”Domnule doctor” sau spune-mi pe nume

”Domnule doctor” sau spune-mi pe nume

”Uneori vrei sa fii acolo unde toata lumea iti stie numele”, cantau cei de la Cheers, in anii ’80. Tu, ca persoana cu studii medicale avansate, preferi ca pacientul sa-ti spuna pe nume sau ”Domnule / Doamna doctor?”

Citeam zilele trecute o marturisire a unui medic care spunea: ”Lucrez intr-un loc unde nimeni nu-mi spune pe nume. Unii imi spun domnule doctor sau Doctor A., insa nimeni nu ma striga pe numele meu, primit la nastere. Desi le spun colegilor ca e in regula sa-mi foloseasca numele, rezultatul este ca ma simt izolat si nevazut. Simt ca toti din jurul meu ma apreciaza in primul rand pentru functia mea si apoi ca o persoana.”

M-am gandit cateva minute la situatia medicului, la cum ne adresam intre noi, oamenii din alte domenii, cum ne adresam medicilor si ei noua. In randul nostru, al editorilor, nu ne apeleaza nimeni cu ”doamna specialist in editing”. Si ar fi si ciudat sa se intample asa. Inainte de profesiile noastre, suntem oameni.

In medicina, lucrurile stau putin altfel. Atunci cand nu suntem intr-o stare buna si o persoana imbracata in halat alb, cu ecuson pe care scrie Dr A., vine si ne examineaza, ecusonul acela parca ne spune ca am ajuns unde trebuie si ca Dr. A stie ce face. Ecusonul acela impune incredere si respect pentru cel care il poarta.

Relatia medic-pacient este, in primul rand, una profesionista, bazata pe incredere si respect din partea pacientului si profesionalism, confidentialitate si respect din partea medicului. Deci una formala. De aici si formula de adresare: ”Domnule / doamna doctor.”

Desi, unii medici sunt de acord ca pacientii sa le spuna pe nume, altii o considera un semn de nerespect, o usoara jignire. Pana la urma, este un sentiment real ca dupa atatia ani de munca, luptat la sange, lacrimi si fericiri, apelativul ”Doctor” este unul onorabil.

”Domnul/ Doamna doctor” stabileste granitele

Orice titlu implica un anumit grad de respect, dar si o recunoastere ca partile implicate nu sunt la acelasi nivel. In relatia pacient-doctor, pacientul isi asuma ca nu are cunostintele necesare pentru a-si trata problemele si se afla in cabinetul doctorului care are detine aceste cunostinte. Nu este vorba de o relatie de prietenie, chiar daca pacientul primeste compasiune, empatie si intelegere.

De asemenea, cuvantul ”doctor” are influenta si autoritate in fata multora dintre pacienti. Mai ales in fata celor care banuiesc ca stiu despre ce e vorba in diagnosticul lor si e posibil sa aiba si solutii. Atunci doctorul e autoritar sa-i spuna pacientului ce nu vrea sa auda si sa aiba incredere ca stie cu adevarat despre ce vorbeste.

Spune-mi pe nume

Sunt cativa doctori care prefera sa li se spuna pe (pre)nume. Fie ca au un nume de familie complicat si devine greu de pronuntat, fie ca le permite sa se apropie de pacienti. Renuntand la apelativul ”domnule doctor”, pacientii devin mai confortabili sa vorbeasca despre problemele lor, iar medicilor le este mai usor sa le inteleaga starea si istoricul.

”Domnule doctor” sau numele direct al medicului, la finalul zilei nici nu mai conteaza. Nu titlul este cel care face pe cineva competent si demn de respectul pacientilor, ci actiunile pe care le face.

 

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Diana Chiţu

Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.

Facebook Comment