Discutie: Donatori de organe, din oficiu. Idee buna sau nu?

Discutie: Donatori de organe, din oficiu. Idee buna sau nu?

Odata cu acest articol, am hotarat sa inauguram o noua serie de materiale, prin intermediul carora sa dam nastere unor dezbateri constructive privind anumite evenimente din lumea medicala. Va invitam sa ramaneti la curent cu materialele publicate pe blogul MEDIjobs, prin intermediul unui cont gratuit – pe care vi-l puteti crea in 5 minute AICI.

 

Pe 14 februarie 2018 Senatul Olandez au votat o lege noua prin care orice adult olandez va fi considerat automat donator de organe, daca nu refuza expres aceasta optiune. Legea va fi implementata incepand cu 2020, dupa ce va fi promulgata de Regele olandez.

Modul in care aceasta lege va functiona este simplu: cetatenii adulti olandezi vor primi o scrisoare in care vor fi intrebati daca vor sa fie donatori de organe. Ei pot raspunde la aceasta scrisoare cu urmatoarele variante: DA, NU, rudele vor decide (ruda cea mai apropiata – sotie/sot, parinti, copii), sau se poate desemna o alta persoana care sa ia aceasta decizie. Aceasi scrisoare va fi retrimisa dupa 6 saptamani in cazul in care cetateanul respectiv nu a raspuns. Daca si aceasta scrisoare va ramane fara raspuns, atunci cetateanul respectiv va fi considerat automat donator de organe. Acest lucru poate fi schimbat oricand ulterior, printr-o scrisoare in care cetateanul anunta ca nu mai doreste sa fie donator de organe, fara nevoia de a argumenta motivul.

Ar mai fi de mentionat faptul ca legi similare exista si in Spania, Franta, Austria si Belgia, dar cu o mare diferenta: chiar daca o persoana este presupusa donator de organe, in cazul in care familia obiecteaza dupa moartea acestuia, atunci va fi scos de pe acea lista de donatori. In majoritatea tarilor, protocolul este invers: toata lumea este considerata automat ca nefiind donatori de organe, putand apoi sa se declare donator de organe in cazul in care se doreste acest lucru.

Un loc in care acest lucru s-a implementat deja este in Tara Galilor, care a introdus asa numitul “opt-out” in 2015, schimbare care este creditata cu salvarea a peste 500 de vieti galeze in fiecare an de atunci. Numarul de transplanturi in Tara Galilor de la implementarea acestui sistem a crescut cu 30%. Anglia tocmai a votat pe 23 februarie 2018 o lege similara, insa in prima camera decizionala. Legea va trebui sa mai treaca prin multe etape pana sa fie implementata. In cazul Angliei, suportul pentru aceasta lege, intr-un sondaj facut de British Heart Foundation, se situeaza undeva la 74% din populatie. Cu toate acestea, doar 3 din 10 englezi sunt inscrisi in registrul de donatori de organe.

Dupa cum se vede si din votul celor doua camere decizionale olandeze (Senatul a votat aceasta lege in 2018 cu 38-36  voturi, Parlamentul a votat legea in 2016 cu 75-74 voturi), aceasta lege este una care imparte opinia publica in doua parti relativ egale. Aceasta lege nu este o pozitie partizana politica, nefiind o politica de stanga sau de dreapta. Este mai degraba o alegere personala, care depinde de valorile, cultura si opiniile fiecarui individ.

Cateva argumente in favoarea acestui sistem ar putea fi:

  • Exista un numar din ce in ce mai mare oameni ce ar putea fi salvati prin transplantarea unui organ, dar cresterea de donatori de organe nu tine pasul
  • Teoretic, ar putea exista destule persoane care ar dori sa fie donatori, dar care nu au timp / amana inscriere pe lista respectiva. Un sistem opt-out ar mari considerabil numarul de donatori pentru ca ar face procesul mai simplu.
  • Obiectiile celor impotriva acestui sistem sunt mai degraba sentimentale, nu medicale.
  • In mare parte, nu exista obiectii religioase, inainte sau dupa moarte, in afara de cateva exceptii care nu reprezinta un procent semnificativ din populatie.
  • Ia decizia de a dona sau nu organele din mainile familiei, care sunt oricum afectati emotional de pierderea persoanei iubite si nu pot gandi rational

Argumente impotriva acestui sistem:

  • Valoarea transplanturilor sau nevoia de mai multi donatori nu este negata de cei care se opun acestui sistem. Insa, ar prefera campanii care sa mareasca numarul de donatori, in loc de o schimbare a legii.
  • Familia poate fi supusa unui stres, un discomfort emotional, stiind ca persoanei iubite i se vor indeparta anumite organe.
  • Obiectii religioase, desi foarte rare (ex: religia Shinto), exista.
  • Exista persoane care argumenteaza ca specialistii medicali, stiind nevoia de organe care exista, ar face eforturi mai mici de a salva eventualii donatori.
  • Un alt argument ar fi ca se ia o decizie pentru cetatean, in loc sa o ia acesta, stirbind in acest fel libertatea individului.

Este clar ca aceasta decizie este una personala. Discutia despre sistemul opt-out, desi prezenta in majoritatea tarilor europene, inca nu a avut loc in cadrul societatii romanesti. Acest lucru am dori sa il schimbam cu ajutorul dumneavoastra. Care este parerea dumneavoastra, ca oameni care lucreaza in sistemul medical romanesc, despre sistemul prin care cetatenii adulti ar fi considerati automat donatori de organe? Exista un conflict in aceasta chestiune intre dumneavoasrta ca specialist medical si ca persoana privata? Credeti ca familia ar fi afectata de o asemenea decizie? Sau beneficiile ulterioare, vietile salvate, ar merita orice discomfort emotional cauzat? Asteptam cu interes comentariile dumneavoastra.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment