Cariera de asistent dentar: avantajele și dezavantajele acestei profesii în România

Cariera de asistent dentar: avantajele și dezavantajele acestei profesii în România

Sistemul de asistență medicală evoluează mai rapid ca niciodată, iar joburile oferite sunt oportunități de carieră promițătoare. Iar dacă o carieră precum cea de asistent dentar ți-a atras atenția, lucrurile se anunță cât se poate de bune. Dar cum decizi dacă e alegerea potrivită pentru tine?   

Știm deja că sănătatea dinților și igiena orală sunt parte din serviciile medicale la care au acces tot mai mulți pacienți, datorită creșterii conștientizării importanței lor, dar și faptului că piața serviciilor stomatologice este înfloritoare. 6 din 10 români au fost cel puțin o dată la medicul stomatolog în 2018 și există mii de cabinete și clinici dentare în România, număr care continuă să crească. 

În consecință, și cererea de medici stomatologi și asistenți dentari a crescut odată cu aceste statistici, anunțând o piață de joburi tentante, bine plătite pentru noua generație de profesioniști. Însă profesia de asistent de stomatologie, precum și celelalte din sfera asistenței medicale, are beneficiile și provocările sale. 

Dacă aspiri la o carieră de asistent dentar, sperăm că acest scurt ghid MEDIjobs te va ajuta să înțelegi mai bine avantajele și dificultățile acestui rol și să decizi mai bine dacă merită investiția în această alegere.

Avantajele profesiei de asistent dentar

Chiar dacă nu necesită absolvirea unei facultăți de Medicină, începerea unei cariere de asistent de stomatologie presupune ani de studiu, multă muncă și pasiune, empatie și ușurință în comunicare interpersonală și dezvoltare profesională continuă. 

Descoperă aici ce competențe trebuie să ai pentru a lucra ca asistent de stomatologie

Diploma de asistent dentar o primești după finalizarea studiilor oferite de instituții de învățământ acreditate din România, precum facultăți de profil ori școli postliceale sanitare, care durează patru ani, respectiv trei ani. Apoi, urmează să obții certificatul de membru OAMGMAMR (Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, al Moașelor și Asistenților Medicali din România), care trebuie avizat anual, și să obții atestatul de liberă practică.

Contrar așteptărilor, este un job dinamic și vine la pachet cu câteva avantaje demne de luat în seamă când vrei să urmezi această cale.

E un job de viitor

Atunci când îți explorezi opțiunile de carieră, este important să afli ce industrii sunt populare și care îți oferă cele mai bune șanse de succes. Din fericire, cererea de profesioniști în domeniul medical, inclusiv în domeniul medicinei dentare, este în continuă creștere de la an la an. Alegerea unei cariere ca asistent medical de stomatologie vine cu șanse mari de reușită și cu oportunități profesionale sigure și pe termen lung. 

Lucrezi cu tehnologii de ultimă generație

Unul dintre aspectele cele mai interesante în meseria de asistent de medicină dentară este faptul că lucrezi constant cu tehnologii și aparatură de ultimă generație, indispensabile pentru un job de viitor. Asta te ajută să capeți experiență valoroasă, să fii la curent cu noutățile în domeniu, să înveți abilități-cheie pentru viitor și să te dezvolți constant. La fel de important, lucrul cu aceste noi tehnologii îi ajută și pe pacienți să beneficieze de un tratament rapid, eficient și nedureros.

Înveți direct de la specialiști 

Ca asistent dentar, ești ajutorul de nădejde al medicilor stomatologi, dar și al pacienților cu probleme complexe. Lucrul cot la cot cu medicii îți oferă multă experiență în tehnici de lucru și proceduri, soluții în cazuri critice, cunoștințe solide în domeniu direct de la cei mai buni mentori, iar lucrul direct cu oamenii îți dezvoltă abilitățile necesare carierei tale: empatie, comunicare eficientă, siguranță de sine, eficiență și, mai ales, dezvoltare constantă. Toate acestea se transformă în atuuri care îți pot aduce mai multe oportunități de lucru la clinici sau cabinete de renume ori pe o anumită ramură medicală.

Ai o job activ, unde nu te plictisești

În fiecare zi, poți întâlni diverși pacienți cu patologii diferite, prin urmare nu te vei simți niciodată în rutină. Dacă îți plac provocările și ești curios să afli cât mai multe despre această profesie, ca asistent dentar vei putea face asta în fiecare zi, pentru că vei avea sarcini și responsabilități diverse care îți vor forma noi competențe și abilități. De asemenea, te poți educa și specializa pe o anumită ramură (protetică, estetică dentară, parodontologie, chirurgie dentară, implantologie, etc.) pentru a deveni un bun profesionist în acel domeniu.  

Te bucuri de program flexibil de lucru

Majoritatea joburilor de asistenți detari oferă program flexibil de lucru, ziua, cu posibilitatea de-a alege să lucrezi part-time sau full-time, în funcție de clinică sau cabinet și în funcție de disponibilitatea și nevoile tale. 

Este o carieră bine plătită

La început de drum, în primele luni de lucru ca asistent dentar, partea financiară nu va fi extrem de mulțumitoare, însă și acest aspect este relativ și depinde de orașul în care te afli, competiția pe piață, job în sine. Însă, odată ce capeți experiență și devii responsabil de sarcini și responsabilități noi, și mai ales dacă rămâi dedicat și motivat să devii cel mai bun în ceea ce faci, lucrurile se schimbă în bine și poți ajunge la un salariu competitiv în scurt timp. Oportunitatea de-a lucra la o clinică sau un cabinet cu tehnologii moderne și cu o reputație bună îți va crește și mai mult șansele de-a beneficia de un pachet salarial pe măsura așteptărilor tale.

Dezavantajele profesiei de asistent dentar

Unele zile pot fi stresante

Rolul de asistent dentar nu presupune lucru sub presiune și într-un ritm alert, cu multe situații de urgență, prin urmare jobul nu este considerat unul care poate să provoace stres în mod normal. Însă, pentru unele persoane, varietatea de sarcini și responsabilități și ritmul de lucru pot să devină copleșitoare în anumite perioade.  

Te poți simți inconfortabil 

Vei lucra cu mulți pacienți cu probleme de sănătate orală, prin urmare vei petrece timp în proximitatea oamenilor – uneori prea aproape de aceștia în timpul procedurilor și intervențiilor dentare (cum implică natura jobului), lucru care poate fi incomod pentru anumite persoane. 

Dacă nu suporți sângele, nu e pentru tine

Stomatologia se ocupă de sănătatea dentară și de igiena orală, iar pacienții pot veni la cabinet sau la clinică cu diferite probleme, inclusiv cu infecții sau sângerări neplăcute ori o igienă precară. Dacă nu te simți bine când vezi sânge sau alte fluide, poate că profesia de asistent dentar nu este cea potrivită pentru tine. În general, asistenții sunt cei responsabili de curățarea zonelor infectate sau sângerânde ale pacienților – sarcina cea mai neplăcută, dar specifică jobului.  

Nu ai cea mai bine plătită carieră în stomatologie

Cu toate că poți câștiga destul de bine ca asistent de stomatologie, acest job nu este unul dintre cele mai bine plătite din domeniul stomatologiei (în comparație cu colegii de breaslă) ori în comparație cu alte specializări în asistență medicală. Cu toate acestea, dacă continui să urmezi cursuri suplimentare și să te educi cât mai mult în domeniu, dar și să acumulezi experiență de lucru, situația se schimbă favorabil în ceea ce privește salariul și oportunitățile de job.

Este cariera de asistent dentar o alegere potrivită? Află mai multe aici

Acestea sunt doar o parte din aspectele pe care le poți lua în calcul când te gândești la o carieră de asistent dentar. Cu toate că am vorbit mai mult despre avantajele și dezavantajele muncii din perspectiva beneficiilor, a șanselor de dezvoltare sau a responsabilităților, această meserie implică și pasiune reală pentru a ajuta oamenii. 

În fond, vei lucra cu diverși pacienți care de multe ori vor reveni la cabinet și care îți rămân recunoscători că le-ai adus zâmbetul pe buze. Iar acest rezultat este, probabil, unul dintre marile avantaje ale unei cariere ca asistent dentar. Și cel care îți va aduce și ție zâmbetul pe buze, la final de program! 

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment