Cum poate schimba inteligența artificială mersul la medic

Cum poate schimba inteligența artificială mersul la medic

Astăzi se vorbește tot mai mult despre inteligența artificială care va revoluționa sistemul medical și cum poate ea lucra cot la cot cu oamenii. Hai să vedem care e treaba cu ea și cum și-a propus să ne ușureze viețile.

Imaginează-ți următoarea situație într-un cabinet medical: ”Buna ziua, domnule robot. Sunt aici pentru că mă confrunt cu o situație. Am dureri îngrozitoare în partea stângă a spatelui. ” După o scanare completă a corpului, 30 de minute mai târziu, primești diagnosticul și un tratament medicamentos personalizat pentru problema ta. Ar fi ciudat, așa-i?

Ciudat, dar deloc imposibil, pentru ca viitorul este AI (artificial intelligence = inteligența artificială). Unul dintre cele mai puternice impacturi ale tehnologiei – poate singurul care ne va schimba viețile într-un mod revoluționar și care să ofere îngrijire medicală milioanelor de oameni care au nevoie – inteligența artificială, va fi resimțit în domeniul medical. Cam tot ce va avea de-a face cu tehnologia medicală, va fi construit pe baza de inteligență artificială. La nivel intern, medicii vor petrece mai puțin timp completând registe și rapoarte, și mai mult timp cu pacientul, să ceară – primească – proceseze toate informațiile și apoi să pună diagnosticul potrivit. Diagnosticul va fi pus rapid și eficient, iar medicamentul va fi personalizat, pentru fiecare pacient în parte. Medicamentul meu nu ți se va potrivi ție sau vreunui membru al familiei și nici invers. Tehnologia pe care o vom purta cu noi va fi parte din stilul de viață și vom ști dacă suntem bolnavi înainte de a simți vreun simpton. Medicamentele vor veni pe piață cu o viteză incredibilă.

inteligența artificială în medicină

Deși viteza de evoluție a mașinăriilor inteligente este rapidă în cele mai multe domenii și ușurează procesele de lucru ale oamenilor, în domeniul medical încă nu s-au înregistrat mari invazii. Cele mai avansate demarări s-au făcut în cazul instrumentelor de imagistică de înaltă rezoluție și roboți chirurgicali, care sunt în continuare controlați de oameni. Desigur, profesioniștii din medicină vor deveni dependenți de roboți, dar aceștia din urmă nu vor putea spori și nu vor înlocui abilitățile oamenilor și, în cele din urmă, medicii vor fi responsabili de practicile medicale.

Iata 5 moduri prin care inteligența artificială transformă, încet-încet, procesele medicale

Menținerea sănătății.

Unul dintre beneficiile AI este acela de a ajuta omenirea să rămănă sănătătoasă, astfel încât, să nu apelăm la medic în mod repetat, pentru orice durere incomodă. Utilizarea AI și IoMT (internetul lucrurile medicală – o colecție de device-uri și aplicații medicale care conecteaza sistemul medical de tehnologie) sunt deja parte din viețile oamenilor.

Aplicațiile încurajează un comportament sănătos în rândul utilizatorilor și ajută la gestionarea proactivă a stilului de viață. De exemplu, în 2016, Roche a lansat un sistem de coagulare a sângelui prin Bluetooth care permite pacienților să verifice cât de repede se formează cheagurile de sânge.

Depistarea precoce

AI este deja folosită pentru depistarea bolilor, cum ar fi cancerul, mai précis pentru stadiile incipiente. Având acces la baza mari de date, AI permite revizuirea și traducerea mamografiilor de 30 de ori mai rapid cu o precizie de 99%, reducând necesitatea biopsiilor inutile.

Încurajarea folosirii dispozitivelor care folosesc AI este utilă și în cazul pacienților cu boli de inimă, care ajută la supravegherea bolilor în stadiu incipient, permițând medicilor și asistenților să monitorizeze și să detecteze modificările care pot apărea pe parcursul bolii.

Diagnosticare

Compania IBM Watson Healthcare ajută organizațiile să aplice tehnologia congnivitvă pentru a debloca cantități mari de date, diagnoză, dar și procese de lucru. Watson poate revizui și stoca mult mai multe informații medicale – pacient, jurnal medical, simptome, tratament, studiul de caz al tratamentelor – exponențial mai rapid decât orice resursă umană.

Google DeepMind Health lucrează în parteneriat cu specialiști, cercetători și pacienți pentru a rezolva problemele de sănătate din lumea întreagă. Tehnologia dezvoltată de ei combină învățatarea automată cu sisteme de neuroștiință pentru a construi algoritmi puternici de învățare generală în rețele neuronale care imită creierul uman.

Tratament

Dincolo de scanarea corpului și identificarea personalelor cu boli cronice, AI poate ajuta medicii să aibă o abordare mai cuprinzătoare pentru gestionarea bolilor, să coordoneze mai eficient planul de îngrijire și să învețe pacienții cum să-și gestioneze singuri, pe termen lung și scurt, episoadele bolii.

Cercetare

Drumul de la laboratorul de cercetare până la pacient este unul lung și costisitor. Vorbind in termeni temporali, potrivit Institutului de Cercetare Biomedicala California, este nevoie de 12 ani pentru un medicament să iasă de sub microscop și să ajungă la pacient. Doar 5 medicamente din 5000 care încep testele preclinice ajungă să treacă testul uman și doar 1 din aceste 5 este aprobat pentru uz uman. În plus, în medie, o companie producătoare de medicamente plătește cam 350 milioane de dolari pentru a dezvolta un nou medicament.

Prin intermendiul progreselor în AI pentru eficientizarea proceselor de cercetare și producție de medicamente, există șanse reale de a reduce în mod semnificativ timpul necesar de comercializare a noilor medicamente, cât și costurile lor.

În lumea foarte complexă a sănătății, instrumentele de inteligență artificială pot sprijini cadrele medicale să furnizeze servicii rapide și eficiente, să diagnosticheze rapid problemele și să analizeze date pentru a identifica tendințe sau informații genetice care pot duce la boală, să micșoreze costurile asociate, astfel încât, îngrijirea medicală să fie accesibilă oricărei persoane de pe planetă.

 

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Diana Chiţu

Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.

Facebook Comment