Calitatile indispensabile pe care trebuie sa le aiba un asistent anestezist

Calitatile indispensabile pe care trebuie sa le aiba un asistent anestezist

Un asistent anestezist specializat in ATI (anestezie si terapie intensiva) este considerat un asistent complet, care poate lucra apoi in orice alta sectie, datorita abilitatilor dezvoltate.

Asistentul medical anestezist lucreaza sub supravegherea medicului anestezist ori a celui specialist. Printre atributiile acestuia se numara:

  • pregatirea medicatiei pentru efectuarea anesteziei
  • implicarea in consultul preanestezic
  • pregatirea bolnavului conform indicatiilor oferite de medic
  • pregatirea aparatului de anestezie, pregatirea perfuziilor
  • participarea la realizarea tehnicilor anestezice
  • monitorizarea starii pacientului (tensiune arteriala, puls, saturatia de oxigen, urmarirea pupilelor si a tegumentelor)
  • asistarea medicului la intubatia traheala,
  • tinerea sub observatie a pacientului dupa trezirea din anestezie.

Asistentii anestezisti isi pot desfasura activitatea in spitale, clinici, centre medicale mobile, cabinete de estetica medicala, cabinete stomatologice, cabinete oftalmologice sau chiar unitati militare.

Pentru a isi putea face meseria cum trebuie, este esential ca asistentul anestezist sa aiba urmatoarele calitati:

  • Abilitati de comunicare bine dezvoltate – este necesar sa comunice cu usurinta cu pacientul, dar si cu familia acestuia inainte de efectuarea anesteziei, adica inainte de interventia chirurgicala. Totodata, asistentul trebuie sa dezvolte o relatie foarte buna cu alte cadre medicale, mai ales cu medicii specialisti care il coordoneaza.
  • Capacitatea de a lua decizii sub presiune – sanatatea pacientului este de multe ori fragila, de aceea este important ca asistentul sa monitorizeze in permanenta functiile vitale ale pacientului si sa ia cele mai bune decizii in timp util, in functie de evolutia starii acestuia.
  • Compasiune – ca in cazul oricarui alt tip de asistent, compasiunea este foarte importanta. Înainte de o interventie chirurgicala, pacientii pot deveni foarte anxiosi si este important sa se simta intelesi si sustinuti de catre persoanele cu care intra in contact.
  • Atentie la detalii – munca depusa de un asistent anestezist poate avea un impact major asupra sanatatii pacientului, de aceea e important ca persoanele care lucreaza pe acest post sa fie foarte atente la detalii. De multe ori, micile detalii sunt cele care fac diferenta dintre o interventie chirurgicala obisnuita si una dificila, in timpul careia viata pacientului atarna de un fir de ata.
  • Rezistenta crescuta la oboseala si stres – de multe ori, asistentul anestezist va trebui sa lucreze peste program sau sa faca repetate ture de noapte. De asemenea, stresul este foarte mare pentru cel care lucreaza pe un asemenea post pentru ca adesea viata pacientului este in pericol in timpul interventiei chirurgicale pentru care este nevoie de anestezie.

Asistentul anestezist ideal este inteligent, curios, respecta procedurile si regulile, are o gandire analitica si logica, insa totodata este stabil din punct de vedere emotional si extrem de rezistent.

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment