Cat mai valoreaza un doctor?

Cat mai valoreaza un doctor?

Sa fii doctor in lumea consumerista si pragmatica a secolului 21 este greu. Tu, medicul anului 2018, devii cumva prizonierul a doua lumi paralele, in care pendulezi in permanenta: una arhaica, in care se vorbeste mereu cu dumneavoastra, in care cauti diagnostice dificile si vindeci oameni si una moderna si pragmatica in care tu si, ulterior, pacientii tai devin doar numere intr-un sistem.

Idealist de mic, incurajat colateral de visurile cu halate albe ale parintilor, intri in sistem. Inveti sase ani, iti sacrifici veri calduroase si, ulterior, iti primesti diploma aceea galbena de medic-doctor. Mergi mai departe, iti alegi drumul din ce in ce mai specializat si mai inaintezi inca 4 ani. Mai dai un ultim examen si simti ca mai ai un pic si castigi lupta lunga de aproape 10 ani. In sfarsit iti primesti diploma de medic specialist si in loc de sentimentul de invingator, te cuprinde cumva disperarea ca nu mai stii ce sa faci si traiesti acut sentimentul ca undeva pe traseu ti-a scapat ceva.

Sistemul si-a atins scopul: te-a invatat chimie, biologie, semiologie si fiziologie, adica te-a facut un om bine pregatit medical. Ce nu a stiut el sa te invete e ca in lumea secolului 21 functioneaza dupa legea cererii si ofertei, iar aici totul are o valoare si un pret. Probabil ca la nici o facultate de medicina din tara nu exista un optional cu titlul: „Cum sa te descurci la un interviu de angajare?”. De aceea, te sperie groaznic intrebarea de la primul tau interviu: „Si la ce salariu v-ati gandit, domnule doctor/doamna doctor?”

Dupa acest moment incepi sa intelegi ca esti o investitie, vei judeca lucrurile mult mai pragmatic si vei scapa treptat de senzatia aceea teribila de frustrare generata de lucruri pentru care nu esti pregatit si pe care nu stii cum sa le gestionezi. N-ar fi fost bine ca, poate intr-un sistem de invatamant medical adaptat la cerintele contextului social din 2018, cineva sa te fi ajutat treptat sa intelegi cine esti si care e valoarea ta? Poate ai fi luat alte decizii.

Dr. Mihaela Selescu

www.incapulmeu.ro

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment