INTERVIU Cosmina Vîlciu, asistent medical generalist, secția neurologie: „Când pacientul îți spune „Mulțumesc!”, ai o mare satisfacție, ai acea mulțumire interioară că ai făcut ce trebuie, că ți-ai făcut meseria”

INTERVIU Cosmina Vîlciu, asistent medical generalist, secția neurologie: „Când pacientul îți spune „Mulțumesc!”, ai o mare satisfacție, ai acea mulțumire interioară că ai făcut ce trebuie, că ți-ai făcut meseria”

Cosmina Vîlciu a urmat cursurile Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila”, iar în prezent lucrează la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (I.N.R.M.F.B.) ca asistent medical generalist, pe secția de neurologie. Cosmina ne-a răspuns la câteva întrebări despre cariera de asistent medical și provocările pe care le-a întâmpinat: 

1. Când ai știut că meseria de asistent medical este ceea ce îți dorești să faci? Ce te-a motivat să alegi această cale în domeniul medical?

Îmi aduc aminte cu mare drag, eram anul I și am fost repartizată la un spital de renume din capitală iar pe secția respectivă am întâlnit oameni cu un suflet extraordinar și pregătiți profesional din toate punctele de vedere. Ca drept dovadă, acum îmi practic meseria cu mare drag și dedicare pe aceeași secție.

2. Ești o persoană dedicată profesional, cum reușești să îți organizezi programul?

În această meserie principala regulă este aceea de a fi o persoană foarte organizată și dedicată, iar acest lucru mă ajută foarte mult și în viața personală.

3. Unitatea sanitară în care lucrezi are o echipă tânără și profesionistă. Cum este colaborarea cu colegii?

Ehhh… aici „s-au aliniat astrele” am avut un noroc foarte mare, am parte de o echipă deosebită, profesionistă, iar acest lucru mă ajută foarte mult, însă de obicei, lucrurile vin de la sine, nu trebuie să ne străduim foarte mult.

4. La ce modalități apelezi pentru a te ține la curent cu cele mai noi tehnici medicale?

Datorită  faptului că o bună perioadă de timp am lucrat în afara țării, m-a ajutat foarte mult, am învățat lucruri deosebite, am aflat lucruri noi care la noi ajung puțin mai târziu. Citesc reviste de specialitate, iar când vreau să aflu ceva nou accesez câteva site-uri din domeniul medical.

5. Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le ai în calitate de asistent medical?

Acel moment când pacientul îți spune „Mulțumesc!”, ai  o mare satisfacție, ai acea mulțumire interioară că ai făcut ce trebuie, că ți-ai făcut meseria – aceea de a ajuta oamenii.

6. Am observat că ești foarte implicată în procesul de tratament și recuperare al pacienților, ne poți povesti un caz care te-a impresionat?

Ohh..da! O doamnă superbă, foarte plăcută,  îmi spunea așa „dacă toți ați fi așa cum ești tu, starea noastră de bine ar fi alta și vindecarea mult mai rapidă”. Încerc în fiecare zi să fac pentru pacienții mei aceleași lucruri pe care le-aș face pentru mine.

7. Cum te comporți în calitate de pacient într-un cabinet medical? Mergi la controalele periodice? Cum ar trebui să fie medicul tău?

Mă comport cum mi-aș dori să fie toți pacienții mei, deoarece sănătatea este una dintre prioritățile noastre primordiale. Legat de controalele periodice, merg destul de regulat. Iar despre cum ar trebui să fie medicul meu, acesta ar trebui să simtă emoțiile pacientului și să vorbească pe înțelesul lui.

8. Care sunt calitățile unui specialist din domeniul neurologiei din punctul tău de vedere?

Ca mai toți medicii specialiști și cei din domeniul neurologiei trebuie să dea dovadă de profesionalism, empatie și respect față de pacienții lor și nu numai. Trebuie să fie responsabil, dornic să învețe tot ce este nou în domeniu, dar nu în ultimul rând, să îi placă ceea ce face.

9. Ce fel de probleme dezvoltă cel mai frecvent pacienții din domeniul neurologiei?

Neurologia este o provocare continuă, creierul uman este un teritoriu încă nedescoperit în totalitate. Fiecare pacient este unic iar semnele și simptomele diferă și ele. Probabil cea mai frecventă afecțiune este AVC-ul (Accidentul Vascular Cerebral).

10. Ce planuri ai pe termen lung cu privire la unitatea sanitară în care lucrezi și unde te vezi în viitor pe plan profesional?

Din acest punct de vedere mi-am atins scopul, acela de a avansa și voi face acest lucru în continuare prin  foarte multă muncă și profesionalism.

11. Ce sfaturi poți oferi unui asistent medical aflat la început de carieră?

Aș putea oferi sfaturile pe care le-am primit și eu, acelea de a avea foarte multă răbdare, dăruire față de această frumoasă meserie și dorința de a fi cel mai bun.

Citește și: INTERVIU Elena Alina Ghiță, asistent farmacist

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment