A fi sau a nu fi dermatolog?

A fi sau a nu fi dermatolog?

Definiţia pe care ne-o pune la dispozitie DEX-ul sună aşa: “Dermatolog – medic implicat în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pielii, părului, unghiilor și mucoaselor adiacente.”

Ce se ştie despre specialistul ȋn dermatologie, la modul general, este că acesta se ocupă de piele, acnee şi veruci. Ce face ȋn realitate medicul dermatolog este subiectul pe care o să-l abordăm aici, ȋn speranţa că unii dintre voi veţi fi viitori specialişti ȋn domeniu.

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman şi are ca principală funcţie protecţia. Dacă “scutul” se deteriorează chemăm ȋn ajutor specialistul. Acesta este cel mai cunoscut rol al dermatologului: specialist ȋn boli de piele. Dar câţi dintre noi ştim că pielea este un indicator al stării de sănătate şi că specialistul poate “citi” semnele unei boli grave doar verificând turgorul sau culoarea modificată a unui segment de piele? Dermatologul poate salva vieţi doar diagnosticând prezumtiv şi ȋndrumând pacientul către internist, cardiolog, endocrinolog.

Un dermatolog are ca pacienţi de la nou-născuţi până la nonagenari. De la banala iritație de scutece până la petele de bătrâneţe, suntem pacienţii specialistului dermatolog. Pielea este cartea care poate fi citită şi tradusă corect doar de acesta. Infecţiile, tumorile, factorii de mediu, trecerea timpului, lipsa de igienă şi ȋngrijire ne afectează pielea.  Inscripţionând-o cu semne, culori şi pete, misterioase pentru noi, dar care sunt relevante pentru doctorul dermatologv

Dermato-venerolog, dermatolog-cosmetolog, triholog (tratamentul părului și scalpului)

 Pe lista de boli tratabile ȋntr-un cabinet dermatologic, listă care cuprinde ȋn jur de 3.000 de boli, putem adăuga şi problemele de ordin cosmetic ale pielii. Dermatologia este ȋn strînsă legătură cu venerologia, endocrinologia, oncologia, alergologia și alte discipline.

Simptomele iniţiale ale unor boli grave (prurit, erupții cutanate, roșeață, descuamare, pigmentații) nu indică neapărat boli ale pielii. Dar, toate acestea ne trimit la dermatolog. Acesta va stabili dacă este o problemă strict dermatologică sau nu.

Dermatologia generală

Tratează și previne bolile de piele, structura, fiziologia, biochimia pielii sănătoase și bolnave.  Cauzele și mecanismul de dezvoltare a acestora si metodele de diagnosticare sunt responsabilitatea specialistului dermatolog.

Pentru  a deveni medic dermatolog, examenul de rezidenţiat se va susţine ȋn specialitatea dermato-venerologie, care durează 5 ani. Obţinerea unui loc la rezidenţiat ȋn dermatologie nu este deloc uşoară . Concurenţa este mare şi locurile sunt puţine. Ȋn timpul rezidenţiatului, medicul este numit medic rezident dermatolog şi este pregătit pentru a deveni dermatolog.

La sfârşitul celor 5 ani de specializare va susţine examenul de specialist, ȋn urma căruia se obţine titlul de medic specialist dermatolog. Ȋn perioada rezidenţiatului ȋn dermatologie se ȋnvaţă procedurile chirurgicale aferente specializării. Biopsii la nivelul pielii, excizii, crioterapie, injectarea subcutanată şi intradermică de substanţe cu rol de umplere/susţinere dermică- sunt doar o parte din secretele chirurgiei dermatologice.

După terminarea celor 5 ani de program acreditat de rezidenţiat ȋn dermatologie, se vor susţine examenele finale. Examenul  ȋn faţa consiliului de dermatologie, examenul de medic specialist şi ulterior, examen de medic primar.

Programe de specializare ȋn dermatologie:

Studiile medicale pot continua după finalizarea rezidenţiatului ȋn dermatologie. Se pot face studii avansate, denumite clasic “specializări”. Dermatologia are subramuri interesante care pot fi abordate cu succes de cei ȋntr-adevăr pasionaţi.

Specializări dermatologice:

Dermatopatologia este specializarea ȋn diagnosticarea bolilor pielii, părului şi unghiilor prin analizarea probelor la microscop.

Chirurgia Mohs este considerată o metodă modernă ȋn tratarea cancerului de piele. Rezultatele sunt spectaculoase nu doar din punct de vedere medical, ci și estetic.

Dermatologia procedurală este specializarea ȋn care se pune accentul pe instruirea chirurgicală avansată.

Dermatologia pediatrică  este specializarea care asigură tratamente dermato-estetice la nivel ȋnalt din punct al calităţii şi non-invazivităţii investigaţiilor şi intervenţiilor pentru cei mai sensibili pacienţi, copiii.

Dermatologia estetică / cosmetică se ocupă de tratamente chirurgicale şi nu numai, pentru ȋmbunătăţirea aspectului.

Cercetarea, domeniul veşnic viu al căutătorilor de comori, reprezintă vârful piramidei.

Avantajele unui medic specialist dermatolog:

  • Nu se fac gărzi, deci nopţile dormi acasă.
  • Nu sacrifici familia pentru serviciu.
  • Ai timp să te perfecţionezi.
  • Ai timp pentru prieteni şi micile plăceri ale vieţii.

Prezentând subtilităţile specialistului dermatolog, etalând bunele şi mai puţin bunele aspecte ale acestei specializări, neavând pretenţia exhaustivităţii, sperăm că veţi face alegerea potrivită, ȋn cunoştinţă de cauză.

Despre Autor

Iulia Chiper

Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.

Facebook Comment