Concedierea unui angajat. Ce să faci și ce să nu faci

Concedierea unui angajat. Ce să faci și ce să nu faci

Un proces de concediere al unui angajat poate fi destul de greu de gestionat. Odată ajunși în aceasta situație, trebuie să aveți în vedere cateva elemente cheie, care vă ajută să fiți eficienți și delicați.

MEDIjobs te ajută să urmezi pașii importanți pentru ca acest proces să nu împiedice buna desfășurare a activității companiei.

Nu îl lua prin surprindere. Momentul în care ai decis încetarea colaborării cu un angajat, acesta trebuie să fie ultimul pas dintr-un proces bine organizat și transparent. Folosește un sistem de analiză și evaluare a activității angajaților, iar cei neperformanți trebuie să fie atenționati pentru a avea sanșa să-și îmbunătățească randamentul. Dacă obiectivele nu sunt atinse, angajatorul trebuie să poata demonstra acest lucru prin date și cifre concrete pentru a evita eventualele discuții contradictorii.

Poartă discuția într-un spațiu privat. Evită folosirea locurilor publice, în colectiv. Invită persoana în cauză în sala de conferințe și poarta acolo discuțiile cu el. Este însă indicat să se poarte discuția în prezența unui martor.

Folosește empatia, dar nu transmite mesaje ambigue. Trebuie să dai dovadă de empatie față de cel pe care urmează să fie înlăturat din echipă, dar nu îl induce în eroare și nu-i da speranțe că decizia ar putea fi revocată. Fii cât se poate de clar și concis.

Folosește critica constructivă: Explică-i pe îndelete ce a greșit și cum poate evita repetarea greșelilor pe viitor. În felul acesta, candidatul poate redresa și poate chiar schimba traiectoria profesională. Fii calm și dă-i sfaturi așa cum i-ai da unui prieten sau unui membru al familiei.

Explică-i ce urmează. Odată ce ai terminat întâlnirea cu angajatul ce va fi demis, explică-i care sunt pașii ce urmează din punct de vedere legal. Totodată, ia toate măsurile posibile ca acest proces sa fie unul simplu atât pentru companie, cât și pentru angajat.

Nu concedia vinerea. Studiile demonstrează ca este indicat să faceți anunțul la începutul săptămânii. Astfel, acesta poate avea timp să înceapă căutările chiar din săptămâna respectivă. Totodată, lăsați-l să plece acasă odată ce i-ați dat vestea, în unele cazuri acesta va fi afectat și poate crea dezechilibre în colectiv, mai ales dacă este simpatizat de anumiți membri ai echipei.

Chiar dacă situația este una extrem de sensibilă, ea trebuie dusă corect la bun sfârșit, pentru binele ambelor părți implicate.  

Citește și: Care este cea mai bună metodă să concediezi un angajat

Despre Autor

Catrinel Hagivreta

Facebook Comment