5 sfaturi pe care le-am retinut din conferinta „Doctorii vorbesc” #1

5 sfaturi pe care le-am retinut din conferinta „Doctorii vorbesc” #1

Prima conferinta “Doctorii vorbesc” l-a avut ca invitat pe medicul neurochirurg Horatiu Ioani. In momentul de fata lucreaza la Spitalul Colentina si este unul dintre cei mai apreciati neurochirurgi de la noi din tara. Cea mai mare parte din experienta sa profesionala si-a format-o in Marea Britanie, unde a lucrat 8 ani. Din dorinta de a aduce o schimbare in Romania, acesta s-a intors, incercand astfel sa aduca o imbunatatire in vietile pacientilor romani.

Una dintre masurile luate de Dl Dr Horatiu Ioani este aceea de a face o platforma online, dedicata neurochirurgiei oncologice, in scopul de a diminua timpul de asteptare al pacientilor cu probleme grave. Practic, platforma NEURO CENTRUM (click aici), interconecteaza specialisti din domenii conexe tratamentului tumorilor cerebrale si spinale, iar dupa ce pacientul trimite informatiile necesare, precum si documente care sa ateste patologia, dupa un studiu multidisciplinar acesta va primi un plan de tratament personalizat.  Avantajele acestui proiect sunt numeroase: stabilirea unui diagnostic mai precis, elaborarea unui plan de tratament optim si personalizat, cresterea sansei de recrutare in studii clinice (pentru a beneficia de tratamente noi), follow up medical cu acces la specialisti din domeniu etc.

Pentru a sintetiza conferinta in cateva paragrafe am extras cateva sfaturi:

1. Creeaza-ti singur noi perspective

Orice experinta este binevenita. Atat in tara cat si in afara. O mare parte din cei care au plecat in afara tarii sa-si continue cariera medicala este de parere ca ai de muncit si invatat dublu. In principiu este adevarat, totusi e greu sa spui ca in medicina ai un program super lejer si putin de invatat, mai ales pe perioada rezidentiatului. Daca vrei sa ajungi bun si sa fii stapan pe situatie automat trebuie sa depui un efort, pe care ti-l asumi. Dar cand iti place ceea ce faci nu mai este privit ca un efort major, face parte din viata ta. Este un job la care nu ai putea renunta pentru ca te-a format ca individ.

O alta recomandare este aceea de a alege un centru univeristar mare, datorita diversitatii cazurilor si a personalului. Nu se pune problema ca un centru universitar mai mic sa fie mai slab pregatit, insa este vorba si de confortul pe care vrei sa il ai. Chiar daca la inceput pare mai confortabil sa lucrezi intr-un centru mic, pe viitor nu iti poate oferi foarte multe perspective. Un centru mai mare te poate epuiza la inceput, insa pregatirea ta profesionala poate fi completa din toate punctele de vedere (efort/psihic/fizic etc).

Anglia beneficiaza de un sistem foarte bine organizat si pus la punct din punct de vedere al protocoalelor. Resursele sunt utilizate eficient, tot planul are o linie logica si toti specialistii respecta acest lucru. Astfel nu exista atat de multe discrepante in ceea ce priveste diagnosticul, investigatiile cerute si tratamentul, oferite de mai multi specialisti medicali.

2. Daca vrei o schimbare, ia tu initiativa!

Una dintre problemele de care s-a lovit Dl Dr Ioani Horatiu este aceea de triaj. De cele mai multe ori pacientii nu beneficiaza de un triaj corespunzator, uneori fac investigatii in plus care nu sunt necesare si care consuma timp. Pentru a eficientiza protocolul este util un triaj corect, un plan de investigatii bine pus la punct pentru fiecare tip de patologie si un plan de tratament corespunzator.

Acest model este folosit in Anglia, iar rezultatele sunt mai bune per total decat in Romania si asta nu din cauza specialistilor si a capacitatii lor ci din cauza dezorganizarii. In neurochirurgia oncologica timpul este primordial. Majoritatea cazurilor ar trebui prioritizata, de aceea este important sa respecti niste pasi simpli pentru a ajunge la un rezultat satisfacator atat pentru tine, ca medic, cat si pentru pacient si pentru sansa lui la viata.

Una dintre initiative a fost prezentata in paragraful anterior si este reprezentata de platforma online NEURO CENTRUM, venita in ajutor pacientilor pentru a le scurta timpul de asteptare, dar si in ajutorul medicilor, pentru eficientizarea planului de tratament si a investigatiilor necesare. Astfel pacientul, inainte de a se prezenta la spital, este studiat multidisciplinar de catre o echipa de specialisti din domeniu.

3. Rabdarea sta la baza succesului

Relatia medic-pacient este una dintre cele mai importante. Ca medic trebuie sa explici pacientului, pe intelesul lui, patologia pe care o are si care sunt consecintele acesteia. De asemenea investigatiile necesare trebuie mentionate si detaliate, pentru a-l face pe pacient sa inteleaga importanta lor. Unii pacienti sunt de parere ca daca fac mai multe investigatii este mai bine, iar acest lucru, uneori, are consecinte grave.

Neurochirurgia oncologica se bazeaza pe utilizarea timpului eficient si cateodata efectuarea in plus a unor investigatii inutile poate fi o pierdere de timp. Timpul petrecut cu pacientul trebuie insotit de transparenta prezentarii cazului, astfel o relatie medic-pacient bine consolidata reprezinta un procent important din etapele vindecarii acestuia.

4. Echipa este foarte importanta, ai grija de cei din jurul tau

In orice specialitate medicala echipa este unul dintre cele mai importante aspecte. Conexiunile pe care le stabilesti in spitalul in care lucrezi au numeroase avantaje. Nu trebuie sa existe rivalitate sau invidie, trebuie sa fii constient ca lucrezi cu oameni ca tine si sa va ajutati reciproc.

Cam peste tot programul este aglomerat si nu se poate vorbi despre un numar de ore pe care sa ti-l stabilesti sa stai la spital. De aceea este important sa ai colegi pe care sa te poti baza si sa va ajutati atunci cand vine vorba de concedii sau zile libere.

5. Viata te poate surprinde cand nu te astepti

Dl Dr Horatiu Ioani a avut parte de experiente frumoase care au contribuit la formarea lui profesionala, insa aceste oportunitati au aparut fara sa aiba mari asteptari. In facultate s-a gandit de cateva ori sa plece din tara, iar ideea lui fusese de a pleca in Germania pentru a-si continua rezidentiatul. Dar, inainte de asta, a aparut oportunitatea de a pleca in Anglia pentru a face acolo cateva stagii care ulterior, s-au prelungit pe perioada a 8 ani.

Dupa tot acest timp petrecut in Anglia a avut de cateva ori gandul de a se intoarce in tara, pentru a ajuta pacientii romani. Se obisnuise cu modul de viata de acolo, insa nu stia exact daca asa vrea sa faca in continuare. In perioada asta a fost sunat de catre cei de la Spitalul Colentina pentru a i se propune intoarcerea in tara si participarea la un nou proiect ce se desfasura in cadrul spitalului.

Acesta este motivul pentru care domnul doctor ne sfatuieste sa “visam” in continuare, pentru ca viata este plina de surprize si iti poate oferi oportunitatile pe care le dorim.

 

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri si noutati din domeniul medical, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

 

 

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment