Cum sa faci fata unui sef… nu foarte de treaba

Cum sa faci fata unui sef… nu foarte de treaba

Majoritatea dintre noi petrecem o parte mare din viata noastra la locul de munca – pentru cei care lucreaza in domeniul medical, acest procent depaseste cateodata 50% din timpul lor. Este logic ca nivelul nostru de satisfactie la locul de munca sa influenteze nivelul de satisfactie pe care il avem, in general, in viata. Asa ca rasare urmatoarea intrebare: ce facem daca timpul  la locul de munca ni-l petrecem… cu un sef cu care nu ne este usor sa relationam?

Probabil ca fiecare dintre noi a lucrat cu unul: fie ca oferea prea putina sau, din contra, prea multa indrumare si supraveghere; fie ca avea abilitati slabe de comunicare; fie ca era vesnic iritabil si impredictibil; sau poate ca pur si simplu era neintelegator. A avea un sef nu foarte de treaba este un lucru pe care nu prea il putem controla – se intampla tuturor, macar o data in viata. Ca atare, este important sa avem cateva strategii care sa ne ajute sa facem fata acestei situatii:

Nu vorbi tot timpul despre asta

Cand ai un sef neintelegator, primul tau instinct poate fi sa te plangi mereu despre acest lucru, oricui prinzi: familiei, prietenilor, vecinilor… oricui ar avea rabdare sa te asculte. Problema e ca, pe langa faptul ca petreci poate 9-10 ore din zi impreuna cu seful cu care nu reusesti sa te intelegi, iti consumi din timpul liber vorbind despre acest lucru. Chiar daca indirect, de ce ai vrea sa ii oferi sefului tau mai mult control asupra vietii tale? Incearca, pe cat posibil, sa nu aduci problemele de la locul de munca in viata ta personala si sa iti dedici timpul lucrurilor care sa iti faca reala placere.

Preia controlul situatiei si actioneaza corespunzator

In viata e important sa facem diferenta intre lucrurile asupra carora putem avea control si cele pe care nu le putem influenta cu actiunile noastre. Ai capacitatea de a controla stilul de conducere sau personalitatea sefului tau? Nu. Dar ai optiunea de a schimba locul de munca. Fa-ti curaj si cauta daca exista posturi deschise in alte clinici. Daca nu ai timp sa cauti, ai o alta optiune: fa-ti un cont gratuit la MEDIjobs, completeaza-ti profilul in procent cat mai mare si noi iti vom trimite numai ofertele de joburi care sa se potriveasca asteptarilor tale profesionale.

Inscrie-te la cat mai multe cursuri, lucreaza la abilitatile de comunicare, imbunatateste-ti CV-ul, incearca sa faci lucruri care te vor scoate in evidenta in fata angajatorilor.

Nu lua totul personal

Dispozitia noastra ne poate afecta relatia pe care o avem cu cei din jur. Probabil ca ai patit si tu sa ai zile in care ti-era dificil sa interactionezi cu colegii din cauza unor probleme personale. Daca ti se pare ca atitudinea sefului tau s-a schimbat in ultimul timp, daca acesta a devenit mai irascibil sau necomunicativ, ia in calcul si varianta ca acesta se poate confrunta cu anumite probleme independente de locul de munca. Intelegerea faptului ca alti factori din viata lui ar putea fi cauza comportamentului sau te poate ajuta sa iti mentii rabdarea si increderea pentru a face fata acestei situatii dificile.

De retinut este faptul ca aceste strategii te pot ajuta in situatiile in care, asa cum spuneam mai sus, tu nu poti influenta comportamentul sefului tau. Exista situatiile in care merita sa comunici deschis cu seful tau, sa iti expui nemultumirile sau intrebarile legate de comportamentul lui si sa incerci sa gasesti un numitor comun in relatia voastra. Nu te sfii sa ii ceri feedback si sa afli daca la baza atitudinii sale se afla motive legate de performanta ta la locul de munca.

Tu ce experiente ai cu sefi nu foarte grozavi? Cum ai reusit sa iti imbunatatesti relatia cu ei sau cum ai reusit sa faci fata situatiilor neplacute? Te invitam sa ne lasi parerea ta intr-un comentariu, mai jos.

Fii curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri in domeniul medical cu ajutorul unui cont gratuit pe MEDIjobs. Creeaza unul in doar 5 minute aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment