De ce intram in criza de timp – solutii pentru evitarea acestei situatii

De ce intram in criza de timp – solutii pentru evitarea acestei situatii

Adeseori intrăm în criză de timp și încercăm să ne explicăm unde și ce am greșit de am ajuns în situația să nu mai apucăm să realizăm lucrurile pe care le avem în plan. Ne gândim că trăim într-o lume în care nu ne mai ajung orele unei zile, iar activitățile pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit ne consumă până peste măsură.

Sentimentul de lipsă acută de timp a fost explicat științific, iar rezultatele sunt pe cât de simple, pe atât de convingătoare.

MEDIjobs a adunat la un loc teoriile conform cărora timpul încetează să îți mai fie un “aliat”.

1. Nu te trezești destul de devreme 

Tot demonstrat științific este și că randamentul dat în timpul primelor ore ale dimineții este superior față de restul zilei. Cu cât te vei trezi mai devreme, cu atât vei avea mai mult timp la dispoziție să realizezi ce ți-ai propus pentru ziua respectivă.

2. Faci mai multe activități în același timp

Chiar dacă te lauzi cu o atenție distributivă ieșită din comun, să știi că nu este complet adevărat ce crezi despre tine. Cu cât te implici în mai multe acțiuni pe aceeași perioadă de timp, cu atât randamentul tău va fi distribuit în mai multe părți și astfel va avea serios de suferit.

3. Nu îți planifici corect timpul

Dacă nu ai un plan al activităților pe care urmează să le desfășori în următoarele ore, ai toate șansele să intri în criză de timp. Cu cât aloci mai corect timp activităților pe care le ai de îndeplinit, cu atât vei fi mai aproape de încadrarea în planul inițial.

4. Ești pesimist

Chiar dacă toți măsurăm la fel timpul, modul în care tratăm trecerea lui este influențat viziunea personală, subiectivă. Astfel, este normal ca o personalitate pesimistă să perceapă trecerea timpului cu o mai mare precipitare decât un optimist convins. În realitate, secundele se scurg la fel, dar pesimiștii tind să simtă mai pregnant trecerea timpului.

5. Ești acaparat de activitățile pe care le desfășori

Pasiunea pentru anumite activități duce de multe ori la pierderea noțiunii timpului. Acesta nu este însă un lucru rău. Cu cât investești mai multă pasiune în ce faci, cu atât vei deveni mai bun și, în cele din urmă, mai eficient.

O organizare optimă a timpului va duce mereu la un randament sporit, indiferent de activitatea în care ești angrenat. Noțiunea de “Time Management (trad. managementul timpului)” este des întâlnită în cursurile de formare ale viitorilor manageri, fiind o calitate extrem de importantă în orice companie. 

Despre Autor

Catrinel Hagivreta

Facebook Comment