Vreti sa va angajati intr-o unitate sanitara din Romania? Ministerul Sanatatii a stabilit actele necesare

Ministerul Sanatatii a emis un act normativ prin care se stabilesc noi conditii necesare exercitarii profesiei de medic, medic stomatolog si farmacist in Romania, in unitati sanitare atat publice, cat si private. 

Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 895/2019 a intrat in vigoare la data publicarii acestuia in Monitorul Oficial, pe 12 iunie 2019. 

Decizia Ministerului Sanatatii cu privire la emiterea acestui act normativ a venit ca o consecinta a faptului ca, recent, in Romania au fost gasiti mai multi medici falsi care lucrau in spitale fara a indeplini conditiile necesare acestei profesii.

Actele prevazute in Ordinul 895/2019

Incepand cu data de 12 iunie 2019, unitatile sanitare din Romania au obligatia de a cere unui medic, medic stomatolog si farmacist la angajare urmatoarele documente, potrivit Ordinului 895/2019 publicat in Monitorul Oficial:

– cererea in care se mentioneaza postul pentru care persoana interesata doreste sa concureze sau sa se angajeze;

– diploma de licenta si certificatul de specialist sau primar pentru medici, in original si in copie – aceasta va trebui certificata de un reprezentant al angajatorului;

– documente privind schimbarea numelui (certificat de casatorie, certificat de divort, hotarare judecatoreasca etc.), in original si in copie – aceasta va trebui certificata de un reprezentant al angajatorului;

– certificatul de membru al organizatiei profesionale, in original si copie – aceasta va trebui certificata de un reprezentant al angajatorului, sau avizul de practica temporara sau ocazionala a profesiei valabil, in original si copie – aceasta va trebui certificata de un reprezentant al angajatorului; dintr-un astfel de document trebuie sa rezulte ca profesionistul este avizat pe specialitatile si competentele in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea in unitatea sanitara;

– dovada/inscrisul din care sa rezulte ca nu i-a fost aplicata una din urmatoarele sanctiuni: Legea nr. 95/2006, art. 455 alin. (1) lit. e) si f), pentru medici – interdictia de a exercita profesia ori anumite activitati medicale pe o perioada de la o luna la un an sau retragerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania; art. 541 alin. (1) lit. d) sau e), pentru medici stomatologi – interdictia de a exercita profesia ori anumite activitati medico-dentare pe o perioada de la o luna la sase luni sau retragerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania; art. 628 alin. (1) lit. d) sau e), pentru farmacisti – suspendarea calitatii de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania pe o perioada determinata, de la o luna la un an; retragerea calitatii de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania;

– cazierul judiciar, in original;

– certificat medical format A5 din care sa rezulte ca persoana care vrea sa se angajeze este apta din punct de vedere fizic si neuropsihic pentru exercitarea activitatii pentru postul pentru care candideaza sau doreste sa se angajeze, in original;

– actul de identitate in termen de valabilitate, in original si copie – aceasta va trebui certificata de un reprezentant al angajatorului.

In momentul in care medicul, medicul stomatolog si farmacistul vor depune dosarul de angajare intr-o unitate sanitara din Romania, publica sau privata, trebuie sa se asigure ca dovada/inscrisul cu sanctiuni este inca in termenul de valabilitate, aceste documente avand o valabilitate de doar 3 luni de la data emiterii.

De asemenea, cazierul juridic are o valabilitate de 6 luni de la data emiterii, iar aceasta perioada trebuie respectata atunci cand va fi depus dosarul de angajare.

Potrivit Ordinului 895/2019 publicat in Monitorul Oficial, persoanele fizice independente care profeseaza ca medic, medic stomatolog si farmacist trebuie sa aiba in plus fata de documentele precizate anterior si certificatul eliberat de administratia fiscala din orasul de domiciliu.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment