De ce este important ca un medic să se consulte și cu alți specialiști în privința unui diagnostic?

De ce este important ca un medic să se consulte și cu alți specialiști în privința unui diagnostic?

Munca de echipă între medici este extrem de importantă pentru determinarea unui diagnostic. Deși în majoritatea cazurilor este nevoie de un singur medic pentru a se da un diagnostic, în unele cazuri, colaborarea dintre diferiți medici care aparțin de aceeași specializare și nu numai, este mult mai eficientă. În continuare veți afla de ce este important ca medicii să se consulte cu alți colegi înainte de a da un diagnostic și în ce situații este chiar recomandat să se apeleze la ajutor.

Specializările diferite ajută pentru determinarea celui mai corect diagnostic

Deși fiecare medic are cunoștințe în diferite specializări dobândite în urma facultății, acesta stăpânește cel mai bine o singură specializare, cea pe care a ales să o urmeze și în rezidențiat. În cazul unor pacienți, există posibilitatea ca diagnosticul lor, deși este legat de un anumit domeniu, să solicite opinii și din partea altei specializări. Un astfel de caz ar fi problemele dermatologice, dar care au la bază cauze ce pot fi identificate de un medic endocrinolog. În astfel de momente se recomandă ca medicul să solicite și alte opinii, mai ales dacă observă că diagnosticul se poate întinde în afara perimetrului specializării pe care o are.

Cel mai bun tratament pentru pacient

Uneori, există situații în care tratamentul nu oferă rezultatele așteptate. În aceste cazuri, pacientul fie nu sesizează schimbări notabile, fie simptomele sale persistă fără nicio schimbare. Există mai multe cauze pentru acest eveniment, printre care și punerea unui diagnostic greșit, rezistența pacientului la unele tratamente sau severitatea diagnosticului care necesită o perioadă mai lungă de vindecare. În astfel de momente, medicii eficienți pot apela la ajutor pentru a găsi un tratament mai eficient sau mai puternic, el selectând personal colegii alături de care se poate consulta. Astfel, în locul pacientului care solicită o a doua opinie, o poate face chiar medicul.

Dezvoltarea profesională și personală

Chiar dacă nu se mai află pe băncile facultății, medicii pot asimila tot mai multe informații pe întreaga durată a carierei. Un mijloc foarte eficient pentru a face asta este acela de a se consulta cu alți specialiști în privința unui diagnostic. Indiferent dacă specialiștii sunt din același domeniu sau din domenii diferite, aceștia au un alt bagaj de cunoștințe și de experiențe, iar împărtășirea lor va duce la dezvoltarea tuturor colegilor, pe mai multe planuri. De asemenea, poate fi o experiența foarte utilă pentru a se obține rezultate mai eficiente și pentru viitori pacienți, care vor veni cu probleme similare.

Un diagnostic foarte rar cere mai multă experiență

De foarte multe ori, medicii își doresc să aibă parte de pacienți cu probleme inedite, astfel încât să fie supuși unei provocări, să învețe ceva nou și să se dezvolte profesional. Totuși, atunci când ești pus în fața unui pacient cu un diagnostic rar, pot apărea numeroase probleme, mai ales în ceea ce privește punerea efectivă a diagnosticului, dar și selectarea unui tratament adecvat. În aceste momente, se recomandă ca medicul principal să se consulte cu alți specialiști. În spatele unei condiții rare există puțină documentație făcută, iar informațiile sunt limitate. Cu toate acestea, dacă se adună o echipă de medici diferiți pentru a se consulta, șansele ca unul dintre ei să fi avut un diagnostic similar sunt ridicate. De asemenea, așa se pot obține și mai multe variante de tratare, în funcție de diagnosticul dat.

Pacientul este pe primul loc întotdeauna

În unele cazuri, în funcție de diagnostic, tratamentele pot avea cauze permanente asupra pacientului, pot fi extrem de costisitoare și există și posibilitatea de a nu da rezultate. Dacă medicul este pus în fața unei situații în care tratamentele pe care le găsește pot presupune riscuri mari în legătură cu pacientul, atunci se recomandă ca acesta să mai ceară părerea unor colegi. Poate aceștia îi vor oferi o alternativă mai puțin riscantă sau o abordare diferită a problemei, astfel încât atât pacientul, cât și medicul să beneficieze de pe urma ei.

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment