVIU Dr. Dan Mitrea, Medic Specialist Neurolog, Fondator Clinica de Neurologie: „Ii recomand unui medic aflat la inceput sa se comporte cu oamenii pe care ii ingrijeste asa cum si-ar dori la randu-i sa fie ingrijit”

INTERVIU Dr. Dan Mitrea, Medic Specialist Neurolog, Fondator Clinica de Neurologie: „Ii recomand unui medic aflat la inceput sa se comporte cu oamenii pe care ii ingrijeste asa cum si-ar dori la randu-i sa fie ingrijit”

Domnul doctor Dan Mitrea este nu doar extrem de implicat in ceea ce face, ci si pasionat, motiv pentru care a si decis infiintarea clinicii de neurologie Neuroaxis. Isi motiveaza decizia prin faptul ca a dorit sa creeze ceva complet bazat pe specializarea sa, un loc unde sa se poata face performanta, cu o echipa unita si pregatita sa vina in sprijinul comunitatii si al pacientilor. Cand vine vorba despre profesionistii cu care lucreaza pune mare pret pe integritate, devotament fata de meserie si de oameni si dorinta de dezvoltare continua.

Considera lucrul in echipa extrem de util in situatii cum ar fi cele in care nu detine un raspuns imediat sau cand are indoieli legate de diagnostic sau de abordarea terapeutica. Supraspecializarea pe care se bazeaza clinica in care lucreaza este gandita intocmai in acest scop.

Este dornic sa invete cat mai mult si sa devina cu adevarat specialist in domeniul sau, motiv pentru care, desi invata de 14 ani, simte ca mereu este loc de mai bine si arii noi de explorat. 

1. Aveti in familie atat exemple de medici, cat si de antreprenori. Ce v-a determinat sa alegeti neurologia? Dar sa deschideti o clinica specializata in acest sens?

Background-ul familial m-a influentat puternic in decizia de a deveni medic, nu pentru ca mi-a fost impusa o asemenea cariera, dar expunerea mare in aceasta profesie m-a facut sa o apreciez. Nu stiam foarte multe despre neurologie, dar eram fascinat de creier, de modul in care un organ influenteaza absolut toate aspectele vietii noastre, de la controlul automatic al functiilor corpului la simturi, limbaj, idei, ganduri, vise, emotii… totul.

Ideea deschiderii unei clinici specializate am avut-o din timpul rezidentiatului, cand am constatat ca exista nevoia in piata pentru servicii supraspecializate in domeniul neurologiei. Tot procesul a fost natural pentru mine, mereu am avut o inclinatie si catre zona de business, insuflata si de familie. Am mai infiintat in trecut o clinica, Intermedicas, printre primele clinici de second-opinion din tara, dar acum am dorit sa creez ceva bazat complet pe specializarea mea, un loc unde sa se poate face performanta, cu o echipa unita si pregatita sa vina in sprijinul comunitatii si al pacientilor. 

2. Sunteti un medic pasionat de meserie si va place sa va mentineti la curent cu ultimele descoperiri din domeniu. Cand vine vorba de stabilirea unui tratament preferati sa apelati la abordarea clasica sau la inovatie?

Intr-adevar, echipa clinicii Neuroaxis este si vrea sa fie la curent cu inovatiile si ultimele descoperiri din domeniul neurostiintelor. Nu stiu daca exista o abordare clasica sau una inovativa, orice element nou, care este demonstrat, studiat, certificat, testat si care poate imbunatati procesul de diagnosticare sau de tratament trebuie, din punctul meu de vedere, implementat in practica medicala a oricarui doctor. Medicina este un domeniu dinamic si fiecare dintre noi trebuie sa isi actualizeze cunostintele constant.

3. Exista cazuri medicale in care nu ati reusit sa gasiti un raspuns sau cand nu sunteti sigur? Cum procedati cand va confruntati cu o astfel de situatie?

Desigur. Niciodata nu le putem sti pe toate. Este normal sa ne intalnim cu situatii in care sa nu avem un raspuns imediat sau sa avem indoieli legate de diagnostic sau de abordarea terapeutica. De aceea lucram in echipa, pentru a depasi situatii de genul. Conceptul Neuroaxis este de clinica integrata supraspecializata. Astfel fiecare membru al echipei, si astfel si pacientul, beneficiaza de ajutorul unei echipe extinse formate atat din neurologi cat si din medici cu specializarile complementare neurologiei, din tara sau din strainatate. Cazurile complicate si complexe le tratam in echipe multidisciplinare, pentru a gasi solutiile optime.

In plus, ne informam constant. Plecand de la informatiile pe care le detinem, cautam in practica de specialitate raspunsurile la cazurile mai dificile.

4. Aveti vreun pacient care v-a impresionat in mod deosebit? Ne puteti povesti, va rog?

Ma impresioneaza toti pacientii care se confrunta cu diverse afectiuni, unele grave si invalidante si care totusi nu renunta la lupta si isi pastreaza optimismul. Fiecare are povestea lui.

5. Cati ani sunt necesari unui medic pentru a deveni un adevarat profesionist? Dar unui antreprenor pentru a deveni de succes?

E un raspuns greu. Mereu exista ceva nou de invatat si de imbunatatit. Eu ma pregatesc de peste 14 ani si mai este loc de imbunatatit sau arii noi pe care as vrea sa le explorez. Mai usor este sa evaluez calitatile necesare unui profesionist adevarat, din punctul meu de vedere: integritate, devotament fata de meseria sa si fata de oameni, dorinta de dezvoltare continua.

Ca si antreprenor poti sa ai succes de la prima incercare sau poti sa treci prin mai multe afaceri pana reusesti sa ai succes. Nu cred ca exista o formula dupa care putem evalua timpul necesar atingerii succesului si nici macar succesul. O incercare esuata iti poate aduce mai multe beneficii in anumite situatii. Important este sa nu renunti si sa cauti sa te imbunatatesti continuu.

6. Cat de mult conteaza sa aveti incredere in medicii din echipa dumneavoastra? Ce alte criterii urmariti la angajare?

Echipa este esentiala, cel putin pentru mine si pentru Neuroaxis. Ne bazam unul pe altul pentru a furniza servicii medicale la un nivel inalt de calitate. Spre exemplu, noi realizam operatii neurochirurgicale Awake, in care neurologul testeaza constant pacientul operat pe durata interventiei. Colaborarea dintre neurochirurg, neurolog si psiholog clinician este foarte stransa si succesul interventiei depinde de ea. 

Selectia medicilor pentru echipa Neuroaxis se bazeaza atat pe calitatile profesionale, cat si pe cele umane. Am reusit sa coagulam o echipa de profesionisti adevarati, bine pregatiti in ariile lor de expertiza, dar care stiu sa colaboreze unul cu altul, stiu sa comunice si sa empatizeze cu pacientii si vor sa faca performanta. 

7. Cum reusiti sa va impartiti intre viata profesionala extrem de ocupata si familie? Cat de importanta este organizarea pentru viata unui medic?

Viata profesionala si cea de familie de multe ori se intrepatrund. Dar cu siguranta trebuie sa stabilesc o limita intre cele doua si sa acord timpul necesar fiecareia. Mereu caut metode sa ma organizez mai bine si sa fiu mai eficient, tocmai ca sa castig timp pentru a sta si cu cei dragi.

8. Cum si in ce mod se poate relaxa un medic? Va desprindeti total de pacienti in timpul dumneavoastra liber?

Si medicii sunt oameni si avem nevoie de relaxare la fel de mult ca orice alt om. Eu personal incerc sa fac sport si sa ies in natura cat mai des, asta ma ajuta sa ma deconectez.

9. Clinica functioneaza pe baza principiului ca pacientul face parte din echipa. Cum reusiti sa puneti concret in practica aceasta idee?

Pacientul este in centrul preocuparilor noastre. Clinica a fost infiintata pentru a rezolva problemele pacientilor si astfel am grija ca el sa fie implicat in fiecare etapa a procesului terapeutic. De la realizarea programarii, la vizita in clinica, la diagnostic, tratament si monitorizare, totul trebuie sa se desfasoare in asa fel incat pacientul sa nu aiba nici o grija in plus. Stim foarte bine ca in situatiile delicate in care se afla din punct de vedere medical, orice stres in plus, uneori inutil, birocratic, poate decompensa stare emotionala si chiar si boala acestuia.

10. Ce sfaturi ati putea oferi unui medic aflat la inceput de drum?

Sa fie perseverent, sa isi continue pregatirea si sa treaca totul prin filtrul propriei ratiuni si competente. Pe scurt, sa se comporte cu oamenii pe care ii ingrijeste asa cum si-ar dori la randu-i sa fie ingrijit.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment