De ce meseria de asistent medical este potrivită pentru bărbaţi

De ce meseria de asistent medical este potrivită pentru bărbaţi

Asistenţa medicală a fost şi este văzută ca o meserie specifică femeilor. Conform opiniei populare, sexul „slab” este cel predispus pentru îngrijirea copiilor şi a celor neajutoraţi. Pe lângă sarcinile fizice de rutină pe care le are în fișa postului, o asistentă medicală trebuie să dea dovadă de empatie față de pacienți și să le asigure un confort psihologic pe durata internării. Conform unor date din România anului 1999, femeile sunt prezente în proprție de 78% în sănătate și asistență socială. În timp ce feminitatea este asociată cu grija și protecția, de la bărbați se așteaptă o aplecare către meserii mai “robuste” și neutre emoțional, fapt ce se traduce și în disproporția de pe teren dintre medicii bărbați și asistentele femei.

Istoria ne arată, însă, că normele și obiceiurile se schimbă odată cu timpul, iar asistența medicală a fost o profesiune destinată bărbaților încă de pe vremea Romei antice, conform scrierilor lui Hipocrate. Cărțile de istorie neglijează sau diminuează participarea bărbaților în această meserie, iar Florence Nightingale, considerată inauguratoarea asistenței medicale moderne prin actele ei caritabile din sec. XIX, a contribuit, printre altele, la perpetuarea ideii că „bărbații nu au ce căuta în asistența medicală”. Deoarece femeile nu au avut acces la educația superioară până acum un secol, șansa lor de a profesa în domeniul medical se rezuma la poziția de asistentă, iar acest fapt a stimulat, la rându-i, tendința de delimitare a sexelor în domeniul medical.

Conform unui studiu axat pe experiența asistenților medicali bărbați, dificultăţile întâmpinate de bărbaţii care activează în meserii predominant feminine sunt de a se întâlni cu “ignoranţă în cadrul domeniului de lucru şi prejudecăţi în afara sa”. Acești factori, împreună cu stigma socială, contribuie în continuare la o pondere foarte mică a sexului masculin în asistența medicală și la un risc de 3-4 ori mai mare ca bărbații să își abandoneze traiectoria în domeniu.

Acestea fiind spuse, noi credem că nimic nu ar trebui să oprească un bărbat din a urma o carieră de asistent medical. Iată câteva motive:

Un bărbat deschis nevoilor celorlalți este un bărbat puternic.

Holograf au spus-o în felul lor: și băieții plâng câteodată. Adevărul este că aparenta lipsă de deschidere a sexului tare către cei din jur este datorată, în mare parte, presiunilor societății. De fapt, un bărbat care înțelege nevoile celorlalți și este pregătit să sară în ajutor dă dovadă de responsabilitate și inspiră un sentiment de siguranță. Bărbații sunt recunoscuți drept comunicatori buni, ce pot însenina atmosfera dintr-un salon și care pot face ziua să fie mai ușoară pentru toată lumea. Un asistent medical va forma legături trainice cu medicul și colegele asistente, va media conflictele și va balansa atmosfera de lucru cu prezența sa.

Oportunitatea de avansare și specializare

Să fii asistent nu trebuie să însemne să rămâi în aceeași poziție. În decursul carierei de asistent vă puteți specializa pe pediatrie, cardiologie, reabilitare, sau cardiologie, sau alte ramuri. O carieră de asistent medical vine cu uși deschise și posibilitatea de relocare, într-o manieră mult mai flexibilă decât permit joburile specializate de la finalul unei rezidențe.

Pacienţii de sex masculin vor fi mai relaxați

În societate există mai multe spaţii „împărțite” după gen: toaletele publice, secţiunile de haine dintr-un magazin, frizeria sau coaforul. Conform legii, în cadrul unei percheziții, orice persoană trebuie să fie percheziţionată de un reprezentant al legii de acelaşi sex. Există o sumedenie de ritualuri şi obiceiuri sociale asociate cu diverse activităţi, în funcţie de genul persoanelor implicate.

Prezenţa unui asistent medical bărbat poate fi motiv de uşurare pentru unii bărbaţi, care se pot simţi jenaţi de a fi puşi într-o poziţie vulnerabilă în faţa unei femei, mai ales în momentele când îngrijirea capătă un aspect intim: ajutorul la masticat, schimbarea cateterului, schimbarea lenjeriei intime sau a aşternutului. A avea un reprezentant din aceeaşi “tabără” cu tine este relaxant când nu te simţi jenat de intervenția sexului opus.

Îmbătrânirea populaţiei va duce la o creştere în cererea de profesii medicale

Cauze precum migraţia sau tendinţa europeană generală a unei natalităţi în declin contribuie la procesul de îmbătrânire lentă a românilor. În România există aproximativ 6 milioane de locuitori cu vârsta de peste 55 de ani, adică aproape o treime din totalul populaţiei. INS preconizează că, în acest ritm, în 2050 vom ajunge să fim doar 16 milioane de locuitori.

În aceste condiţii, suplimentarea poziţiilor destinate îngrijirii bătrânilor va deveni tot mai importantă. La fel cum în timpul războiului, armata mobilizează ambele sexe pe front, procesul de îmbătrânire a populaţiei poate fi considerată o urgenţă pe termen extins. În aceste sens, ca bărbat, puteţi face o diferenţă și vă puteți implica activ în viitorul țării, alegând traseul de asistent medical.

Sperăm că aceste argumente v-au convins să luați în considerare meseria de asistent medical, indiferent de sex, vârstă, sau ce zic gurile rele :).

 

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment