Recomandarea specialistilor: 6 podcast-uri medicale pe care merita sa le asculti

Recomandarea specialistilor: 6 podcast-uri medicale pe care merita sa le asculti

Podcast-urile reprezinta, din punctul meu de vedere, unul din cele mai frumoase daruri ale vastului internet. Daca nu aveti obiceiul de a asculta podcast-uri, v-as fi detaliat motivele intr-un articol care s-ar fi intins pe pagini intregi (atat de mult imi plac podcast-urile) pentru care merita sa vi-l formati. Dar pentru ca materialul de fata nu se numeste “6 motive pentru care merita sa asculti podcast-uri”, voi argumenta pe scurt ca podcast-urile reprezinta o sursa de inspiratie si un mod excelent de a invata lucruri noi in timpii morti de pe parcursul zilei, precum: timpul pe care il petreci in trafic, facand curatenie, pregatindu-te pentru a merge la clinica, gatind etc.

Si pentru articolul de astazi am facut o lista cu unele din cele mai populare podcast-uri care abordeaza subiecte din domeniul medical, recomandate de membrii comunitatii medicale de pe reddit.com. Lista contine atat podcast-uri cu continut specializat, realizat de medici specialisti din diferite domenii (cum ar fi neurologi, specialisti pe boli infectioase, chirurgi), cat si cateva podcast-uri interesante care fac conexiune cu alte domenii precum istoria medicinei. Va recomand sa va echipati cu o pereche de casti si sa explorati continutul fiecaruia:

1. Bedside Rounds

Bedside Rounds este un podcast care contine tot soiul de povesti fascinante din istoria medicinei, realizatorul sau facand legatura adesea intre acestea si practica medicala din zilele noastre. De exemplu,  ultimul episod publicat a tratat subiectul primei “epidemii” de dependenta de opiu, de la finalul secolului 19 in SUA, cum a fost rezolvata si cum a revenit aceasta dupa mai bine de un secol. In alte editii, realizatorul vorbeste despre cum a fost inventata procedura de dializa si despre primii doctori care au efectuat aceasta procedura si care au dezvoltat “Sindromul Dumnezeu”; despre cum au fost inventate solutiile intravenoase in timpul epidemiei de holera din Anglia; despre pionieratul lui Alexander Graham Bell din domeniul imagisticii medicale , in contextul asasinarii Presedintelui American James Garfield; despre cum progresele facute in cazul constatarii deceselor au condus la fobia oamenilor de a fi ingropati de vii etc.

Toate episoadele sunt realizate de Dr. Adam Rodman, medic specialist in medicina interna si dureaza in medie cam 30-40 de minute. Le puteti gasi pe toate aici: http://bedside-rounds.org/

2. Behind the Knife

Aceasta serie de inregistrari a fost conceputa pentru specialistii in chirurgie si abordeaza o varietate larga de cazuri din domeniu, dar ofera si perspective pretioase asupra laturii umane si, cateodata, controversate a meseriei de chirurg – toate acestea in cadrul unor interviuri cu unii dintre cei mai priceputi specialisti chirurgi din intreaga lume. Din cate am putut sa aflu, “Behind the Knife” acopera subiecte de interes pentru chirurgii aflati in oricare stadiu al carierei lor si ofera informatii despre cele mai recente progrese in domeniu si directiile de dezvoltare ale “artei chirurgiei” pe viitor.

Toate episoadele sunt aici: http://www.behindtheknife.org/

3. Brainwaves

Potrivit lui James Siegler, medic rezident in specialitatea neurologie, tool-urile digitale precum podcast-urile reprezinta viitorul educatiei. De aceea, el a creat “Brainwaves”, o serie de inregistrari saptamanale, prin care si-a propus sa expuna cele mai recente rezultate ale studiilor din neurologie, tendinte din domeniu si cazuri de-ale pacientilor sai. “Studentii, rezidentii si colegii mei medici neurologi sunt cateodata coplesiti de cantitatea de informatii pe care trebuie sa o asimileze. Simtim ca pur si simplu nu avem suficiente ore in zi pentru a invata cat de mult ne dorim. Dar, cu ajutorul podcast-urilor, putem sa aflam despre descoperiri in domeniu sau alte subiecte interesante, in timp ce ne ocupam cu alte activitati zilnice obisnuite”, a declarat Siegler intr-un material de pe Penn Medicine News.

Brainwaves a ajuns la 80 de episoade; in ultimul episod, Siegler prezinta un interviu cu Dr. Jon Roserberg, in care discuta despre cazurile de meningita recurenta intalnite la pacienti. Toate episoadele sunt aici: http://brainwaves.me

4. Sawbones

Dupa parerea mea, Sawbones este unul dintre cele mai savuroase podcast-uri, in general, nu doar in randul celor medicale. Este realizat de Dr. Sydnee McElroy, medic de familie, impreuna cu sotul ei, Justin McElroy , in care exploreaza subiecte din istoria medicinei si dezbat despre ideile si practicile gresite ale comunitatii medicale, de acum zeci si sute de ani. Fiecare episod are o nota de umor extrem de pronuntata, datorita dinamicii dintre cei doi soti si ale comentariilor lui Justin fata de practicile medicale de demult, practici care ar fi de neconceput pentru pacientii din prezent.

In cel mai recent episod, Sydnee si Justin se intorc in anii 1800 si discuta despre ce puteai gasi in trusa medicala a unui doctor din acea perioada. Toate episoadele le puteti gasi aici: http://www.maximumfun.org/shows/sawbones

5. BS Medicine

Sau “Mythbusters” in materie de podcasturi medicale, asa cum s-au poreclit realizatorii acestei serii, Dr. James McCormack, profesor la Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii British Columbia si Dr. Michael Allan, profesor in cadrul departamentului Medicina de Familie, de la Universitatea in Alberta – doi medici care “incearca sa promoveze scepticismul sanatos si gandirea critica, in domeniul medical”. In fiecare episod, cei doi discuta despre cazuri concrete ale pacientilor si pun focusul pe tratamentele medicamentoase si efectele acestora. Este unul intre cele mai apreciate podcasturi din lumea medicala si este recomandat tuturor celor care lucreaza in acest domeniu: medici, farmacisti, asistenti, studenti etc. Va invit sa cititi review-urile ca sa va convingeti.

Lista completa a episoadelor este aici: https://therapeuticseducation.org/podcast

6. Puscast

Puscast este un podcast realizat de Dr. Mark Crislip, specialist in Boli Infectioase, un medic cu umor fin si nivel inalt de sarcasm care vorbeste cu multa pasiune despre toti virusii, bacteriile si ciupercile de pe fata Pamantului. De asemenea, Mark Crislip este creatorul aplicatiei “Infectious Disease Compendium: A Guide to Infectious Diseases” si, cumva, mai are timp sa realizeze inca doua podcast-uri, QuackCast si Gobbet’o’Pus. Pentru pasionatii si specialistii in Boli Infectioase, mai recomand sa urmariti ce scrie Dr. Crislip si pe Medscape, in cadrul blogului Rubor, Dolor, Calor, Tumor.

Toate episoadele din Puscast plus “intregul imperiu media” al lui Mark Crislip sunt aici: http://edgydoc.com

Acestea sunt cateva dintre podcast-urile pe care am putut sa le “culeg” din randul recomandarilor facute de specialistii medicali din comunitatea Meddit. Si pentru ca lista poate continua, va invit sa ne spuneti daca ati descoperit si alte podcast-uri interesante, care credeti ca ar merita sa fie incluse printre cele de mai sus.

 

Si daca tot suntem aici: Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri pentru medici specialisti si asistenti medicali, fa-ti un cont gratuit pe MEDIjobs, in doar 5 minute, aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment