Afla ce competente trebuie sa dobandesti pentru a lucra ca asistent medical de stomatologie

Afla ce competente trebuie sa dobandesti pentru a lucra ca asistent medical de stomatologie

In ultimii ani, atat in Romania, dar si in Europa si la nivel global, piata serviciilor medicale a crescut atat ca diversitate a servicilor cat si ca venituri. In acest context de crestere generat de o cerere tot mai mare pentru servicii medicale tot mai nisate, cererea pentru asistenti de medicina dentara sau asistenti medicali de stomatologie a crescut intr-un ritm alert.

Conform statisticilor disponibile online, 6 din 10 romani au fost cel putin o data la medicul stomatolog in anul 2018, potrivit unui studiu de piata reprezentativ national, realizat de catre Millward Brown Romania in ianuarie 2019 pentru un lant de clinici de medicina dentara din Romania. Avem astazi peste 4.400 de companii active in domeniul serviciilor de medicina dentara si cele mai multe clinici sunt intalnite in Bucuresti, cu 1.600 de companii, urmat de Cluj si Timisoara.

In acest context de crestere accelerata care nu si-a atins inca potentialul in piata locala, este firesc ca cererea de angajati – asistenti medicali cu specializarea stomatologie si medici stomatologi sa fie tot mai mare. Scolile pregatesc de asemenea tot mai multi asistenti medicali si medici cu specialitatea stomatologie.

Care sunt competentele de care ai nevoie pentru a te angaja ca asistent medical de stomatologie?

In primul rand, de pregatire scolara de specialitate. Stii deja sau vei afla daca ii vei contacta pe reprezentantii OAMGMAMR – Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, ca in primul rand, atunci cand iti pregatesti actele pentru a face parte din aceasta organizatie profesionala si a obtine cunoscutul ALP – Atestatul de Libera Practica – vei avea nevoie in primul rand de diploma de asistent medical de stomatologie eliberata de institutiile de invatamant acreditate din Romania.

Actele necesare pentru eliberarea Certificatului de Membru de OAMGMAMR pentru asistenti medicali

De asemenea, este de inteles ca si in specialitatea de asistent medical de medicina dentara sau asistent medical de stomatologie, la fel ca si in cea de asistent medical generalist sau de radiologie si orice alta specialitate din zona serviciilor medicale, abilitatile si competentele tale vor avea ca numitor comun empatia si usurinta de a comunica cu cei din jur.

O fisa de post comuna pentru un asistent medical de stomatologie (sau de medicina dentara) va contine:

  • Pregatirea materialelor necesare tratamentelor dentare conform instructiunilor medicului stomatolog.
  • Pregatirea instrumentelor stomatologice şi punerea la dispozitia medicului stomatolog conform instructiunilor acestuia.
  • Dezinfectarea şi sterilizarea instrumentelor stomatologice conform instructiunilor medicului (presterilizarea instrumentarului şi curatarea mecanica).
  • Pregatirea solutiilor necesare dezinfectiei instrumentarului conform instructiunilor medicului. Trimiterea spre sterilizare a instrumentelor stomatologice dezinfectate, corect ambalate şi aducerea de la sterilizare in cabinet a instrumentarului stomatologic sterilizat.
  • Verificarea datei şi orei de pe etichetele cutiilor sterilizate.
  • Dezinfectia chimica dupa fiecare pacient a pieselor de mana, sprayului de aer-apa, aspiratorului de saliva şi completarea caietului de sterilizare chimica a pieselor de mana din cabinet.
  • Pregatirea injectiilor pentru anestezia locala conform instructiunilor medicului.
  • Pregatirea materialelor pentru luarea amprentelor dentare.
  • Programarea pacientilor.
  • Transmiterea amprentelor tehnicianului dentar
  • Indrumarea pacientilor privind igiena dentara conform instructiunilor medicului stomatolog.
  • Pregatirea cabinetului stomatologic pentru desfaşurarea optima a actului medical.
  • Dezinfectarea suprafetelor de lucru din cabinetul dentar şi a unitului dentar. Pregatirea injectiilor i.m şi i.v conform instructiunilor medicului stomatolog şi efectuarea injectiilor in caz de urgenta medicala.
  • Consemnarea in fişele pacientilor, registrul de consultatii a manoperelor efectuate de medicul stomatolog.
  • Pastrarea secretului profesional şi asigurarea ca nici o persoana din anturajul sau sa nu aduca prejudicii secretului profesional.
  • Respectarea programului de lucru al cabinetului.
  • Utilizarea şi intretinerea corecta a aparaturii existente in cabinet (unit dentar, piese micromotor, piesa dreapta, piesa contraunghi, turbine, aparat detartraj, ultrasonic, lampa fotopolimerizare).
  • Inchiderea unitului dentar şi a circuitului de apa la terminarea programului

Pe scurt, ca abilitati si competente dobandite pentru un asistent medical de stomatologie, este nevoie sa cunosti, in primul rand:

  1. Regulile de comunicare si conduita cu pacientii si colegii din clinica
  2. Abilitati tehnice de calculator
  3. O limba straina sau chiar doua limbi de circulatie internationala daca este cazul
  4. Terminologia specifica medicala
  5. Reguli de igiena si cunostinte de sterilizare a instrumentarului medical
  6. Cunostinte de imagistica (daca ai o specializare in radiologie, este un punct forte la angajare in clinicile de medicina dentara)
  7. Tehnici de ingrijire pre si post –operator (de asemenea, daca ai lucrat in sectii de ATI sau ai experienta in aceasta sectie, poate fi de asemenea un mare avantaj pentru cariera ta)
  8. Cunostintele dobandite ca asistent medical generalist (nursing, tehnici de administrare a medicamentului, umarirea nevoilor principale de ingrijire, etc.)

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment