4 metode prin care asistentul medical poate combate anxietatea sociala

4 metode prin care asistentul medical poate combate anxietatea sociala

Anxietatea sociala reprezinta frica de situatiile sociale care implica interactiunea cu alte persoane, frica de a fi judecat sau evaluat de ceilalti si poate fi o tulburare generalizata care provoaca tensiuni in multe situatii din viata unui asistent medical si nu numai.

Persoanele care sufera de anxietate sociala si lucreaza ca asistent medical sunt timide, linistite si, in general, par dezinteresate, dar se intampla acest lucru pentru ca le este frica sa iasa in evidenta. Anxietatea sociala poate fi un impediment in meseria de asistent medical, pentru ca acesta trebuie sa interactioneze cu pacientii mai mult decat orice cadru medical.

Cand apare anxietatea sociala?

Spitalele sunt locuri in care comunicarea si munca in echipa sunt mentinute la standarde foarte inalte, iar asistentele medicale care sufera de anxietate sociala se confrunta cu un set de provocari unice, pe langa cele ale meseriei.

In cele mai multe cazuri, anxietatea sociala nu apare dintr-un anumit motiv, ci se poate manifesta ca o teama de interactiune cu pacientii noi, cu colegii de munca etc.

Exista cazuri in care anxietatea sociala se dezvolta pe parcurs, intr-un timp indelungat, din cauza unui mediu stresant la locul de munca sau acasa.

Desi anxietatea sociala poate aparea la momente aparent aleatorii pentru anumiti oameni, exista, de asemenea, anumiti factori declansatori in cazul asistentelor medicale:

  • Cand fac cunostinta cu alte persoane
  • Cand sunt criticate
  • Cand sunt in centrul atentiei
  • Cand cineva analizeaza activitatea lor
  • Cand trebuie sa tina un discurs public
  • Cand se intalnesc cu autoritatile

Desi acestea sunt doar cateva dintre situatiile care pot provoca sentimente de anxietate sociala, este important ca asistentul medical in cauza sa inceapa sa urmareasca ceea ce ii provoaca aceasta suferinta. Astfel, va progresa intr-un mod pozitiv.

Anxietatea sociala este insotita de cateva caracteristici comune:

  • Nervozitate
  • Cicluri emotionale negative
  • Palpitatii
  • Transpiratie excesiva
  • Gura uscata
  • Tremurat
  • Muschi incordati

4 metode pentru a ameliora anxietatea sociala

In multe cazuri, asistentul medical care sufera de anxietate sociala recunoaste ca starea sa este irationala sau nu se bazeaza pe fapte, ci mai degraba pe sentimente. Indiferent de factorii declansatori, este important sa va amintiti ca anxietatea sociala este ceva care poate fi tratat, indiferent de stadiu.

1. Acceptarea

Profesia de asistent medical poate fi foarte stresanta, iar anxietatea sociala o poate ingreuna si mai mult. In primul rand, este foarte important sa recunoasteti ca aveti aceasta problema pentru a face schimbarile pozitive necesare.

Astfel, nu numai ca veti depasi anxietatea sociala ca asistent medical, dar este posibil sa vedeti imbunatatiri majore si in alte situatii, in viata de zi cu zi. Tot ce trebuie sa faceti este sa identificati gandurile negative care stau la baza fricilor in societate si sa le controlati.

2. Terapia prin practica

Asistentele medicale care se confrunta cu anxietate sociala stiu mai bine decat oricine ca tratamentele clinice, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala, au un succes semnificativ. Acest lucru presupune implicarea in activitati practice care cauzeaza o usoara anxietate, cu scopul de a invata noi modalitati de a trata sentimentele negative intr-o maniera repetitiva si practica.

In cele din urma, obiectivul este de a crea noi cai neuronale care sa raspunda aproape inconstient, dar pozitiv, in situatii care, odata, au cauzat anxietate sociala.

3. Concentrati-va pe situatie si nu pe propria persoana

Trecerea de la o concentrare interioara la una exterioara poate duce la reducerea anxietatii sociale. Cu cat va concentrati mai mult asupra a ceea ce se intampla in jur, cu atat veti fi mai putin afectati de anxietate. Concentrati-va atentia asupra altor oameni si asupra situatiei in sine.

4. Vorbiti cu un specialist

Exista, desigur, medicamente disponibile pentru asistentele medicale care sufera de anxietate sociala. Cu toate acestea, este recomandat sa se discute cu un specialist pentru obtinerea celor mai bune rezultate.

Mintea si corpul sunt legate in mod intrinsec si din ce in ce mai multe dovezi sugereaza ca modul in care va tratati corpul poate avea un efect semnificativ asupra nivelurilor de anxietate sociala, abilitatii de a gestiona simptomele de anxietate si a increderii in sine. Astfel, un stil de viata sanatos si o gandire pozitiva va vor ajuta sa faceti fata situatiilor in care apare anxietatea sociala.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment