Despre sindromul de “halat alb” la pacient si cum il gestionam

Despre sindromul de “halat alb” la pacient si cum il gestionam

Acest termen l-am intalnit pentru prima oara in niste cursuri de nursing din timpul facultatii, care recunosc la inceput mi s-a parut hilar. Perspectiva mi s-a schimbat in momentul in care am inceput sa lucrez ca asistent medical si mi-am dat seama ca aceasta patologie este specifica anumitor persoane care se prezinta la medic sau in spatii de recoltat analize. Se refera practic la inregistrarea unei valori crescute a tensiunii arteriale si se caracterizeaza prin disconfort, anxietate si stare de agitatie. Asadar, muschiul cardiac este imediat influentat de factori externi printre care si halatul alb.

Personal, am avut ocazia sa interactionez cu astfel de pacienti si mi-am dat seama cat de importanta este abordarea terapeutica. Timp de cateva luni, mi-am desfasurat activitatea intr-un centru de recoltat sange si am reusit sa vad indeaproape cum arata situatiile in care este prezenta starea de lipotimie. Surprinzator, incidenta este mai crescuta in cazul barbatilor si se pare ca toate fobiile provin de la anumite experiente neplacute din perioada copilariei.

Primul pas a fost sa invat sa lucrez cu astfel de pacienti. Atitudinea si modul de a vorbi sunt esentiale in acest proces. Caldura, comunicarea si mentinerea contactului vizual sunt lucruri care ii arata pacientului ca primeste atentia necesara si il ajuta sa fie mai relaxat. Informarea despre procedura, precum si gasirea unui subiect placut de conversatie diminueaza panica si scade treptat tensiunea arteriala. Oferirea de sfaturi si starea de incredere sunt alte doua lucruri care ne ajuta sa cream o legatura cat mai prietenoasa.

In majoritatea cazurilor, toate de mai sus sunt de folos, insa exista si un mic procent de pacienti, care nu reactioneaza. Ca asistent medical, in astfel de situatii trebuie sa ai abilitatea si promptitudinea de a actiona imediat. Noi, cei care avem aceasta meserie trebuie sa ne pregatim ca atare pentru toate situatiile neprevazute, iar profesionalismul si practica continua ne sunt de mare ajutor. Este important sa avem siguranta de sine, sa pastram si sa validam intotdeuna calitatea actului medical.

Probabil, ati observat in ultima vreme ca treptat dispare culoarea alba, care pana nu demult era omniprezenta. Primele schimbari au putut fi observate in clinicile private, au urmat apoi timid si unitatile medicale de stat, unde din ce in ce mai mult personal poarta uniforme avand alte culori decat cea alba. Tind sa cred ca este cumva benefic, avand si o justificare, care face referire la rolul psihologic pe care il au culorile in viata noastra. Observatii din vechime si studii mai actuale au evidentiat starile de dispozitie pe care diverse culori le pot induce fiecaruia dintre noi, mai ales asupra celor suferinzi, stresul fiind astfel mai redus.

Voi v-ati confruntat cu aceasta problema si daca e, cum ati reusit sa tineti sub control frica de ”halat alb”? Va invit mai jos, sa ne scrieti in sectiunea de comentarii!

 

 

Despre Autor

Madalina Huzum

Pasionata de nutritie, in prezent redactor si recruiter in echipa Medijobs, impartasesc cu drag din experienta pe care am acumulat-o in aproape doi ani de practica ca asistent medical generalist!

Facebook Comment