Aplicatiile digitale pot schimba natura relatiei psihiatru-pacient pe viitor

Aplicatiile digitale pot schimba natura relatiei psihiatru-pacient pe viitor

Aplicatiile digitale si noile tehnologii mobile pot schimba natura relatiei psihiatru-pacient si viitoarea practica clinica in ceea ce priveste diagnosticul, urmarirea si tratamentul, dar trebuie studiate in continuare pentru ca ele sa ofere cele mai bune rezultate.

In prezent, se estimeaza ca exista mai mult de 400.000 de aplicatii legate de ingrijirea sanatatii, multe dintre acestea fiind specifice psihiatriei.

Cu toate acestea, va trebui sa se determine utilitatea pe termen scurt si pe termen lung a acestora si potentialul de eficacitate si siguranta, precum si problemele de confidentialitate si cele juridice ale acestor aplicatii digitale.

Cum pot schimba natura relatiei psihiatru-pacient aplicatiile digitale?

Specialistii sustin ca accesul sporit la telefoanele mobile ofera noi oportunitati in furnizarea de servicii in intreaga lume, mai ales in regiunile in care resursele pentru sanatatea mintala sunt rare si diferenta de tratament este mare.

Aceste dispozitive si aplicatii pot ajuta persoanele cu boli mintale nediagnosticate si netratate sa beneficieze de ingrijire psihiatrica. Interventiile Internetului ar putea fi, de asemenea, puse in aplicare in sistemele de ingrijire a sanatatii mintale, ca prim pas al tratamentului, in scopul cresterii numarului de persoane care vor beneficia in cele din urma de un tratament adecvat. De exemplu, ele pot fi utilizate pentru a facilita tratamentul tulburarilor depresive la populatia generala pentru a reduce riscul de suicid.

Unele aplicatii pot fi folosite pentru a ajuta psihiatrii sa previna rata de sinucidere in cazul pacientilor cu probleme mintale, sa sporeasca impactul psihoeducarii rapide si sa imbunatateasca aderarea la medicamente in cazul bolilor psihice grave. Acestea pot ajuta la diagnosticarea si tratamentul tulburarilor psihiatrice.

Dispozitivele pot colecta, de asemenea, date in timp real ale pacientilor, inclusiv rapoarte, modificari comportamentale si parametri fiziologici care ar putea fi foarte folositori, de exemplu, in ceea ce priveste prevenirea recidivei sau imbunatatirea respectarii tratamentului.

Care este viitorul aplicatiilor digitale pentru sanatatea mintala?

In ciuda acestor preocupari, specialistii cred ca aplicatiile digitale pentru sanatatea mintala dezvoltate stiintific vor juca un rol important in viitor. Monitorizarea in timp real a pacientului poate oferi un ajutor important psihiatrului, care reuseste sa analizeze evolutia sa si sa inregistreze acele rezultate. Aceleasi aplicatii ofera, de asemenea, potentialul de a furniza interventii in timp real, fie ca este vorba de memento-uri simple pentru medicatie, pentru vizite video cu psihiatri, sfaturi utile pentru stilul de viata si programe de terapie automate.

Desi aplicatiile digitale nu vor putea inlocui terapia, ele s-ar putea dovedi deosebit de utile pentru psihiatrii care se ocupa de pacienti cu psihoze sau schizofrenie. De exemplu, ele pot fi utilizate de pacienti pentru a inregistra starea de spirit si prezenta sau absenta halucinatiilor, informatii care pot ajuta psihiatrii sa asigure un tratament mai bun.

Specialistii considera ca aplicatiile digitale pot contribui semnificativ la tratament atunci cand sunt dezvoltate si utilizate corect. In afara de a ajuta psihiatrii sa monitorizeze simptomele pacientului, ele pot contribui, de asemenea, la imbunatatirea tratamentului.

Aplicatiile digitale respecta confidentialitatea pacientului?

Exista sute de aplicatii digitale pentru sanatatea mintala, dar cantitatea nu inseamna calitate. Potrivit studiilor realizate, numai 25% din aplicatiile studiate au trecut testul confidentialitatii.

Asa cum informatiile bancare nu ar trebui sa fie impartasite in mod nechibzuit, informatiile medicale stocate pe un smartphone sau pe un dispozitiv portabil trebuie sa fie in siguranta pentru utilizator.

Tehnologia are potentialul de a trata pacientii care in prezent nu sunt in masura sa aiba acces la ingrijire, sa previna bolile si sa ofere interventii timpurii si tratament. Cu aceste noi modalitati, psihiatrii sunt mai in masura sa ofere ingrijiri de calitate tuturor pacientilor cu probleme de sanatate mintala si alte probleme.

Pe viitor, tehnologia va ajuta foarte mult psihiatrii, dar, cu siguranta nu ii va inlocui, iar aplicatiile digitale pot fi folosite de pacienti pentru a avea grija de sanatatea lor mintala.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment