Pe noi cine ne salveaza?

Pe noi cine ne salveaza?

Privesc ingrijorata la statistici. Intr-un studiu realizat in 2019, peste 50% din medicii din Bucuresti au declarat ca sufera de o forma de burnout.

Instant imi vine in minte starea aceea groaznica de oboseala fizica si psihica pe care o ai dupa ce ai avut prea multe garzi intr-o saptamana, dupa ce te-ai confruntat des cu decizii terapeutice grele si cazuri dificil de abordat si mai ales dupa ce ai fost alergat aproape in fiecare zi de valuri de oameni care vor ceva mereu de la tine, eventual toti in aceeasi timp .

Daca citesc si mai jos, cifrele nu ma fac sa fiu mai putin ingrijorata: media de lucru este de aproape 43 de ore pe saptamana, 30 % din doctori au doua joburi, iar in medie trebuie sa consulti aproape 18 pacienti pe zi. 18 oameni noi, cu problemele lor mai multe sau mai putine de sanatate, 18 oameni mai calmi sau mai putin calmi, 18 oameni cu pungutele lor mai mari sau mai mici de medicamente, cu dosarele lor mai groase sau mai subtiri.

Ceea ce e descris in cifre mai sus e imaginea statistica a domnului doctor sau a doamnei doctor obositi, insomniaci, care inoata in hartii,  apasati crunt de povara a prea multa munca birocratica si a prea multor decizii, a oamenilor din jur care sufera si mor, povara care ii impinge inevitabil incet spre lipsa de motivatie si insatisfactie profesionala. Multi sunt dusi in spate daca au noroc de o retea imensa de rude, prieteni, colegi care reusesc cumva sa vada  suferinta omului din spatele halatului alb. Altii se vor lupta singuri zilnic cu un burnout care ii va determina sa ia tot felul de decizii proaste si sa ajunga la o viata lipsita de satisfactii, pentru ca atunci cand munca devine o datorie e un fel de otrava care te omoara incet.

Daca ar trebui sa te gandesti la burnout medical, acesta ar trebui impartit in trei mari categorii: fizic (lipseste energia fizica de a efectua o activitate), emotional (lipseste capacitatea de a empatic si de a exprima compasiune privind suferinta celuilalt), spiritual (lipseste motivatia interna de a desfasura activitatea).  In fiecare zi lucratoare, o persoana care lucreaza in domeniul medical va fi afectata mai mult sau mai putin in fiecare din cele trei categorii.

Ce ar trebui sa faci sa nu ajungi in etapa in care jobul tau nu-ti mai aduce nici un grad de satisfactie?

1. Ai grija de tine. Fa-ti timp pentru un hobby, timp pentru a te intalni cu prietenii sau familia, dormi suficient. Nu e nimic mai adevarat ca ideea conform careia pentru a avea grija de altii trebuie sa ai grija de tine. Ia-ti un concediu de peste o saptamana (media este de 2 saptamani) pentru a-ti incarca bateriile si a-ti desfasura optim atributiile de serviciu.

2. Colaboreaza cu restul colegilor pentru a reusi sa ajungi la o balanta satisfacatoare referitoare la numarul de pacienti pe care ii consulti, numarul de ore pe care trebuie sa le petreci la job si numarul garzilor pe saptamana. Uneori invata sa spui nu.

3. Desfasoara activitati care sa permita lucrul in echipa, impartirea echitabila a sarcinilor si discutii privind diversele strategii de gestionare a posibilelor provocari profesionale ulterioare.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment