5 semne care arată că lucrezi mai mult decât trebuie

5 semne care arată că lucrezi mai mult decât trebuie

Sindromul burnout se referă la suprasolicitarea profesională și se manifestă prin epuizarea fizică, emoțională și mentală apărută în urma unei expuneri prelungite și excesive la situații stresante.  E normal să vrei să fii cât mai bun la ceea ce faci, dar nu e normal ca munca să îți acapareze toată viața. Dacă ajungi să petreci prea mult timp lucrând, vei observa că îți afectează negativ relațiile cu cei de lângă tine.

Colegii, familia și prietenii te descriu ca o persoană foarte motivată, care își dedică tot timpul și energia muncii. Acestea sunt lucruri pozitive atunci când încerci să îți creezi o reputație profesională, dar există și situația în care pui prea mult preț pe muncă și lucrezi mai mult decât trebuie.

Pentru a preveni diverse suferințe, este bine să recunoști din timp semnele care îți spun că lucrezi prea mult și să încerci să reduci din timpul petrecut la muncă. Iată la ce trebuie să fii atent:

1. Nu mai ești la fel de productiv

Dacă petreci mai mult timp decât trebuie la muncă, începi să nu mai fii eficient. Poți uita ușor numele pacienților, nu mai găsești fișa și multe alte lucruri mici care te împiedică să muncești la potențialul maxim. Nu suntem făcuți pentru a fi productivi în fiecare minut al zilei, iar productivitatea scade când ești forțat să petreci un număr foarte mare de ore la job. Pentru a evita aceste situații, încearcă să îți faci o listă cu sarcinile pe care vrei să le faci în acea zi și nu încerca să faci mai mai multe lucruri în același timp. 

2. Nu dormi destul și te simți obosit în timpul zilei

Când muncești mult, ești foarte agitat pentru că încerci să rezolvi cât mai multe probleme iar când vine vremea să te culci, îți este foarte greu să te liniștești. Pentru că nu dormi destul, ajungi să te simți și foarte obosit în timpul zilei și, în consecință, ești prost dispus. Mai mult, lipsa somnului poate să îți crească riscul de a suferi de diabet de tip 2 și probleme cu inima.

Pentru a te bucura de un somn liniștit, ai nevoie de pauze în timpul muncii. La fiecare 52 minute de lucrat, încearcă să îți iei 17 minute de pauză, în care să te plimbi, să vorbești cu prietenii și chiar să faci stretching (te va ajuta să te simți mai puțin adormit).

3. Te simți trist

E normal să nu fii fericit tot timpul, dar nu e normal să fii mai mereu trist și să aștepți în fiecare zi să vină weekendul. Prea multă muncă îți poate afecta sănătatea mentală. Un studiu a demonstrat că cei care muncesc 11 ore pe zi sunt mai predispuși să sufere de depresie comparat cu cei care lucrează între 7 și 8 ore. Pentru a scăpa de starea de tristețe poți încerca meditația, diferite metode de relaxare sau poți vorbi cu un psiholog, care să te ajute să înțelegi de unde provine problema.

4. Te doare gâtul și spatele

La muncă ești deseori blocat în aceeași poziție, pe scaun să completezi fișe sau în picioare pentru a ajuta diverși pacienți. Când lucrezi mult, stresul îți poate provoca dureri fizice, care se manifestă mai ales la spate și gât. Pentru a scăpa de dureri, trebuie să tratezi atât sursa cât și consecințele. Astfel, un psiholog te-ar putea ajuta să înlături cauza stresului, iar tu poți să faci mișcare pentru a avea mușchi mai puternici.

5. Nu mai ai timp pentru familie și prieteni

Când muncești mult, este greu să îți găsești timp să ieși în oraș cu cei dragi și chiar dacă o faci, ești prea obosit să te bucuri de întâlnire. Dar legătura cu cei din jurul nostru este foarte importantă, cu cât este mai puternică, cu atât sunt mai mici șansele de a suferi de stres.

Încearcă să pui o limită clară: atunci când pleci de la job, să nu te mai gândești deloc la muncă. Alege, în schimb, să faci activități care îți provoacă plăcere: să asculți muzică, să faci sport sau să ieși cu prietenii.

Munca este foarte importantă pentru tine și este ușor să nu îți dai seama că îți acaparează toate aspectele vieții. Dacă vrei să fii cu adevărat împlinit și să te simți cât mai bine, fizic și psihic, încearcă să găsești un echilibru între orele la job și viața personală.

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment