Cat de respectat esti ca medic?

Cat de respectat esti ca medic?

Chiar daca de cele mai multe ori cuvintele pacientilor la adresa medicilor sunt negative, pentru ca vestile rele circula mai repede decat cele bune, conform unui studiu condus de National Opinion Research Center la University of Chicago medicii ocupa primul loc in clasamentul celor mai respectate meserii (click aici).

In acest studiu au fost inclusi 1166 de adulti din toata tara care au evaluat 740 de titluri ocupationale. Acest studiu nu este primul. In anul 1964 a fost demarat un studiu asemanator, cand medicii au ocupat tot primul loc in clasamentul celor mai respectate meserii, detasand pe locul al doilea functia de presedinte.

James S Todd este medic-chirurgie vasculara si este seful Asociatiei Medicale Americane (AMA). Timp de 22 de ani a profesat chirurgia in Ridgewood si a facut voluntariat ca asistent professor la Columbia University. Acesta considera ca medicii merita respectul primit. Conform unei declaratii este de parere ca:

“Acest clasament nu ma surprinde pentru ca atunci cand oamenii se gandesc la aceasta profesie realizeaza ca toata munca medicilor este benefica si pentru pacienti. Oamenii nu vin la spital atunci cand sunt bine. Asteptarilor lor sunt ca medicii sa ii ajute si tu ca om, respecti pe cei care ii ajuta pe ceilalti. Scopul doctorilor acesta este: sa ajute. Am avut satisfactie atunci cand am observant ca am o influenta in ceea ce priveste cursul unei patologii, chiar faceam ceva, era o mare diferenta. Toate acestea nu m-au facut bogat-material-. Daca vrei sa fii bogat nu medicina este solutia daca stai sa analizezi castigurile de la inceput pana la final. Pana in 30 de ani nu prea sunt sanse sa faci bani. ” (sursa aici).

Tom W. Smith este un istoric si directorul studiului. Acesta spune ca scopul evaluarii este de a observa atitudinea societatii si de a forma modele pentru a explica de ce societatea s-a schimbat sau nu.
Dupa medici si presedinti, urmatoarele job-uri in clasament sunt reprezentate de: astronauti, oameni politici, avocati, informaticieni, profesori universitari, chimisti, ingineri, arhitecti si biologi. Fata de rezultatele obtinute in 1964, medicii dentisti au iesit din top 12 si au fost inlocuiti de informaticieni.
Daca intrebi un pacient cum i s-a parut medicul care l-a tratat exista mari sanse sa auzi cuvinte ca: “lacom”, “insensibil” sau “arogant”. Insa imaginea de ansamblu poate fi alta. Chiar daca studiul nu a fost facut in Romania, psihologia este aceeasi. Oamenii respecta oamenii care ii ajuta.

Daca doriti sa fiti la curent cu ofertele de cariera si noutatile din domeniul medical, creeaza un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment