Cum va arata medicina viitorului?

Cum va arata medicina viitorului?

Tatuaje digitale, exoschelete, medicamente tiparite 3D, implanturi RFID (micro-cipuri)  in scop recreativ, proteze performante – sunt doar o parte din inovatiile care tind sa schimbe fundamental modul in care percepem astazi medicina si viitorul acestui domeniu. 

Realitatea augmentata, virtuala si mixta sunt toate tehnologiile care deschid lumi noi pentru simturile umane

Desi diferenta dintre aceste tehnologii poate parea arbitrara la inceput, aceasta determina foarte mult modul in care acestea ar putea fi utilizate in asistenta medicala. In timp ce AR (realitatea augmentata) permite utilizatorilor sa vada lumea reala si sa proiecteze informatii digitale in mediul existent, VR (realitatea virtuala) ofera o simulare completa, iar realitatea mixta poate interactiona cu lumea in timp ce proiecteaza informatii in ea. Astfel, AR poate fi folosit de chirurgi pentru proiectarea informatiilor medicale, in timp ce VR poate fi utilizat in psihiatrie pentru a trata fobiile in mod eficient. In acest context, realitatea mixta este in masura sa aduca noutati revolutionare in educatia medicala sau chirurgie preoperatorie, planificare, imbuanattirea tehnicilor de ingrijire si nu in ultimul rand, o mai buna preventie, prin diferitele oportunitati de simulare a diverselor scenarii medicale. 

Interfetele creier-computer (BCI- Brain Computer Interfaces) aduc speranta pentru abordarea paraliziilor

Cercetarile s-au dezvoltat in ultima perioada in zona interfetelor creier-calculator (BCI). Doi oameni de stiinta de la Universitatea New York si respectiv, Institutul Allen pentru Stiintele Creierului, au declarat pentru o publicatie medicala din SUA ca astazi, implanturile cerebrale sunt acolo unde chirurgia ochilor cu laser a fost in urma cu zeci de ani, dar se asteapta progrese semnificative in acest domeniu. Imaginati-va un cip retinian care va oferi o vedere perfecta sau capacitatea de a vedea in intuneric, un implant coclear care va oferi auzul perfect sau un cip de memorie care va oferi o memorie aproape nelimitata. Ce se intampla daca cineva ar putea tasta intr-un computer doar cu gandurile sale sau ar putea controla intreaga casa inteligenta prin intermediul propriilor unde cerebrale?

Deja primele neuroprotetice sunt pe piata: exista implanturi cocleare si implanturi retiniene – aceastea din urma au fost aprobate de FDA in 2013. Mai mult, implanturile pentru persoanele cu boala Parkinson trimit impulsuri electrice in profunzimea creierului, activand unele dintre caile implicate in controlul motricitatii. Mai rare, sunt terapiile cu implanturi cerebrale pentru persoanele paralizate avand drept cauza leziuni ale maduvei spinarii sau alte leziuni neurologice. Un cip introdus in creier citeste semnalele electrice traduse de un computer pentru a restabili o miscare anume. 

Tehnologiile noi si impactul asupra sanatatii

In ceea ce priveste dezvoltarea tehnologica, exista intotdeauna un risc pentru aparitia unor boli si afectiuni pana acum necunoscute. Noi tipuri de boli pot aparea din cauza utilizarii excesive de solutii de realitate virtuala, console video sau smartphone-uri. Exemple in acest domeniu includ tulburarea de stres post-traumatica virtuala (v-PTSD), care ar putea fi diagnosticul pentru jucatorii care participa la batalii virtuale purtand masti VR (cum ar fi Call of Duty) si care prezinta simptome similare cu acei soldati care au luptat in razboaiele reale.

In plus, epilepsia cauzata de jocuri video, este bine documentata si subiectul unui proces recent care a constatat ca jocurile video, in special, aveau mai multe probabilitati sa confere convulsii la subiecti cu epilepsie fotosensibila decat programele de televiziune standard, chiar daca ecranul este utilizat pentru ambele. De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus dependenta de jocurile video printre bolile mentale si beneficiaza de protocoale specifice de terapie asa cum au si alcoolismul, dependenta de droguri sau de jocuri de noroc. 

Vocea ca instrument de diagnostic si suport medical

Cercetatorii si profesionistii din domeniul medical au observat in ultimii ani cat de utile se pot dovedi solutiile bazate pe voce in asistenta medicala – atat in ​​diagnostice, cat si in sustinerea sarcinilor zilnice, cum ar fi administrarea de medicamente, de exemplu.

Oamenii de stiinta au descoperit ca diversele caracteristici ale vocilor pacientilor – biomarkerii vocali – dezvaluie multe despre sanatatea acestora si ajuta la detectarea bolilor grave si a riscurilor pentru sanatate. De exemplu, o companie israeliana se ocupa de analiza emotiilor si ofera solutii software de analiza vocala. Aceasta companie a anuntat ca algoritmii sai au reusit sa ajute la detectarea prezentei bolii coronariene (CAD) la un grup de pacienti. O alta initiativa, a unei companii cu sediul in Boston, are in vedere dezvoltarea unei platforme high tech bazata pe voce pentru monitorizarea si diagnosticarea conditiilor medicale psihice si fizice. 

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment