Avantajele VS Responsabilitatile unui farmacist diriginte

Avantajele VS Responsabilitatile unui farmacist diriginte

A fi farmacist reprezinta de multi ani incoace nu doar o persoana care „intelege scrisul medicilor” si se asigura ca primesti medicamentele prescrise, ci o entitate care, in cazul afectiunilor usoare sau diferitelor curiozitati si nevoi, este prezent si capabil sa emita recomandari sigure si sa ofere informatii relevante pentru pacienti.

Dincolo de acest aspect, un farmacist imbina o arie foarte larga de sarcini, de la consultanta pana la spiritul antreprenorial si vanzari.

Ce presupune meseria de farmacist diriginte? Fisa Postului

Practic, un farmacist diriginte coordoneaza intreaga activitate a farmaciei pe care o conduce. Ce presupune acest lucru mai exact?

1. Un farmacist diriginte se ocupa cu tot ceea ce tine de aprovizionarea cu medicamentele corespunzatoare DCI prevazute in lista, prioritate avand medicamentele cu preturile de referinta. De asemenea, acesta trebuie sa asigure acoperirea cererii de produse comerciale la preturile cele mai mici, sa practice o evidenta de gestiune cantitativ valorica. 

2. Farmacistul diriginte este cel care verifica prescriptiile medicale, pentru ca acestea sa contina datele obligatorii necesare eliberarii si decontarii de catre casele de asigurare de sanatate. In aceeasi masura, el este responsabil pentur verificarea respectarii conditiilor prevazute in normele privind eliberarea prescriptiilor medicale.

3. El trebuie sa asigure conservarea si eliberarea medicamentelor, precum si a celorlalte produse pe care farmacia le poate detine. Tot el se ocupa de receptia calitativa si cantitativa a medicamentelor si a celorlalte produse la primirea lor in farmacie.

4. Intra in responsabilitatea sa sa participe la activitatea de farmacovigilenta, ceea ce inseamna „depistarea, evaluarea, intelegerea si prevenirea aparitiei de efecte adverse sau a oricaror altor probleme aflate in legatura cu medicamentele”, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In acelasi registru, el trebuie sa cunoasca legislatia sanitara si pe cea farmaceutica si sa fie mereu conectat la modificari ale acestora.

5. Este mereu la zi cu noutatile terapeutice, in plan national, dar si international.

6. Farmacistul diriginte este responsabil de activitatea asistentilor medicali de farmacie, cat si a cursantilor aflati in practica si urmareste evolutia acestora.

7. Asigurarea educatiei farmaceutice si consilierea pacientului, inclusiv recomandarile de a consulta un medic de specialitate, intra tot pe fisa de lucru a unui farmacist diriginte. Astfel, skill-urile de comunicare sunt necesare, ca in orice meserie ce tine de domeniul medical si se subordoneaza binelui pacientului.

8. El trebuie sa urmareasca termenele de valabilitate ale medicamentelor si sa ia masuri pentru evitarea depasirii acestor termene la toate produsele existente in farmacie.

9. Un farmacist digirinte trebuie sa aiba si cunostinte de contabilitate primara, pentru ca el va trebui sa introduca in calculator facturi, retetele compensate si gratuite si si intocmeasca notele de receptie pentru marfurile intrate.

Apoi, in functie de farmacia in care alegi sa iti desfasori activitatea –  fie farmacia comunitara, fie cea de spital – intervin si alte sarcini specifice. De exemplu, in cazul farmaciei de spital, intra in responsabilitatea ta sa te consulti cu medicii in cazul anumitor retete si sa tii o legatura foarte stransa cu acestia.

Care sunt avantajele meseriei de farmacist diriginte:

In primul rand,  vorbim despre o meserie care, desi in aparenta, este repetitiva, exista constant noul si elementul surpriza prin tot ceea ce inseamna evolutie si tehnologizare. Astfel, prin prima pozitiei de farmacist diriginte, ai ocazia si, in acelasi timp, responsabilitatea de a fi conectat la tot ce este nou in industrie – preturile se schimba, la fel si legislatia sau piata.

Un farmacist diriginte este si un leader si un om care formeaza oameni. Vor trece prin expertiza ta o multime de generatii viitoare de farmacisti si poti vedea cum cresc sub ochii tai si cum formezi farmacisti, care sa onoreze meseria in slujba carora s-au pus.

Daca esti inclinat spre relatiile cu oamenii si iti place sa faci asta, poti superviza, motiva si coordona intregul personal din farmacie. De asemenea, ai dreptul de a organiza intrega activitate de munca dupa bunul plac si sa imbunatatesti mersul lucrurilor.

In aceeasi masura, venitul creste substantial, odata cu avansarea in pozitia de farmacist diriginte, la fel si bonusurile in functie de performanta.

Despre Autor

Cristiana Cornea

Cat lover, coffee drinker, storyteller, candle maker – cam așa ar suna bio-ul meu pe Instagram. Cred despre mine că sunt o persoană complexă, curioasă și loială, deși mă plictisesc rapid. Scriu nu numai ca să îmi hrănesc sufletul, ci și stomacul, ca să îmi plătesc chiria și abonamentul la Internet. Nu știu exact ce scrie pe cartea mea de muncă, dar în viața sclipicioasă a industriei mele, sunt Social Media Specialist și Content Creator.

Facebook Comment