Cum identifici un doctor fals

Cum identifici un doctor fals

Pe fondul ultimelor stiri, e important sa ne punem intrebarea ”Cum identifici un doctor fals?” atunci cand exista suspiciuni

Povestea lui Matteo Politi, doctorul fals, a scos la iveala situatia altor ”medici” cu acte in neregula. Aparent, meseria de medic fals nu e chiar una noua, la finalul anului trecut am avut de-a face cu un caz similar, insa cu asistente false.

Pe scurt, pentru cine n-a aflat inca povestea lui Matteo, ca doctor chirurg fals, incepe in Italia unde a falsificat identitatea unui medic nevinovat. A fost prins rapid, insa a reusit sa fuga pana in Romania. Aici si-a schimbat numele in Matthew Mode si a reusit sa opereze, la cateva clinici private, zeci de pacienti. Asta pana cand, intr-o zi, asistentele l-au observat intr-o operatie ca nu respecta protocoalele si au decis sa sesizeze colegilor suspiciunile. Cum a fost posibil ca un doctor fals sa fie lasat sa opereze? este o intrebare la care toata lumea asteapta un raspuns.

Potrivit Colegiului Medicilor, dupa cazul Matteo, au mai fost descoperite inca 4 cazuri de medici falsi, motiv pentru care au declansat o ancheta de verificare la nivel national.

Meseria de ”doctor fals” se practica si in alte parti, de exemplu, zilele trecute, in Florida, a fost raportat un barbat care pretindea ca poate trata diabetul.

Doctor fals sau adevarat. Cum sa il recunosti?

Daca te afli in pozitia de angajator, pentru a identifica daca un medic are actele in regula e necesar sa-i soliciti, in primul rand, actele de identificare si avizul de la Colegiul Medicilor. Conform C.R.M., profesia de medic se exercita pe teritoriul Romaniei de catre persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii (art. 379):

  • detin un titlu oficial de calificare in medicina;
  • nu se gasesc in vreunul dintre cazurile de nedemnitate sau incompatibilitate prevazute de prezenta lege;
  • sunt apti din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de medic;
  • sunt membri ai Colegiului Medicilor din Romania;

prin excepție de la lit. d), in caz de prestare temporara sau ocazionala de servicii, medicii care intrunesc conditiile prevazute la art. 370 lit. b), d) sau f) trebuie sa instiinteze Ministerul Sanatatii Publice cu privire la prestarea temporara sau ocazionala de servicii medicale pe teritoriul Romaniei si sa fie înregistrați pe aceasta perioada la Colegiul Medicilor din România.

Medicii cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, stabiliti pe teritoriul Romaniei, precum si medicii care intrunesc conditiile prevazute la art. 370 lit. c) și e), exercita profesia de medic cu aceleasi drepturi si obligatii ca si medicii cetateni romani membri ai Colegiului Medicilor din Romania.

Pe langa actele de identificare si avizele de la CMR si Ministerul Sanatatii, iata aici o lista cu actele necesare la angajare

Daca esti pacient si ai suspiciuni in legatura cu medicul tau, incepand de saptamana trecuta, pe site-ul oficial C.M.R, in Registrul Medicilor, poti verifica daca este cu adevarat legal si apt pentru a practica.

Pentru asta e nevoie sa introduci numele medicului tau, iar apoi vei primi urmatoarele statusuri: activ, inactiv, fost membru sau neconfirmat.

In cazul in care primesti raspunsuri ca inactiv (medic care nu indeplineste toate conditiile prevazute de lege pentru exercitarea profesiei) sau neconfirmat (datele medicul trebuie validate direct de catre Colegiul Teritorial al cărui membru este), primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa te adresezi Colegiului Medicilor in legatura cu numele medicului care poate trezi suspiciuni.

Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Diana Chiţu

Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.

Facebook Comment