INTERVIU Cătălina Dankuj, asistent radiologie dentară: „Calitatea de a empatiza cu pacientul este cea mai importantă”

INTERVIU Cătălina Dankuj, asistent radiologie dentară: „Calitatea de a empatiza cu pacientul este cea mai importantă”

Catalina Dankuj a urmat studiile de trei ani la Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila”,  unde am și cunoscut-o, fiind colege în aceeași clasă. Acum lucrează la cabinetul de radiologie dentară YTS Dental View, din București, unde întâlnește și ajută zeci de pacienți zilnic.

1. Ce anume va determinat să alegeți meseria de asistent medical generalist?

Dorința de a alina suferința oamenilor  m-a făcut să urmez această carieră, dar și pentru  siguranța unui loc de muncă stabil. Alegerea unei astfel de meserii este o provocare.

2. De ce ați ales să profesați în domeniul radiologiei?

Am ales acest domeniu al radiologiei deoarece, după părerea mea, tehnica și știința se îmbină într-un mod util sănătății, mai ales atunci când folosești aparatură performantă de ultimă generație și totul devine mai ușor.

3. Care este rolul și misiunea unui asistent radiolog?

Un asistent medical în radiologie trebuie să își dedice toată atenția, energia și cunoștințele pentru ca rezultatul analizelor să fie cât mai lizibil și pentru a fi interpretat cu ușurință, dar mai ales corect.

4. Cât de mult contează relația asistent-pacient și cum poate fi construită aceasta?

Este greu să construiești o relație cu o persoană în suferință, comunicarea este deficitară din cauza șocului emoțional produs de afecțiune. Cel mai mult în comunicarea cu pacientul contează empatia, dar mai ales trebuie să îți controlezi fiecare mișcare, fiecare cuvânt pentru ca acesta să capete încredere și speranță.

5. Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care un pacient ajunge să aibă nevoie de o examinare radiologică?

De cele mai multe ori pacienții ajung la noi pentru examen radiologic atunci când urmează un tratament ortodonțic, când medicul stomatolog dorește să vadă exact poziția dinților, ocluzia, sau când urmează o extracție ori pentru stabilirea planului de tratament.

6. Cand nu este recomandata efectuarea acestei investigatii? Care sunt contraindicatiile?

Exista cateva categorii de persoane care nu pot efectua aceasta investigatie precum persoanele insarcinate deoarece radiațiile pot produce mutații la nivelul ADN-ului , persoanele care au implanturi metalice –  proteze de sold, tije, valve cardiace; pacienti claustrofobi, agitati, care fac convulsii.

7. Ce pregatiri sunt necesare pentru pacient inainte de efectarea investigatiei si care este durata acesteia?

Examenul radiologic nu are nevoie de o pregătire specială. Nu este necesar un regim alimentar.

Înainte de examinare, pacienții sunt rugați să completeze un formular cu informații legate de motivul examinării și eventuale contraindicații. Ca și durată, pregătirea și completarea formularului poate dura 15 minute, iar investigația în sine 20- 40 minute pentru un segment.

8. Care sunt cele mai importante calități de care credeți că are nevoie un asistent medical?

Așa cum am spus și mai sus, calitatea de a empatiza cu pacientul este, după părerea mea, cea mai importantă urmată îndeaproape de altruism, rabdare, perseverenta, echilibru, capacitatea de a lucra in echipa.

9. Cum va arata viata dumneavoastra profesională peste 10 ani?

Voi continua să mă dedic meseriei cu aceeași perseverență și optimism, pentru a putea să mă dezvolt atât pe plan profesional cât și personal si sa pun in practica ideile si planurile care vor contribui la atingerea obiectivului,  acela de a urca pe scara ierarhică și de a acumula cât mai multe informații și experiență profesională

10. Ce sfaturi aveti pentru asistentii în radiologie aflati la inceput de drum?

În primul rând pentru a stăpâni cunoștințele de bază pe care un asistent trebuie să le cunoască este nevoie de multă muncă și mult studiu, dar și răbdare și curaj. De asemenea, practica și voluntariatul în diferite centre medicale ne aduce un plus de cunoștințe și abilități pentru lucrul în echipă, în folosul pacientului.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment