Cum sa faci fata trecerii la ora de iarna, astfel incat munca sa nu iti fie afectata

Cum sa faci fata trecerii la ora de iarna, astfel incat munca sa nu iti fie afectata

Trecerea la ora de iarna nu cauzeaza probleme majore in general, insa in cazul asistentilor medicali, care lucreaza in ture de noapte si se confrunta adesea cu privarea de somn si oboseala cronica, datul ceasului cu o ora inapoi poate declansa o serie de simptome neplacute. Iata cum sa faci mai lina trecerea la ora de iarna, dar si cum sa ameliorezi simptomele care pot aparea!

Lucrand pe postul de asistent medical, esti deja destul de obosit intrucat programul tau de serviciu include ture de noapte si uneori si ore suplimentare. Asadar, nu e de mirare ca trecerea la ora de iarna poate accentua simptomele oboselii si te poate face sa te simti mai epuizat ca niciodata.

Iata cateva ponturi de mare ajutor, care vor face adaptarea la ora de iarna mai usoara, ajutandu-te astfel sa te simti mai energic si sa dai randament la locul de munca:

Stabileste-ti un program de somn de 7-8 ore

Daca obisnuiesti sa dormi cel mult 6 ore pe noapte, nu e de mirare ca schimbarea de ora te da peste cap si nu reusesti sa te acomodezi cu ora de iarna. Incearca sa dormi cel putin 7 ore, ideal ar fi chiar 8, astfel incat organismul sa reuseasca sa se odihneasca si sa se refaca asa cum trebuie dupa o zi agitata.

Daca te incapatanezi sa nu dormi mai mult de 6 ore, in perioada de dupa trecerea la ora de iarna vei avea probleme de concentrare, de memorie, dar si randament scazut.

Renunta la consumul de stimulente pentru creier inainte de culcare

Daca lucrezi in tura de noapte, tentatia de a bea o cafea pe final de program este mare, insa ideal ar fi sa te abtii pentru ca altfel te vei confrunta cu probleme cand vei incerca sa adormi, imediat ce ajungi acasa. E indicat sa eviti stimulentele pentru creier precum cofeina si ciocolata cu cel putin 4 ore inainte de a te culca. In acest fel, te asiguri ca vei adormi rapid, dar si ca vei avea un somn linistit. 

Nici telefonul mobil ori tableta nu ar trebui folosite inainte de culcare pentru ca si acestea stimuleaza intens activitatea cerebrala. 

Citeste si: Posturile de asistent-șef în spitale – rolul-cheie în evoluția profesiei de asistent

Renunta la somnul din timpul zilei

Un pui de somn de 20-30 de minute este permis, mai ales in momentele in care simti ca esti epuizat si nu reusesti sa te aduni, oricate cafele ai bea. Insa daca ai obiceiul de a dormi mai mult de 30 de minute pe timpul zilei, principalul somn al zilei iti poate fi afectat. 

Expune-te la soare

Daca ai tura de zi, iti petreci tot timpul in spital, in bataia luminii artificiale, iar cand iesi de la serviciu este deja intuneric pentru ca se intuneca devreme. Pe de alta parte, cand esti in tura de noapte iti petreci ziua in casa, odihnindu-te si ocupandu-te de treburi casnice. Iar asta inseamna ca iti petreci tot mai putin timp in bataia razelor de soare ori a luminii naturale. Pentru ca ai nevoie de soare daca vrei sa iti reglezi ceasul intern al organismului, adica ritmul circadian, e esential sa iti faci programul astfel incat sa petreci cel putin 20 de minute pe zi afara, pe timpul zilei. Expune-ti pielea la razele soarelui si ceasul intern al organismului va fi reglat. 

Mananca sanatos si fa sport

Stilul de viata sanatos este esential pentru starea de bine si se afla in stransa legatura si cu somnul odihnitor. Daca mananci sanatos, ai o viata echilibrata si practici sport zilnic, in mod cert te vei odihni bine si vei putea sa tii epuizarea la distanta. Foarte important este sa nu faci sport si sa nu mananci mult cu 2-3 ore inainte de culcare pentru ca altfel somnul iti va fi tulburat. 

Citesti si: Asistent medical: cum să lucrezi mai bine în echipă

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment