Cele mai bune Universitati de Medicina din lume – Top 10 la momentul actual

Cele mai bune Universitati de Medicina din lume – Top 10 la momentul actual

In fiecare an se face un top al Universitatilor de Medicina din lume de catre QS University Rankings by Subject, care a inclus 500 de institutii medicale de top. Aceasta clasificare se bazeaza pe nivelul academic, reputatia angajatilor, impactul proiectelor de cercetare si multe altele. In urmatoarele randuri o sa va prezint primele 10 Universitati din Top, care sunt avantajele si cateva informatii despre istoricul fiecareia.

10. University  College London (UCL)

Este cea mai mare din cadrul Universitatii fedarale Univeristy of London. A fost prima universitate din Londra care a acceptat studenti de alta religie (fata de cea anglicana) si femei. Facultatea de Medicina este structurata in 6 ani, fiecare impartiti in module. Puncte forte: neurologie (locul 2 dupa cea din America de Nord), psihiatrie si psihologie, imunologie, farmacologie si toxicologie, stiinte sociale.

Are cel mai mare numar de profesori din toate universitatile britanice (aproximativ 4000), iar printre acestia se numara Norman Collie care a obtinut prima radiografie medicala in 1896. Au fost acordate 20 de premii Nobel profesorilor si absolventilor din cadrul UCL, iar 35 de cadre didactice sunt si membrii ai Royal Society. Parintele ortopediei din Anglia, Hugh Owen Thomas si prima femeie presedinte a Asociatiei Medicale Britanice, Josephine Branes sunt cateva exemple de absolventi UCL.

9. Massachusetts Institue of Technology (MIT)

Este una dintre cele mai bine cotate universitati din lume. De asemenea, este asociata cu 85 de premii Nobel. Chiar daca nu are propria facultate de medicina, aceasta, in colaborare cu Harvard si spitalele din jur, ofera posibilitatea integrarii “stiintei, medicinei si tehnologiei in vederea rezolvarii problemelor de ordin medical”.

8. Yale University

A fost infiintata in anul 1810 si a gazduit prima radiografie din SUA, prima utilizare cu succes a penicilinei, precum si a utilizarii chimoterapiei in cazuri de cancer. Ce este deosebit la aceasta facultate este modul de predate si examinare. In primii doi ani studentii dau examenele anonime si nu exista un clasament, iar predarea se face in cadrul unor seminare, conferinte si tutoriale. De asemenea, este incurajat sa te poti auto-evalua si sa gandesti independent de colegii de an.

7. University of California, Los Angeles

Facultatea de Medicina David Geffen din cadrul UCLA este denumita asa din anul 2002, de cand David Geffen a donat acesteia aproximativ 200 milioane de euro. A fost infiintata dupa Al Doilea Razboi Mondial, cand un grup de medici a insistat in cadrul Universitatii ca este nevoie de o facultate medicala in sudul Californiei.

6. Karolinska Institute

Institutul Karolinska este unul dintre cele mai renumite, avand sediul in Suedia, Stockholm. Este recunoscut pentru acordarea premiilor Nobel pentru medicina si fiziologie in fiecare an, dar si pentru programele educationale. Misiunea acestuia este de a imbunatati sanatatea oamenilor prin cercetare si educatie. Detine acorduri cu institutii academice din intreaga lume in domeniul cercetarii si este recunoscuta si pentru programele de schimb de experienta pentru studenti.

5. Johns Hopkins University

S-a infiintat in 1876 in SUA, iar Facultatea de Medicina in 1893. Este localizata in Baltimore, Maryland. Facultatea colaboreaza cu 6 spitale academice si comunitare, 4 centre suburbane de ingrijire si chirurgie si 39 de centre primare si de specialitate in ambulatoriu.

4. Stanford University

S-a infiintat in 1885 in Stanford, California si s-a ridicat in memoria lui Leland Stanford Jr, care a murit de febra tifoida la varsta de 15 ani si a fost copilul fondatorilor. Este recunoscut pentru activitatile de cercetare biomedicala. Facultatea de Medicina gazduieste aproximativ 1 250 de studenti si mai mult de 2 000 care urmeaza cursuri postuniversitare si sunt inscrisi in programe de cercetare. In 2018, Universitatea Stanford a fost clasata pe locul 2, dupa Harvard, pentru cercetare. Competitia este destul de mare, iar aceasta facultate este recunoscuta pentru rata de acceptare destul de joasa – doar 2,5% din aplicanti reusesc sa urmeze cursurile sale.  De exemplu in 2016 au aplicat 7,512 persoane, doar 516 au fost chemate la interviu si doar 187 au fost acceptati. Puncte forte: genetica, genomica, bioinformatica, biochimie, biofizica, biologie structurala, neurostiinte, neurobiologie, biologie celulara, microbiologie, imunologie, boli infectioase, biologie moleculara.

3. University of Cambridge

Este una dintre cele mai mari si cautate Facultati de Medicina din Europa, fiind cunoscuta pentru cercetarea biomedicala si practica medicala. Este structurata in 6 ani, primii 3 fiind preclinici, ultimii 3 ani clinici. Departamente:

  • biochimie clinica,
  • neurostiinte,
  • hematologie,
  • genetica medicala,
  • medicina,
  • obstetrica si ginecologie,
  • oncologie,
  • pediatrie,
  • sanatate publica,
  • radiologie,
  • chirurgie.

Departamentul de Medicina are 12 diviziuni si este unul dintre cele mai mari din cadrul Universitatii. Cuprinde 5 etaje ale Spitalului Addenbrooke. Sunt recunoscuti pentru calitatea proiectelor de cercetare, educatie si ingrijirea pacientilor. De acest lucru se ocupa 26 de profesori si peste 450 membri ai echipelor de cercetare (dintre care sunt absolventi sau oameni de stiinta).

2.University of Oxford

Se poare numi adversara Universitatii Cambridge. Anul acesta a fost cotata pe locul 2 in ceea ce priveste Facultatea de Medicina. Are aproximativ aceeasi structura, cuprinde 6 ani de facultate, primii 3 fiind ani pre-clinici, urmatorii 3 clinici. Dupa anul 3, studentii obtin o diploma de licenta in stiinte, iar la final obtin diploma de licenta in Medicina sau Chirurgie. In primii doi ani studentii participa la o serie de lecturi, tutoriale, seminarii, laboratoare practice astfel incat sa isi poata forma o parere despre ramura pe care o vor alege in continuare si pot participa la diferite proiecte de cercetare. University of Oxford accepta doar 150 de studenti pe an.

1. Harvard University

Localizata in Boston, Massachusetts, obtine anul acesta primul loc. Este a 3-a Facultate de Medicina infiintata in SUA. Colaborarea cu MIT a facut sa fie recunoscuta pentru cercetare si inovatie in tehnologie.  In 2017  au fost 6,749 de aplicanti, insa doar 235 au fost acceptati (51% barbati, 49% femei).  Cei care sunt acceptati sa participe la interviu, vor primi confirmarea din partea Comitetului de Admitere si vor avea parte de un interviu special, nu tocmai traditional, lasandu-le libertatea de exprimare. Vor fi vazuti de doi membrii ai Comitetului, la intervale orare diferite, posibil in zile diferite.

 

Daca vreti sa fiti la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera pentru medici specialisti, puteti sa va faceti un cont gratuit in doar 5 minute aici.

 

 

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment