Ce ar trebui sa stie un asistent medical sef de sectie despre coordonarea echipei sale?

Ce ar trebui sa stie un asistent medical sef de sectie despre coordonarea echipei sale?

Domeniul medical este un mediu dinamic care evolueaza si se schimba constant. Modul in care oamenii relationeaza cu cei din jur are un impact direct asupra calitatii muncii lor. Un studiu realizat de o echipa mixta de oameni de stiinta din cadrul universitatilor Harvard si Oxford  a analizat relatiile dintre peste 11.000 de angajati, care faceau parte din peste 1.000 de echipe. Rezultatele au indicat importanta adoptarii unei atitudini prietenoase intre angajati, atragand atentia ca, in anumite conditii, cu cat membrii unei echipe ajung sa dobandeasca mai multa experienta in a lucra impreuna, cu atat creste calitatea serviciilor pe care le ofera. Studiul mai subliniaza faptul ca, cu cat membrii echipei sunt mai familiarizati unul cu celalalt cu atat echipa reuseste sa ofere servicii si produse mai performante. In plus, sunt mult mai importante relatiile care se dezvolta in cadrul echipei si felul in care ei colaboreaza decat nivelul de experienta profesionala individuala.

Pentru un asistent medical coordonator, organizarea echipei de lucru nu trebuie sa fie un fapt  strain deoarece performanta clinicii este in stransa legatura cu modul in care echipa interactioneaza in interiorul ei dar si cu pacientii. Pentru a dezvolta încrederea în interiorul echipelor, un lider trebuie să tina cont de cateva aspecte:

Setati obiective comune

Este important ca echipa sa aiba in vedere un set de obiective clar definite si realizabile pe care trebuie sa le indeplineasca. A avea obiective clar definite, conduce la creșterea performanței, spre deosebire de obiectivele vagi. Aceasta etapa este importanta deoarece fiecare membru trebuie să ştie şi să înţeleagă ce acţiuni trebuie să facă pentru atingerea obiectivelor, sa inteleaga rolul sau in echipa.

Cunoaste-ti echipa

Fiecare membru al echipei are un mod diferit de a gandi si actiona. Un lider de echipa trebuie sa-si cunoasca proprii colegi- poate unii au nevoie de mai multa motivatie, altii au nevoie de mai multe indrumari.

Comunicati!

In domeniul medical este vital sa comunici deciziile si actiunile pe care urmeaza sa le intreprinzi, miza importanta fiind sanatatea si siguranta pacientilor. Printre beneficiile pe care le poate aduce o comunicare mai buna se numara coordonarea mai eficienta a echipei si indeplinirea mai rapida a obiectivelor propuse. De asemenea, comunicarea faciliteaza obtinerea informatiilor- intr-o echipa medicala este necesar ca fiecare membru sa stie la ce persoana poate apela pentru a afla informatiile de care are nevoie. Nu in ultimul rand, comunicarea eficienta mareste gradul de adaptare a fiecarui membru al echipei, acestia integrandu-se mai usor.

Putem concluziona ca rolul unui asistent medical sef este foarte important in structura unei clinici. Impactul pe care il aduce in echipa poate face o diferenta notabila vazuta in performantele colegilor.

Despre Autor

Madalina Hornet

Facebook Comment