De ce sa alegi Facultatea de Farmacie?

De ce sa alegi Facultatea de Farmacie?

Cristina Lacatus, studenta in ultimul an la Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, a acceptat sa ne raspunda catorva intrebari legate de anii parcursi pana in prezent. Adresez acest articol celor care isi doresc o cariera in domeniul sanatatii, dar nu vor sa fie medici. In urmatoarele paragrafe veti gasi informatii legate de structura facultatii, despre examene, notiuni despre laboratoare, recenzii despre profesori, dar si perspective de viitor oferite de aceasta facultate.

1. Cum si de ce ai ales aceasta facultate? Stiai ce oportunitati iti va oferi?

Admiterea la Facultatea de Farmacie a reprezentat pentru mine o provocare. Imi doream sa profesez inca de când eram mica in domeniul medical pentru a ajuta oamenii si a valorifica o profesie ce m-ar fi indeplinit spiritual. Am ales aceasta facultate la sfatul familiei cat si la sfatul profesorilor de la catedra de chimie din scoala generala si liceu. Insa, am fost constienta inca din clasa a VIII-a ca imi doresc o meserie in aceasta sfera.

La inceput, pana sa fiu studenta acestei facultati, nu stiam exact cam ce oportunitati de cariera mi se ofera dupa absolvire, insa aflasem ca pot avea un job intr-o farmacie sau pot urma domeniul academic ca profesor universitar in cadrul facultatilor de profil din România.

2. Care au fost materiile care ti-au placut cel mai mult si cat de utile le-ai considerat pentru viitoarea cariera?

Materiile care mi-au placut in aceasta facultate sunt numeroase, insa consider ca Farmacologia a fost una dintre cele mai interesante si importante dintre toate acestea. Farmacologia, asa cum spun toti absolventii Facultatii de Farmacie este “cartea de capatai” a oricarui profesionist in domeniul medicamentului. Inveti substantele active, cum se absorb si cum se biotransforma in organism, reactiile adverse si cum interactioneaza cu alte medicamente si alimente. Pentru a fi “complet” ca farmacist consider ca este important sa cunosti absolut toate informatiile despre un medicament, pentru o buna intelegere cu medicul prescriptor si pacientul, uneori existand un hotar intre acestia doi prin intermediul tau.

Totodata, o alta materie care mi-a placut foarte mult a fost Toxicologia unde am invatat ca orice substanta chimica, respectiv substanta activa, peste o limita impusa devine toxica pentru organism. Mi s-a parut interesant in acelasi timp modul in care izolam si detectam anumiti compusi toxici in cadrul laboratoarelor practice.

O ultima materie care mi s-a parut interesanta si mi-a atras atentia a fost Controlul Medicamentului unde am aplicat mare parte din notiunile studiate la mai multe materii din aceasta facultate. Practic am invatat ca un medicament respecta reguli stricte de preparare si ca orice neconformitate poate fi observata prin tehnici organoleptice, chimico-analitice si tehnico-farmaceutice.

Consider ca majoritatea materiilor sunt utile in profesia de farmacist deoarece toate formeaza o baza de la care poti evolua spre mai multe departamente cum ar fi: cercetarea, rezidentiatul in farmacie clinica si laborator clinic, toxicologie, criminalistica, companii farmaceutice, industria medicamentului. Astfel spus, ca farmacist poti profesa intr-o farmacie comunitara cu un plus important de informatii din multe sfere, fapt important pentru autodepasirea barierelor pe care oamenii le cunosc despre profesie in sine.

3. Cum au fost profesorii, cerintele, proiectele, examenele? Pe ce s-a pus mai mult accent: practica sau teorie?

Despre profesori si modul de examinare am doar cuvinte de lauda, 0deoarece au fost persoane dure si corecte ce au apreciat calitatea studentior si nu neaparat cantitatea. Mi s-a demonstrat ca bunatatea si severitatea pot fi un ansamblu coerent al unui cadru didactic, iar metodele de predare desi uneori din lipsa de materiale sau fonduri alocate facultatii au fost cât se poate de interactive si interesante. Cerintele domniilor sale au fost egale cu modul de predare, adica la un nivel ridicat, iar greselile mereu s-au indreptat doar in cadrul reexaminarilor.

Ca accent, as putea spune ca a fost mereu o balanta intre practica si teorie deoarece fiind o facultate ce are la baza chimia, mereu am lucrat mult practic si, chiar si in anii terminali, am lucrat pe aparate de dizolvare, am experimentat diverse medicamente pe rozatoare crescute special in acest scop si am controlat substante active din diverse medicamente si forme farmaceutice. Totodata, mare parte din lucrarile practice au fost destinate prepararii de medicamente sub diverse forme, deoarece este important ca un farmacist sa cunoasca tehnici de preparare si totodata din ce se compune un medicament.

4. Ai incuraja elevii sa faca aceasta alegere? De ce ?

As incuraja pe oricine sa aleaga o facultate din acest domeniu medical deoarece sanatatea este un factor important pentru care orice om trebuie sa militeze. Farmacistii au si ei un rol important in aceasta sfera de activitate incepand de la preparare pana la eliberarea catre pacient a unui medicament ce ii poate imbunatatii starea. Totodata, daca exista pasiune pentru chimie, aceasta facultate ofera prilejul de exploatare atat a cunostintelor, cat si a metodelor experimentale.

5. In prezent esti angajata? Daca da, poti sa povestesti despre jobul tau? Daca nu, poti sa spui ce variante de job-uri ai lua in considerare?

Sunt angajata ca referent farmacolog intr-o farmacie comunitara, singurul post pe care il poti obtine in an terminal cand inca esti pe bancile facultatii. In principiu nu pot povesti foarte multe despre ce presupune acest post, dar in urma absolvirii facultatii urmaresc sa dau la rezidentiat in farmacie clinica, iar in eventuala nereusita urmaresc un job privind cercetarea si documentatia din cadrul companiilor farmaceutice.

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment